Studentski časopis K. poziva na slanje radova za 11. broj

Klub studenata komparativne književnosti i uredništvo Časopisa za književnu i kulturnu teoriju K. pozivaju studente humanističkih studija i ostale zainteresirane u Hrvatskoj i regiji da svojim radovima doprinesu sadržaju jedanaestog broja našega časopisa. Svoje tekstove šaljite na adresu: k.casopis[at]gmail.com do 30. listopada 2012. Detaljnije informacije možete naći u nastavku.


Poštovani,

Klub studenata komparativne književnosti i uredništvo Časopisa za književnu i kulturnu teoriju K. pozivaju studente humanističkih studija i ostale zainteresirane u Hrvatskoj i regiji da svojim radovima doprinesu sadržaju jedanaestog broja našega časopisa.

Temat novoga broja K. nastavlja se na neke od problema otvorenih u tematu prethodnog, jubilarnog broja K. posvećenog poststrukturalističkim tendencijama u znanosti o književnosti, ovaj put s osvrtom na stanje u suvremenoj komparatistici kao disciplini iz proširene perspektive njena suvremena institucionalnog konteksta koji proizlaze iz globaliziranih uvjeta književne proizvodnje i recepcije. Prijevodni će blok s interkulturalnog polazišta otvoriti pitanje koncepta svjetske književnosti, institucionalizacije književne teorije i interdisciplinarnosti, koje među ostalim aktualnim temama otvaraju pitanja o polazištima, žarištima, problemima i perspektivama suvremene komparativne književnosti na prostoru SAD-a, Europe, Indije i Kine. Osim institucionalnog konteksta prijevodni će se blok baviti i teorijskim eksplikacijama i metodologijom svjetske književnosti u rasponu od pristupa poput close readinga do postkolonijalne teorije i književne kritike. S obzirom na aktualnu situaciju u znanosti o književnosti na našim prostorima i šire, nadamo se dati još jedan doprinos široj raspravi o njenim suvremenim perspektivama, a nadamo se da ćete joj i vi doprinijeti svojim seminarskim i drugim radovima, koji se poželjno, ali ne nužno mogu nadovezivati na teme koje otvaraju tekstovi iz prijevodnog bloka 11. broja časopisa K. Posebnu će prednost imati radovi koji spomenute teme obrađuju u regionalnom i lokalnom kontekstu književnih polja država prostora bivše Jugoslavije i komparatistike u Hrvatskoj.
Svoje tekstove šaljite na adresu: k.casopis[at]gmail.com do 30. 10. 2012.
Veselimo se vašim radovima!

Urednički kolektiv K. 11

Vezani članci

  • 15. studenoga 2020. Sumrak idola na centru Iako dramski predložak Gospode Glembajevih nudi dovoljno ulaznih točaka za polemičku proizvodnju novog značenja na sceni, Branko Brezovec u svojoj najnovijoj inscenaciji Krležina kanonskog djela oslanja se na lako dostupnu kontroverznost i ne nalazi način da protegne problemska čvorišta onkraj individualne psihologizacije, zapostavljajući političko-ekonomski okvir drame.
  • 15. studenoga 2020. Mere štednje i uspon nacista "Odgovor mnogih zapadnih zemalja na uvećani javni dug koji je nastao kao posledica svetske ekonomske krize 2007/2008. godine bio je sprovođenje dubokih mera štednje i to se može ponovo desiti usled pandemije izazvane koronavirusom. Ovaj članak daje prikaz toga kako su mere štednje u ranim 30-im uvećale društvene tenzije i doprinele nastanku političkih nemira, što je stvorilo sve potrebne uslove za uspon Nacističke partije u Nemačkoj. Autori tvrde da je u nedostatku koherentne reakcije na povećanje društvene agonije, Vlada Vajmarske Nemačke samo produbila recesiju i na taj način doprinela još većoj radikalizaciji i polarizaciji unutar nemačkog biračkog tela."
  • 15. studenoga 2020. Najnoviji koraci prema pravoj demokraciji u Čileu su nit vodilja za ostatak svijeta "Postoje velika očekivanja da će premoćni rezultat glasanja u prilog obaranju ustava iz doba Pinocheta označiti početak novog razdoblja."
  • 8. studenoga 2020. Halucinatorni bunker bijele desnice "Negativne reakcije na pokret Black Lives Matter u Južnoj Africi naglašavaju sve izraženiju konvergenciju između krajnje desnice i konzervativaca."
  • 8. studenoga 2020. Trumpov poraz opravdan je povod za proslavu, ali na ulicama treba ostati još četiri godine Kolektivna anksioznost oko predsjedničkih izbora u SAD-u okončana je objavom rezultata, nakon čega su uslijedile euforične proslave na ulicama mnogih američkih gradova. Već je sada jasno da milijuni ljudi većinom nisu slavili Bidenovu pobjedu koliko Trumpov poraz, što je dodatni impuls protiv uljuljkavanja u lažnu sigurnost koju nudi naoko benevolentnija figura na čelu države. Istinska promjena i dalje iziskuje djelovanje odozdo, stoga je od presudne važnosti da se narod organizacijskim naporima odupre neoliberalnom centrizmu Demokratske stranke koji otvara prostor reakcionarima poput Trumpa.
  • 8. studenoga 2020. Nekoliko činjenica o ekonomiji SAD-a Povodom američkih predsjedničkih izbora, na kojima je aktualnog predsjednika iz Republikanske stranke Donalda Trumpa pobijedio kandidat Demokratske stranke Joe Biden, donosimo kompendij statistika u kojima se ekonomija i društvo Sjedinjenih Američkih Država uspoređuju s ostatkom svijeta.
  • 1. studenoga 2020. Život u zaleđu: Knin Ratne obljetnice ili koruptivne afere bivše gradonačelnice gotovo su jedini povodi za spominjanje Knina u medijskom mejnstrimu. S druge strane, propast gradske industrije zapostavljena je tema. Velik je broj opustjelih radnih pogona koji svjedoče o poprilično drugačijem Kninu prije rata.
  • 31. listopada 2020. Živući pakao Morije i nasljeđe europskog kolonijalizma "Kada iz zgarišta Morije naprosto nastane Morija 2.0, sve se više čini da europski sistem sam održava vlastiti kontinuitet"
  • 31. listopada 2020. Nafta, prosvjedi i masovna solidarnost na Mauricijusu "Za otočke države poput Mauricijusa, more i ocean isprepleteni su s identitetom ondašnjih ljudi, kao i ključna odrednica njihove egzistencije. Nedjelovanje na državnoj razini, tajnost koja okružuje izljev, kao i pogrešno postupanje s takvom ogromnom krizom poslužili su kao katalizator gnjeva javnosti i potaknuli povijesne antidržavne prosvjede koje vrijedi pomno pratiti u nadolazećim mjesecima."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve