Izvještaj sa 191. plenuma, 19. veljače 2013.

Na 191. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanom 19. veljače 2013. raspravljalo se o četiri točaka dnevnog reda. Nakon oduže rasprave o načinu pristupa izborima za SZ na fakultetskoj i sveučilišnoj razini te o tehnikalijama, plenum je izglasao da podržava incijalnu platformu za funkcioniranje Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Plenum će poslati pismo podrške i pokriti troškove plenumskih delegata koji će se uputiti u Mađarsku.


Na 191. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanom 19. veljače 2013. raspravljalo se o četiri točaka dnevnog reda.

Pristigao je Pravilnik o plaćanju participacija na Sveučilištu u Zagrebu koji se naslanja na svog rujanskog prethodnika. Prvo treba informirati studente i analizirati dokumente.

Radna grupa za Studentski zbor se sastala. Sastavljena je inicijalna platforma za funkcioniranje Studentskog zbora FFZG-a:

Studentski zbor Filozofskog fakulteta će nastaviti djelovati po direktnodemokratskim principima usvojenima još u prošlom mandatu uz određene tehničke preinake koje će omogućiti efikasniji rad, preciznije i sustavnije delegiranje mandata, zadataka i obaveza kao i veću demokratsku kontrolu u donošenju odluka:

U skladu s tim: sve sjednice novog saziva SZ-a legalno izabranog na neposrednim izborima bit će otvorene za sve studente FFZG-a koji će imati jednako pravo glasa (kao i legalno izabrani članovi SZ-a) prilikom donošenja svih odluka koje su u nadležnosti ovog tijela uključujući i mandatiranje delegata za sjednice Vijeća FFZG-a, skupštine sveučilišnog Zbora, područna vijeća i sl.

Tako određene sjednice SZ-a funkcionirat će po principima postojećih sekcija plenuma te u zajedničkoj koordinaciji i suradnji provoditi odluke plenuma.

Na sjednicama SZ-a bit će, u skladu s postojećom procedurom (nakon rasprave i glasanja) moguće sazivati i plenume s tim da se postojeća pravila ne mijenjaju – radna grupa za tehnikalije će zadržati istu mogućnost.

Sjednice SZ-a će se održavati najmanje jednom mjesečno, a u slučaju potrebe za izvanrednom sjednicom primijenit će se postojeća plenumska procedura: Prijedlog za sazivanjem (uz obrazloženje izvanrednosti situacije i točke dnevnog reda) šalje se na e-mail adresu radne grupe.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta nastaviti će se zalagati za demokratizaciju obrazovnog procesa i akademskih upravljačkih struktura, za svima dostupno i potpuno javno financirano obrazovanje, a protiv tendencija komercijalizacije visokog školstva: sveučilišta, instituta, trgovačkih društava pod ingerencijom sveučilišta te pripadajuće im imovine.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta nastavit će djelovati u skladu s principima solidarnosti sa svim podređenim skupinama u društvu te aktivno sudjelovati u borbi za njihova prava.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu surađivat će sa svim strukovnim studentskim organizacijama na našem fakultetu kao i drugim organizacijama i studentskim zborovima koji poštuju gore spomenute principe djelovanja.

Nakon oduže rasprave o načinu pristupa izborima za SZ na fakultetskoj i sveučilišnoj razini te o tehnikalijama, plenum je izglasao da podržava incijalnu platformu za funkcioniranje Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Kolega je izvijestio plenum o sastanku rektora Bjeliša sa studentskim predstavnicima o situaciji u Studentskom centru. Sanacija koju se provodi zbog dugovanja MZOS-a bit če napravljena prema Zakonu o sanaciji iz 2001. Čime se otvara mogućnost djelomične privatizacije SC-a. Plenum se mora uključiti u borbu za SC, KSFF je već u kontaktu s njima.

Podnesen je izvještaj o borbi studenata u Mađarskoj koju je ohrabila projekcija filma “Blokada” o čemu će se održati tribina u KSFF-u 6. ožujka. Plenum će poslati pismo podrške i pokriti troškove plenumskih delegata koji će se uputiti u Mađarsku.

Sljedeći plenum će se održati u utorak 26. veljače u 20 sati u D7. Radna grupa za tehnička pitanja plenuma sastat će se istog dana u 19 sati u A-001. Prijedloge za dnevni red možete slati na plenum.tehnikalije[at]gmail.com.
Izabrane su moderatorice.

Pod točkom “Razno” plenum je obaviješten da se u srijedu 20. veljače 2013. u 17 sati u Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika održava tribina “Socijalni identiteti, pristup visokom obrazovanju i odabir studija” na kojoj će govoriti Branislava Baranović, Karin Doolan i Ivana Jugović.

Plenum je zaključen u 23 sata.

Vezani članci

  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve