Radionica: E-demokracija

U ponedjeljak, 14. svibnja 2012., u 18 sati u prostoriji A-001 nastavlja se ciklus otvorenih radionica o direktnoj demokraciji te vas pozivamo na sljedeću radionicu pod nazivom “E-demokracija”. U diskusiji ce sudjelovati: Andrej Dundović, Marijana Glavica, Vesna Janković, Goran Jeras, Iva Melinščak Zlodi, Marcell Mars, Siniša Miličić, Luka Ostojić, Katarina Peović Vuković te Markus Schatten. Raspravu će moderirati Sanela Planinčević i Izvor Rukavina.


Na ovoj ćemo radionici uvodno predstaviti pojam e-demokracije te korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u društvenim i političkim procesima. Uz teme koje ćemo otvoriti s našim gostima (e-glasanje, e-uprava, e-učnje, copyleft, slobodni softver, otvoren pristup znanstvenim zbirkama i radovima, haktivizam, alati za političku mobilizaciju i umrežavanje), problematizirat ćemo otvaranje novih mogućnosti za direktnu akciju i direktnu demokraciju. Neka od pitanja o kojima ćemo diskutirati su: Kako u digitalnom prostoru graditi agore, a ne amfiteatre? Je li digitalno umrežavanje slatka briga krupnog kapitala i predstavničke demokracije? Digitalnom tehnologijom do političke aktivacije ili pasivizacije radničke klase na radnom mjestu, u lokalnoj zajednici i preko granica…

Snimke nekoliko dosadašnjih radionica o direktnoj demokraciji mogu se pogledati na sljedećim linkovima:

http://www.youtube.com/watch?v=vYRT_L9sCt0&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=lMkR4vIxOpo&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=d_Ce1nXwLWw&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=J6K6LgCJeC0&feature=plcp

Vezani članci

  • 25. listopada 2020. Borba radnica i radnika iz Lancashirea protiv ropstva "Buržoazija je znala da će ukidanje ropstva potaknuti radničku klasu na borbu protiv vlastitog nadničkog ropstva. Vlasnici mlinova organizirali su sastanak kako bi pridobili podršku za Jug te okrivili ciljeve Sjevera za patnju tekstilnih radnica i radnika. Njihova su se nastojanja pokazala jalovima jer je radnička borba protiv kapitalizma bila povezana s borbom za ukidanje ropstva. Radnice i radnici zaposleni u industriji pamuka okupili su se 31. prosinca 1862. godine u mančesterskom Free Trade Hallu ne bi li izglasali nastavak podrške blokadi. Odbili su pomaknuti ijednu balu pamuka s Juga, iako im je ta odluka prouzrokovala ogromne teškoće, znajući da su ruke koje su zadnje dirale taj pamuk bile ruke robova."
  • 25. listopada 2020. Devet načina na koje modna industrija uništava planet "Eko-moda je rastući trend, ali etički integritet nije se pokazao dovoljnim poticajem za ostvarivanje radikalne promjene. Marke poput Stelle McCartney ili People Tree bave se pitanjima kao što su pesticidi, organske tkanine, životinjska dobrobit i recikliranje, a njihovi osnivači_ce žele stvoriti bolji svijet. Međutim, iako ovakva poduzeća nedvojbeno imaju utjecaj na živote koje dotiču, ne adresiraju sistem kao cjelinu. Mnogo ove odjeće je skupo jer je proizvodnja prema etičkim standardima u kapitalizmu skupa. Nema svatko sredstva da je kupi. Moglo bi se argumentirati da se time što se osigurava tržišna niša za nekolicinu koja si može priuštiti brinuti za planet i ljude, potiče manje skrutiniziranja i pritiska na ostatak tržišta, koji ne samo da nitko ne dovodi u pitanje, nego se u određenim njegovim dijelovima čak i naslađuje neetičkim pozicijama, poput krznara koji hotimice koriste ugrožene životinje"
  • 18. listopada 2020. Ne možemo zaustaviti klimatske promjene bez klasne borbe "Novo izvješće ukazuje na to da je 1% najbogatijih na svijetu odgovorno za dvostruko više emisija stakleničkih plinova od cijele donje polovice planeta. Zaključak je jasan – kako bismo se borili protiv klimatskih promjena, moramo se boriti protiv vladajuće klase."
  • 18. listopada 2020. O nadolazećoj propasti akademske radničke klase "Zbog prekarnosti i niskih plaća na modernim sveučilištima, mlade akademske radnice i radnici često su prisiljeni raditi na više mjesta kako bi preživjeli. Ako se neoliberalne reforme nastave, budućnost je jasna: akademija će ponovo postati rezervat za društvenu elitu."
  • 18. listopada 2020. Na Zemlji je zabilježen dosad najtopliji rujan "Neviđeno visoke globalne temperature učinile su prošli mjesec najtoplijim rujnom od 1880. godine. 2020. godina će po svoj prilici biti jedna od tri najtoplije zabilježene godine."
  • 11. listopada 2020. Trumpove anti-trans mjere štite predrasude u doba pandemije COVID-19 "Trumpovo ukidanje povijesnih zaštita za transrodne populacije, određenih za Obame, nova je razina okrutnosti tijekom pandemije COVID-19, piše Kay Van Wey, odvjetnica iz odvjetničkog društva Van Wey, Presby & Williams."
  • 11. listopada 2020. COVID-19 i globalna ovisnost o jeftinom migrantskom radu "COVID-19 pandemija usmjerila je pozornost na strukturnu ovisnost svijeta o radu koji je moguće eksploatirati."
  • 11. listopada 2020. Nismo sišli s uma, nego smo ludi od bijesa "Marksistička analiza epidemije mentalnih bolesti nužno će je staviti na teret klasnom društvu i alijenaciji, te nepravdi i bijedi koje ono uzrokuje. Sølvi Qorda piše o prijekoj potrebi suočavanja s pitanjem mentalnih bolesti."
  • 4. listopada 2020. Jedan od načina odupiranja kapitalističkoj proizvodnji hrane "Agroekologija se oslanja na duboke sustave znanja kako bi suzbila štetu uzrokovanu kapitalističkim agrobiznisom."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve