Izvještaj sa 195. plenuma, 2. travnja 2013.

Na 195. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanom 2. travnja 2013. raspravljalo se o četiri točke dnevnog reda. Prošlog tjedna su održani izbori za Studentski zbor na sveučilišnoj i fakultetskoj razini. 15 kandidata na fakultetskoh listi koje je podržalo 11 udruga pod zajedničkom platformom “Odluči na izborima, odlučuj i nakon izbora!” je
dobilo većinu. Rezultati izbora na Sveučilištu još uvijek nisu poznati.


Na 195. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanom 2. travnja 2013. raspravljalo se o četiri točke dnevnog reda.

Prošlog tjedna su održani izbori za Studentski zbor na sveučilišnoj i fakultetskoj razini. 15 kandidata na fakultetskoh listi koje je podržalo 11 udruga pod zajedničkom platformom “Odluči na izborima, odlučuj i nakon izbora!” je
dobilo većinu. Rezultati izbora na Sveučilištu još uvijek nisu poznati.

SONG je promatrao izbore na petnaestak fakulteta te su na većini uočili nepravilnosti. Pravo na žabu traje osam radnih dana nakon izbora. Na više fakulteta postoje osnove za poništavanje izbora.

Izglasani su delegati za sljedeću sjednicu Fakultetskog vijeća. Zatim se raspravljalo o naputcima delegatima za komunikaciju s Vijećem i Upravom FFZG-a. Potrebno je ustrajati u isticanju studentskih pitanja te raditi intenzivnije na pripremama delegata.

Što se tiče programskih ugovora, treba ih tražiti od Uprave tako da situacija bude jasna prije ljetnih rokova.

Plenum je odlučio da će četiri sudionice plenuma otići tražiti programske ugovore od dekana Borasa. Također treba proučiti i sistematizirati zaključke kako bismo ih predstavili profesorima koje se ugovori itekako tiču.

Nije podnesen izvještaj sa sastanka direktnodemokratskih inicijativa “Mogućnost suradnje različitih inicijativa kroz dirdem platformu”.

Podnesen je izvještaj o stanju plenumske blagajne. Zadnji veći iznos je otišao na putne troškove delegata u Mađarsku i plakate za izbore za Zbor. Ubuduće treba svaki put ponijeti škrabicu za priloge.

Poslan je poziv za sudjelovanje na događanju u Ljubljani od 15. do 19. travnja. Akademska solidarnost šalje svoje predstavnike te bi bilo dobro da ide i netko od studenata. Nije bilo zainteresiranih, ali poziv stoji do daljnjega.

Dvije sudionice plenuma su delegirane za sastavljanje izvještaja s plenuma na temelju zapisnika za Slobodni Filozofski.

Radna grupa za analizu i seciranje dokumenata se ipak nije sastala jer nije bilo dovoljno zainteresiranih. Materijala ima dosta te ih treba staviti u dropbox kako bi bili dostupno svima.

Radna grupa za analizu i seciranje dokumenata sastat će se u srijedu 10. travnja u 18 sati u A-001.

Sljedeći plenum će se održati u utorak 23. travnja 2013. u 20 sati u Dvorani 7. Radna grupa za tehnička pitanja plenuma sastat će se u 19 sati u A-001. Prijedloge za dnevni red možete slati na plenum.tehnikalije[at]gmail.com

Izabrani su moderatori.

Pod točkom “Razno” još jednom se podsjetilo na brucošijadu FFZG-a koja će se održati u subotu 6. travnja u Močvari.

Plenum je zaključen u 21:15.

Vezani članci

  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve