Izbori za Studentski zbor 26. i 27. ožujka 2013.

U nastavku možete pročitati program i popis kandidata za izbore za predstavnike u Studentskom zboru FFZG-a. Prethodno izabrani sastav Zbora je svoje ovlasti prebacio na plenum FFZG-a, a ova platforma planira nastaviti njihovim tragom. Na izbore koji će se održati 26. ožujka 2013. moći ćete izaći uz predočenje indeksa. Platformu podržavaju: SSU, KSFF, A-302, ISHA, K., KSAA, KSPUFF, KSSD, SKUP, SSFF, USF. Više informacija se nalazi ovdje.Studentski zbor Filozofskog fakulteta nastavit će djelovati po direktnodemokratskim principima usvojenima još u prošlom mandatu uz određene tehničke preinake koje će omogućiti efikasniji rad, preciznije i sustavnije delegiranje mandata, zadataka i obaveza kao i veću demokratsku kontrolu u donošenju odluka.

U skladu s tim sve će sjednice novog saziva SZ-a, legalno izabranog na neposrednim izborima, biti otvorene za sve studente FFZG-a koji će imati jednako pravo glasa (kao i formalno izabrani članovi SZ-a) prilikom donošenja svih odluka koje su u nadležnosti ovog tijela, uključujući i mandatiranje delegata za sjednice Vijeća FFZG-a, skupštine sveučilišnog Zbora, područna vijeća i sl.

Tako ustrojene sjednice SZ-a funkcionirat će po principima postojećih sekcija plenuma te u zajedničkoj koordinaciji i suradnji provoditi odluke plenuma.

Na sjednicama SZ-a, u skladu s postojećom procedurom (nakon rasprave i glasanja), bit će moguće sazivati i plenume s tim da se postojeća pravila ne mijenjaju – plenumska radna grupa za tehnikalije zadržat će istu mogućnost.
Sjednice SZ-a održavat će se najmanje jednom mjesečno, a u slučaju potrebe za izvanrednom sjednicom primijenit će se postojeća plenumska procedura: prijedlog za sazivanje (uz obrazloženje izvanrednosti situacije i točke dnevnog reda) šalje se na e-mail adresu SZ-a.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta nastavit će se zalagati za demokratizaciju obrazovnog procesa i akademskih upravljačkih struktura, za svima dostupno i potpuno javno financirano obrazovanje, a protiv tendencija komercijalizacije visokog školstva, sveučilišta, instituta, trgovačkih društava pod ingerencijom sveučilišta te pripadajuće im imovine.
Studentski zbor Filozofskog fakulteta nastavit će djelovati u skladu s principima solidarnosti sa svim podređenim skupinama u društvu te aktivno sudjelovati u borbi za njihova prava.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu surađivat će sa svim strukovnim studentskim organizacijama na našem fakultetu kao i drugim organizacijama i studentskim zborovima koji poštuju gore spomenute principen djelovanja.


Kandidati

Preddiplomski studij

Marija Dulj (FON/JSL)
Lana Brezak (SOC)
Anita Matanić (SOC)
Ivan Roško (SOC/POV)
Romana Brajša (KRO/OLN)
Milan Podgornjak (KRO/LAT)
Andrea Kovač (ANT/POR)


Diplomski studij

Nikola Ptić (KRO/KMP)
Krešimir Zovak (ANT/EKA)
Marko Hodak (SOC)
Lada Weygand (ANT/ANG)


Postddiplomski studij

Ema Bakran (KMP)
Mislav Žitko (FIL)
Martina Poljak (KMP)
Mateja Hulina (ARH)

Vezani članci

  • 28. lipnja 2022. Palmino ulje: mazivo imperija Iako se to na prvi pogled možda ne čini, palmino ulje igra iznimno važnu ulogu u kontekstu suvremenog globalnog kapitalizma. Činjenica da ga pronalazimo u gotovo 50% prehrambenih proizvoda u našim dućanima samo je vrh ledenog brijega. Od kozmetičkih proizvoda, sredstava za čišćenje, podmazivanje, raznih aditiva u brojnim industrijama, palmino ulje je zaslužno za nevjerojatno veliki broj predmeta s kojima svakodnevno dolazimo u dodir, kao i za brojne svakodnevne prakse. Njegova obimna proizvodnja samim tim zahtijeva velike površine zemlje, enormne količine rada, te emitiranje nezanemarive količine zagađenja. Od ekonomskih do ekoloških učinaka i njegove bitne povijesne uloge u rasističkim kolonijalnim praksama, palmino ulje zbilja zaslužuje titulu podmazivača kapitalističkog imperija.
  • 22. lipnja 2022. Kriptovalute su beskorisne za društvene potrebe "Kriza omogućava zatvaranje ili spajanje nekompetitivnih kompanija koje ne stoje dobro; prolaženje kroz niz bankrota; otpuštanje radnika kako ih ne biste morali plaćati; zaustavljanje investicija u nove tehnologije itd. Oni koji prežive krizu potom mogu iznova pokrenuti ekonomiju uz višu profitnu stopu i nastaviti s proizvodnjom. Kapitalizam tako funkcionira i napreduje – ne ide u korist običnih ljudi. U ovakvoj se, prilično teškoj situaciji, nalazimo trenutno."
  • 17. lipnja 2022. Je li životinjska agrikultura jednako loša kao izgaranje fosilnih goriva? Iako ne polazi uvijek iz antispecističke pozicije, svijest o neodrživosti i štetnim utjecajima stočarstva pomalo jača u aktivističkim krugovima, ali i popularnoj kulturi. "Ljudi pojedu samo 55% kalorija svjetskih usjeva, dok je 36% stočna hrana (9% otpada na biogoriva). Ova ionako užasavajuća statistika zapravo je obrnuta diljem globalnog sjevera, Rusije i Brazila, pa 62% žitarica koje se uzgajaju u EU konzumira stoka. Unatoč apsurdnom argumentu da su vegani jednako odgovorni za klimatski krah, 77% soje u svijetu uzgaja se za prehranu životinja (samo 7% je za ljudsku prehranu)."
  • 30. svibnja 2022. Proglas Kolektiva rijeke Combahee Combahee River Collective sačinjavale su Crne lezbijske feministkinje i socijalistkinje koje su tijekom druge polovine 1970-ih prokrčile put važnim borbenim konceptima, političkim artikulacijama i antikapitalističkim praksama. Smatra ih se pretečom lijevih struja intersekcionalnog feminizma, jer su promišljanje oslobođenja Crnih žena utemeljivale kao oslobođenje svih potlačenih od isprepletenih vrsta opresije i eksploatacije koje kapitalistički sistem strukturno proizvodi i reproducira.
  • 15. svibnja 2022. Upravljanje stresom je podvala Cinizam korporativnih modela upravljanja stresom mjerljiv je samo time koliko je stres nusproizvod kapitalističkog sistema akumulacije profita. Rješenja koja neće biti puko palijativna treba tražiti u domeni politike namjesto u individualistički postavljenom idealu brige o sebi.
  • 9. svibnja 2022. Deficiti „dioničarske demokracije“ Lajtmotiv tačerizma, dioničarska demokracija, na tragu neoklasične maksime glasovanja novčanikom, daleko je od toga da bi bila dostojna da je nazivamo ekonomskom demokracijom, već se ispostavlja kao mehanizam reprodukcije nejednakosti, s detrimentalnim posljedicama po sustav mirovinskog osiguranja koji je postao isprepleten s financijskim sektorom, kao još jedan segment života koji je potpao pod štetni utjecaj financijalizacije.
  • 2. svibnja 2022. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju Antikapitalistički seminar koji teži otvoriti i razgranati prostor za promišljanje i artikulaciju antikapitalističkih težnji kao kolektivnog projekta u kojem će se prelomiti pogledi iz različitih pozicija, strukturiranih klasnom eksploatacijom te rodom, rasom, etnicitetom i drugim kapitalističkim režimima opresije.
  • 19. travnja 2022. „Crveni“ New Deal u Kini? Politike kineske države s obzirom na regulaciju nekih novih fleksibilnih oblika radnih praksi i aranžmana te slobodnotržišnih ambicija korporativnih giganata daju naslutiti pozitivne pomake u kineskom političko-ekonomskom krajoliku. Međutim, motivacija u njihovoj pozadini nije progresivna već izvire iz potrebe stabilizacije bujajućeg kineskog kapitalizma.
  • 8. travnja 2022. Protiv novog Hladnog rata Zabrinjavajuće intenziviranje kinesko-američkih odnosa u analizama dijela ljevice dovelo je do usporedbe s hladnoratovskom situacijom prošloga stoljeća. Iako umnogome neodgovarajuća, ova analogija ima smisla kada su u pitanju tropi i ideje koje su bile karakteristične za navedeni period. Od kempizma do idealizacije autoritarne Kine, dio ljevice nije u stanju kritički preispitati i situirati ovaj geopolitički sukob, a to je vidljivo i na primjeru nekih poznatijih figura poput Davida Harveyja i Naomi Klein. Razlog tome leži u nedostatku izvora, zastupljenosti i popularnosti gledišta kineske dijaspore, te slabom fokusu na postojeće alternativne izvore koji ukazuju na drugačije perspektive.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve