Izvještaj s 200. plenuma, 14. studenog 2013. godine

Na 200. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanom 14. studenog 2013. godine raspravljalo se o četiri točke dnevnog reda. Učenici srednjih medicinskih škola u Slavonskom brodu i Karlovcu prosvjeduju zbog neadekvatnih uvjeta i promjena u organizaciji srednjoškolskog obrazovanja za medicinske tehničare. Plenum će im uputiti pismo podrške. Održana je konstituirajuća sjednica Studentskog zbora FFZG-a.


Na 200. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanom 14. studenog 2013. godine raspravljalo se o četiri točke dnevnog reda.

Skupština Kluba studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu sastat će se 27. studenog 2013. godine u 18 sati da bi raspravljala o novom Statutu te pravilima i smjernicama KSFF-a. Svi članovi KSFF-a su pozvani na skupštinu.

U subotu 16. studenog 2013. godine s početkom u 12 sati na Trgu žrtava fašizma započet će “Marš solidarnosti: Nepokoreni rad!” u organizaciji Mladih antifašistkinja i Mladih antifašista Zagreba. Nakon marša, u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (Hatzova 16) održat će se tribina o nepokorenom redi, bit će graha i kuhanog vina.

Lezbijska grupa Kontra, Rišpet – LGBT udruga Split i Ženska mreža Hrvatske organiziraju marš “Glasam protiv!” 30. studenoga 2013. godine; okupljanje za marš će biti između 12 i 13 sati na Cvjetnom trgu.

Učenici srednjih medicinskih škola u Slavonskom brodu i Karlovcu prosvjeduju zbog neadekvatnih uvjeta i promjena u organizaciji srednjoškolskog obrazovanja za medicinske tehničare. Plenum će im uputiti pismo podrške.

Sljedeća točka je bio izbor studentskog pravobranitelja FFZG-a. Izvješće ureda još uvijek kasni, ali je jedna od pravobraniteljica podnijela kratki usmeni izvještaj.

Filip Šipoš se javio za mjesto studentskog pravobranitelja. Plenum je potvrdio njegovu kandidaturu.

Razgovaralo se o problemima prethodnih postava delegata u Fakultetskom vijeću i nemogućnošću držanja trenutno važeće procedure.

Plenum je odlučio da će se izglasati više delegata od potrebnog broja po sjednici koji će se zatim rotirati na sjednicama FV-a.

Izabrani su delegati za narednu sjednicu Fakultetskog vijeća. Delegati će se sastati na radnoj grupi uoči Vijeća u četvrtak 21. studenog 2013. godine u 10 sati u prostorima KSFF-a.

Uskoro se počinju birati novi studentski predstavnici u vijećima odsjeka fakulteta i studentskim udrugama.

Održana je konstituirajuća sjednica Studentskog zbora FFZG-a. Izabrana je predsjednica, no i dalje će se nastaviti sa sustavom rotacije na toj poziciji.

Podnesen je izvještaj sa sastanaka Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Plenum je izglasao da svi članovi saziva Studentskog zbora FFZG-a imaju mandat za sudjelovanje na sjednicama Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Što se tiče najavljenih promjena regulative o zdravstvenom osiguranja studenata, plenum će izaći u javnost s izjavom za medije te će se održati medijska konferencija. Plenum je također odlučio podržati inicijativu “Zdravstveno svima” donacijom 500 kuna iz plenumske blagajne namijenjenih organizaciji tribina, info štandova i tiskanju letaka.

Od prosinca do travnja radit će se analize studijskih programa po odsjecima za reakreditaciju programa što će možebitno predstavljati opasnost za određene studijske programe na FFZG-u. Podnesen je izvještaj o početku provedbe reakreditacije.

Prodekanica za nastavu i studente pozvala je da se izaberu tri studentska predstavnika, svaki za jednu od tri razine studija, koji bi isto tako analizirali postojeće studijske programe.

Održano je predavanje o strategiji znanosti, obrazovanja i tehnologije u organizaciji Grupe 22. Sudjelovali su Karin Doolan, Ivana Perica i Louise Morley koje su govorile o smjeru kretanja sveučilišnog obrazovanja u budućnosti povodom javne rasprave o strategiji.

Prošlog tjedna se dogodio se sastanak o inanciranju studentskih projekata putem Programskih ugovora. Sudionik sastanka upozorio je plenum na činjenicu da projekti moraju imati voditelja projekta s matičnog odsjeka te da bi ovakav način financiranja studentskih projekata mogao dovesti do smanjivanja ukupnih sredstava za takve projekte na razini fakulteta. O tome treba obavijestiti Upravu i Fakultetsko vijeće.

Nova prodekanica za nastavu i studente Tanja Bukovčan pozvala je plenum da surađuje na pravilniku za studiranje. Nekolicina sudionika plenuma otići će na sastanak.

Izabrani su moderatori narednog plenuma.

Studentski zbor će sazvati sljedeći plenum.

Pod točkom “Razno” rečeno je da će se sastanak medijske sekcije dogovoriti na plenumskoj mailing listi.

Vezani članci

  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve