CRS: Konferencija “Kriza eurointegracija – lijeve perspektive s periferije”

Centar za radničke studije organizirao je konferenciju “Kriza eurointegracija – lijeve perspektive s periferije” koja će se od 6. do 8. prosinca održati na Filozofskom fakultetu (Ivana Lučića 3, prostorija A-001) te u SKD Prosvjeta (Preradovićeva 18). Raspored i kratki uvod možete naći u nastavku, a sažetke predavanja i izlaganja ovdje.

Tvrdokornost krize eurozone, snižavanje životnog standarda za većinu stanovništva, nezapamćen rast nezaposlenosti i neprestano sužavanje prostora za demokratsku participaciju počeli su nagrizati centralni tranzicijski mit o Europskoj uniji kao konačnom cilju i obećanom raju za postjugoslavenske države. Sve vidljiviji izostanak korespondencije između poruka domaćih i stranih političkih elita i evidentno destruktivnih društveno-ekonomskih procesa iziskuje lijevi kontranarativ i plauzibilna objašnjenja uzroka i razvoja krize, te specifične pozicije perifernih zemalja – kako onih unutar tako i onih izvan eurozone – unutar te dinamike. Pritisak raste jer diljem Europe svjedočimo popunjavanju te političke praznine desnom populističkom retorikom, nerijetko u neofašističkoj varijanti. Konferencija ‘Kriza eurointegracija – lijeve perspektive s periferije’ nastojat će pružiti doprinos artikulirajući tranzicijske i eurointegracijske procese kao aspekte procesa kapitalističke restauracije. Iz perspektive antagonizma kapital – rad istražit ćemo sljedeća pitanja: uspostavu ekonomskih odnosa zavisnosti i dinamike jezgra-periferija, proces privatizacije i deindustrijalizacije i posljedično redefiniranje postjugoslavenskog prostora unutar međunarodne podjele rada, standard reprodukcije radne snage, s posebnim naglaskom na rodnoj perspektivi, napad na institucionalni režim države blagostanja i radnički otpori u regiji. Također, posvetit ćemo se i određenim aspektima marksističke teorije kao nezaobilaznim alatima u formiranju kontranarativa.


Četvrtak, 6. prosinca (FFZG)
 • 19:00 Goran Musić: konture novog radničkog pokreta na Balkanu (predavanje)

Petak, 7. prosinca (SKD Prosvjeta)
 • 11:00-13:00 Okrugli stol – Jelena Kranjec: Javni sektor – žene radnice i korisnice; Andrea Milat: Breme dvostruke krize: tekstilne radnice, uništenje tekstilne industrije i ekonomska kriza
 • 15:30–17:30 Okrugli stol (u organizaciji Delavsko punkerske univerze) – Sašo Furlan: Razmatranja o zakonu tendencije pada profitne stope(ZTPPS); Primož Krašovec: Europska kriza u Sloveniji; Dragan Nikčević: Građevinski sektor u Sloveniji, 2004-2012
 • 18:00–20:00 Andreja Živković: Evropska integracija pre evropske integracije: o poreklu sadašnjih dužničkih kriza u bivšoj Jugoslaviji (predavanje)

Subota, 8. prosinca (SKD Prosvjeta)
 • 11:00-13:00 Okrugli stol – Mislav Žitko (TBA); Stipe Ćurković: Teorija ideologije i fetišizam građanskih odnosa; Marko Kostanić: Društvene kontradikcije lijevih programa
 • 15:00–17:00 Okrugli stol (u organizaciji Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju(BRID)) – Praksa solidarnosti
  Na okruglom stolu govore: Mario Iveković(Novi sindikat), Željko Klaus(Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske), Siniša Miličić(Regionalni industrijski sindikat) i Dean Duda(Akademska solidarnost)
 • 17:30-19:00 Rok Kogej: Protiv kejnzijanske skromnosti – kritičko prisvajanje ‘Skromnog prijedloga za nadilaženje krize eurozone’ Yannisa Varoufakisa i Stuarta Hollanda (predavanje)

Vezani članci

 • 25. listopada 2020. Borba radnica i radnika iz Lancashirea protiv ropstva "Buržoazija je znala da će ukidanje ropstva potaknuti radničku klasu na borbu protiv vlastitog nadničkog ropstva. Vlasnici mlinova organizirali su sastanak kako bi pridobili podršku za Jug te okrivili ciljeve Sjevera za patnju tekstilnih radnica i radnika. Njihova su se nastojanja pokazala jalovima jer je radnička borba protiv kapitalizma bila povezana s borbom za ukidanje ropstva. Radnice i radnici zaposleni u industriji pamuka okupili su se 31. prosinca 1862. godine u mančesterskom Free Trade Hallu ne bi li izglasali nastavak podrške blokadi. Odbili su pomaknuti ijednu balu pamuka s Juga, iako im je ta odluka prouzrokovala ogromne teškoće, znajući da su ruke koje su zadnje dirale taj pamuk bile ruke robova."
 • 25. listopada 2020. Devet načina na koje modna industrija uništava planet "Eko-moda je rastući trend, ali etički integritet nije se pokazao dovoljnim poticajem za ostvarivanje radikalne promjene. Marke poput Stelle McCartney ili People Tree bave se pitanjima kao što su pesticidi, organske tkanine, životinjska dobrobit i recikliranje, a njihovi osnivači_ce žele stvoriti bolji svijet. Međutim, iako ovakva poduzeća nedvojbeno imaju utjecaj na živote koje dotiču, ne adresiraju sistem kao cjelinu. Mnogo ove odjeće je skupo jer je proizvodnja prema etičkim standardima u kapitalizmu skupa. Nema svatko sredstva da je kupi. Moglo bi se argumentirati da se time što se osigurava tržišna niša za nekolicinu koja si može priuštiti brinuti za planet i ljude, potiče manje skrutiniziranja i pritiska na ostatak tržišta, koji ne samo da nitko ne dovodi u pitanje, nego se u određenim njegovim dijelovima čak i naslađuje neetičkim pozicijama, poput krznara koji hotimice koriste ugrožene životinje"
 • 18. listopada 2020. Ne možemo zaustaviti klimatske promjene bez klasne borbe "Novo izvješće ukazuje na to da je 1% najbogatijih na svijetu odgovorno za dvostruko više emisija stakleničkih plinova od cijele donje polovice planeta. Zaključak je jasan – kako bismo se borili protiv klimatskih promjena, moramo se boriti protiv vladajuće klase."
 • 18. listopada 2020. O nadolazećoj propasti akademske radničke klase "Zbog prekarnosti i niskih plaća na modernim sveučilištima, mlade akademske radnice i radnici često su prisiljeni raditi na više mjesta kako bi preživjeli. Ako se neoliberalne reforme nastave, budućnost je jasna: akademija će ponovo postati rezervat za društvenu elitu."
 • 18. listopada 2020. Na Zemlji je zabilježen dosad najtopliji rujan "Neviđeno visoke globalne temperature učinile su prošli mjesec najtoplijim rujnom od 1880. godine. 2020. godina će po svoj prilici biti jedna od tri najtoplije zabilježene godine."
 • 11. listopada 2020. Trumpove anti-trans mjere štite predrasude u doba pandemije COVID-19 "Trumpovo ukidanje povijesnih zaštita za transrodne populacije, određenih za Obame, nova je razina okrutnosti tijekom pandemije COVID-19, piše Kay Van Wey, odvjetnica iz odvjetničkog društva Van Wey, Presby & Williams."
 • 11. listopada 2020. COVID-19 i globalna ovisnost o jeftinom migrantskom radu "COVID-19 pandemija usmjerila je pozornost na strukturnu ovisnost svijeta o radu koji je moguće eksploatirati."
 • 11. listopada 2020. Nismo sišli s uma, nego smo ludi od bijesa "Marksistička analiza epidemije mentalnih bolesti nužno će je staviti na teret klasnom društvu i alijenaciji, te nepravdi i bijedi koje ono uzrokuje. Sølvi Qorda piše o prijekoj potrebi suočavanja s pitanjem mentalnih bolesti."
 • 4. listopada 2020. Jedan od načina odupiranja kapitalističkoj proizvodnji hrane "Agroekologija se oslanja na duboke sustave znanja kako bi suzbila štetu uzrokovanu kapitalističkim agrobiznisom."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve