Okrugli stol: Desni ekstremizam u Europi

U Galeriji Nova (Teslina 7) u subotu, 10. studenog 2012. u 18 sati održat će se okrugli stol “Desni ekstremizam u Europi” u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Alerte – centar za praćenje desnog ekstremizma i protudemokratskih tendencija. Sudionici okruglog stola su Tjaša Pureber, Vladimir Marković, Dragan Markovina, Tihana Pupovac i Stipe Ćurković.


Vojni poraz povijesnog fašizma i nacizma sredinom prošlog stoljeća uvjetovao je njihov nestanak iz polja legitimne politike poslijeratne Europe. Unatoč tome, politike koje nasljeđuju neke od ciljeva i funkcija povijesnih fašističkih pokreta nastavljaju biti dio europske političke scene. I dok simbolika i ikonografija poraženih povijesnih fašizama ostaje dio političkog i supkulturnog podzemlja, očito je kako desni ekstremizam kao politički pokret nije davno apsolvirana “crna mrlja” europske povijesti vezana uz nesretna prošla vremena, nego relevantna opasnost demokratskim pokretima i emancipacijskim projektima u današnjoj Europi.

Snažna ksenofobija, prezentirana prije svega kroz “protuimigrantske” stavove, našla je svoj put u politički mainstream mnogih zapadnoeuropskih zemalja, a povijesni revizionizam i pokušaji reafirmacije kvislinških pokreta iz Drugog svjetskog rata kao “boraca protiv komunizma”, sastavni su dio tranzicijske ideologije većine zemalja Istočne Europe. Nedavni strelovit uspon desnoekstremističkih stranaka u nekim europskim zemljama koji se vremenski poklapao s aktualnom ekonomskom krizom, prije svega mađarskog Jobbika i grčke Zlatne zore, potaknuo je mnoge na analogije s usponom fašizma nakon velike ekonomske krize 1929.

Ako desnim ekstremizmom danas označavamo one tendencije u društvu koje odgovor na društvene probleme nude i provode izrazito autoritarna i protudemokratska rješenja, trebamo li razumjeti desni ekstremizam kao antisistemski pokret u skladu s teorijom “totalitarizma” ili pak kao ekstremni odgovor sistema na one političke mobilizacije koje ga dovode u pitanje? Koja je veza desnog ekstremizma i krize, te kakvu ulogu u svemu imaju ideje europskog federalizma, antiislamizma, antikomunizma ili “ilegalnih” imigracija, neka su od pitanja na koja će se tražiti odgovor na okruglom stolu.

U prostoru Galerije do 17.11. također je postavljena izložba “Spomenici u tranziciji. Rušenje spomenika NOB-e u Hrvatskoj”, o kojoj možete saznati više ovdje.

Vezani članci

  • 27. rujna 2020. Beyoncéin Black Is King i zamke afričke svijesti "Postoje razlozi za uživanje u pompi filma Black Is King, osobito u vrijeme akutne rasne traume. Ipak, njegova mistika kulturne autentičnosti i blagonaklone monarhije ne bi smjela zakloniti materijalnu stvarnost svakodnevnog života. Neoliberalno upravljanje, ekstraktivni kapitalizam te militarizam i dalje uzrokuju socijalnu i ekološku devastaciju u dijelovima Afrike, obaju Amerika i šire. Sučeljavanje s ovim isprepletenim stvarnostima znači razvijanje konkretne, globalne analize, uz istovremeno opiranje metafizičkim vizijama svijeta."
  • 27. rujna 2020. Privatizacija zdravstvene skrbi u Keniji "U Keniji si samo bogati i oni s političkim poznanstvima mogu priuštiti pristojnu zdravstvenu skrb. Sve ostale ozbiljna bolest ili automobilska nesreća dijeli od propasti."
  • 27. rujna 2020. Trump namjerava ukrasti izbore i jedino ga mi možemo spriječiti "Trump je pokazao svoje karte. Odlučan je da se zadrži na dužnosti neovisno o rezultatima izbora – bez naznaka od vodećih Demokrata da su voljni boriti se. To znači da je na nama da obranimo demokraciju. I trebamo krenuti odmah."
  • 20. rujna 2020. Resetiranje države blagostanja "Potrebno je potpuno resetiranje – redizajn države blagostanja za digitalno doba, ali tako da se, umjesto da poštimavamo detalje na lešini koju smo naslijedili, vratimo temeljnim principima koji su inspirirali socijaldemokrate sredinom 20. stoljeća."
  • 20. rujna 2020. Stručnost na temelju iskustva: sustav socijalne sigurnosti trebali bi osmišljavati tražitelji naknada "Povjerenstvo koje je u potpunosti sačinjeno od osoba sa življenim iskustvom sustava socijalnih naknadi pokrenulo je radni plan kako bi preuredilo sustav socijalne sigurnosti."
  • 20. rujna 2020. Sto godina Addisonovog zakona "Prije jednog stoljeća, Addisonov zakon naložio je državi odgovornost za stambene kapacitete radničke klase – i utro put izgradnji stotina tisuća državnih jedinica socijalnog stanovanja."
  • 13. rujna 2020. Protiv britanske kozmičke desnice u usponu ljevica se mora boriti razumom "Jednom kada prihvatimo da smo svi uvučeni u probleme s kojima se suočava cijeli svijet, njihovo rješavanje postaje puno zahtjevniji zadatak od pukog svrgavanja neke tajne kabale. Međutim, to ipak znači da možemo adresirati i ponuditi bolja objašnjenja i rješenja za stvarne svjetske probleme i iskustva zbog kojih ljudi mogu završiti u zečjoj rupi ekstremno desnih teorija zavjere."
  • 13. rujna 2020. Darovna ili podatkovna platforma? Kapitalistička gostoljubivost i novi platni zid Couchsurfinga "Couchsurfing je od 2010. do 2011. godine prolazio transformaciju. Kasnije se ispostavilo da se korisnicima i korisnicama lagalo. Pretvara li se Couchsurfing.com u platformu za marketing i prikupljanje podataka kojima bi se trebalo puniti jedan drugi biznis? Važno je da budemo svjesni posljedica ako je ovaj scenarij točan. Vrijeme će pokazati kakva se podvala krije iza aktualne strategije."
  • 11. rujna 2020. Društvena zaraza: mikrobiološki klasni rat u Kini "Dok sekularna kriza kapitalizma poprima naizgled neekonomski karakter, nove epidemije, glad, poplave i druge „prirodne“ katastrofe koristit će se kao opravdanje za proširivanje državne kontrole, a odgovor na te krize sve će više funkcionirati kao prilika za vježbanje novih i neisprobanih protupobunjeničkih mjera. Dosljedna komunistička politika mora moći zajedno sagledati obje te činjenice. Na teorijskoj razini to znači razumijevanje činjenice da je kritika kapitalizma osiromašena ako se odvaja od prirodnih znanosti. No, na praktičnoj razini to također podrazumijeva da je jedini politički projekt koji je danas moguć onaj koji je sposoban orijentirati se na terenu definiranom globalnom ekološkom i mikrobiološkom katastrofom, kao i djelovati u ovom stanju neprestane krize i atomizacije."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve