Čitaonica studenata FPZG: predavanje Tomislava Medaka

U petak 14.3. 2014., u 18.00 sati u dvorišnoj dvorani Fakulteta političkih znanosti u sklopu Čitaonice predavanje će održati Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta na temu “Civilno društvo i politički rad na ljevici – strukturne i historijske kontradikcije”. Čitaonica je neformalna skupina koja promiče kritičku politiku i borbu, a čine je studenti i profesori Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, kao i oni koji dolaze sa zagrebačke teorijske i aktivističke scene. Projekt Čitaonica odvija se jednom mjesečno i to petkom od 18 sati u prostorijama Fakulteta u obliku predavanja koje prati jedan do dva komentatora izlagača, a potom slijedi rasprava.

Čitaonica je do sada ugostila Antona Tomičića iz udruge Pravo na grad koji je izlagao na temu Političko nasilje u liberalnoj demokraciji, Leonarda Kovačevića s Hrvatskog radija koji je obrazložio Rancierevo shvaćanje politike, Mateju Horvata s Fakulteta političkih znanosti koji je izlagao je na temu Manifest za demokratski socijalizam te Milana Živkovića, savjetnika za medije u Ministarstvu kulture, koji je predstavio temu Mediji: nevolje s tržištem.
Snimke Čitaonica emitiraju se na Radio Studentu.

Tomislav Medak će razmotriti neke sistemske tenzije u radu ljevice unutar okvira civilnog društva. Iako se često pripisuje inherentna vrijednost samoorganiziranju i autonomiji u uvjetima političke represije, društvenog isključivanja i šovinizma, pridaje im se taktički značaj u uvjetima gdje su društvene institucije i politički sistem blokirani za konstitutivne procese, djelovanje unutar okvira civilnog društva suočeno je sa strukturnim ograničenjima. Prvo ima veze sa sistemskom ‘podjelom rada’ u liberalnim demokracijama između tri sektora, gdje su dometi civilnog društva diktirani izvana regulativom i potporom države te ekonomskom moći poslovnog sektora. Što god civilno društvo može postići moguće je u velikoj mjeri unutar pravila igre koja postavljaju država i kapital.
Druga opasnost je da civilno društvo ima slabu društvenu bazu, što mu daje dosta manevarskog prostora i prilike za političke iskorake, koje recimo sindikati nemaju, ali ih i čini slabima.
Treća opasnost je dominacija organizacijskih procesa, birokratizacija i dominacija financijerskih prioriteta zbog nužnosti održavanja prihoda i socijalne stablinosti rada aktivista. Kao polazište za razgovor nakon izlaganja poslužit će tekst Ellen Meiksins Wood: “The Uses and Abuses of Civil Society” (Socialist Register, vol. 26, 1990.). U ulogama komentatora će se ovog puta naći profesori Šalaj i Vujeva, predavači Fakulteta političkih zanosti.

Tomislav Medak koordinira teorijski i izdavački program Multimedijalnog instituta/MaMa. Njegov istraživački interes su kriza kapitalizma, zajednička dobra i socijalna pravdu, pogotovo po pitanjima kulture i digitalnoga. Paralelno radi i s kazališnim kolektivom BADco.

Vezani članci

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve