Na Zemlji je zabilježen dosad najtopliji rujan

"Neviđeno visoke globalne temperature učinile su prošli mjesec najtoplijim rujnom od 1880. godine. 2020. godina će po svoj prilici biti jedna od tri najtoplije zabilježene godine."

Odabrane značajne klimatske anomalije i događaji, rujan 2020. godine. Izvor: NOAA.
Neviđeno visoke globalne temperature učinile su prošli mjesec najtoplijim rujnom od 1880. godine. 2020. godina će po svoj prilici biti jedna od tri najtoplije zabilježene godine.Izvještaj američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfereNeviđena vrućina diljem svijeta učinila je rujan 2020. godine najtoplijim devetim mjesecom od onoga 1880. godine, prema najnovijem mjesečnom globalnom klimatskom izvješću američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA).
 
Toplina ovog rujna također je doprinijela trendu 2020. godine kao izuzetno vruće godine, čije su globalne temperature izmjerene do današnjeg datuma druge po visini u 141 godini klimatskih mjerenja.
 

Statistike za rujan

Prosječno gledano, globalna temperatura površine kopna i oceana u rujnu 2020. godine bila je najviša za taj mjesec u 141 godini kako se vodi evidencija, za 0,97°C iznad prosjeka od 15,0°C iz 20. stoljeća.
 
Ovo nadmašuje prethodne rekorde postavljene 2015. i 2016. godine. Rujan 2020. godine je 44. uzastopni rujan i 429. uzastopni mjesec s temperaturama iznad prosjeka zabilježenog tijekom 20. stoljeća.
 
Deset najtoplijih rujna dogodilo se od 2005. godine, a sedam najtoplijih rujna dogodilo se u posljednjih sedam godina (2014.-2020.).
 
15. rujna morski je led prekrivao tek 1,44 milijuna četvornih kilometara Arktika, što je drugi po redu najmanji zabilježeni minimalni opseg nakon 17. rujna 2012. godine. 14 najmanjih godišnjih minimalnih opsega zabilježeno je u posljednjih 14 godina.
 

Godina do izvještajnog datuma: siječanj-rujan 2020. godine

Prosječna globalna temperatura do izvještajnog datuma (year-to-date, YTD) druga je po visini, za 1,02°C iznad prosjeka 20. stoljeća. To je tek 0,04°C manje od rekorda koji je za isti YTD dosegnut 2016. godine.
 
Temperatura do izvještajnog datuma za sjevernu hemisferu izjednačena je s onom iz 2016. godine kao najvišom zabilježenom temperaturom, dok je južna hemisfera zabilježila svoju četvrtu najvišu temperaturu do izvještajnog datuma.
 
Europa, Azija i Meksički zaljev zabilježili su svoje najtoplije razdoblje od siječnja do rujna, dok su Južna Amerika i regija Kariba drugi po visini temperatura. Nijedno kopneno ili oceansko područje nije zabilježilo rekordno niske temperature do izvještajnog datuma.
 
Prema statističkoj analizi znanstvenika američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere, 2020. godina će se vrlo vjerojatno svrstati među tri najtoplije zabilježene godine.
 Vezani članci

  • 2. listopada 2021. Antikapitalistički seminar Prijavite se na Antikapitalistički seminar koji u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju Slobodni Filozofski i Subversive festival – jednotjedni program političke edukacije u kojem ćemo pokušati mapirati i kritički sagledati analitičke okvire različitih oblika političkog angažmana i njihove slijepe pjege, odnosno razmotriti na koji način različite teorijsko-političke paradigme pristupaju društvenoj stvarnosti.
  • 30. rujna 2021. Skidanje slojeva "Iako termin „istraga“ možda evocira prizor detektiva, istraživačka estetika kao praksa pokazuje bliže afinitete prema kritičkoj teoriji nego prema policiji. Navođenjem pokušaja „skidanja slojeva“ realnosti kako bi se razotkrila istina, istraživačka estetika razlikuje se od formalnih pravnih procesa koji pri ustanovljavanju odgovornosti prihvaćaju tek najužu koncepciju kauzalnosti."
  • 29. rujna 2021. Nadilaženje jedinstvene porezne stope "Osim ako ih se implementira s brojnim iznimkama, poreze s fiksnom stopom u pravilu se smatra regresivnima jer najteže pogađaju najsiromašnije. Bogati možda plaćaju isti postotak, no njihovi su prihodi dovoljno visoki da to, za razliku od siromašnijih građana, ne primjećuju."
  • 28. rujna 2021. Iz duge povijesti knjigocida "U razdoblju Republike Hrvatske ideološki motiv u pozadini uništavanja i otpisivanja knjiga uvelike je bio replika praksi iz NDH. Prema nekim podacima, početkom devedesetih uništeno je 14 posto hrvatskog književnog fonda. Na meti su bili marksistički naslovi, radovi srpskih autora, ali i potpuno apolitična literatura, ako je bila pisana ćirilicom i/ili ekavicom."
  • 26. rujna 2021. Kako je Premier liga pomogla super-bogatašima da zavladaju nogometom "Jasno je da je zaustavljanje Superlige omelo daljnju komercijalizaciju nogometa. Međutim, ono što se često zaboravlja jest da je gotovo identičan proces uspio pri formiranju Premier lige 1992. godine."
  • 18. rujna 2021. Afganistanskim ženama nije potreban bijeli feminizam Femonacionalistički odnosno femoimperijalistički impulsi bijelog feminizma, isključujuće grane feminizma koja promatra ženska prava isključivo kroz bijelu zapadnu optiku, neizbježna su nijansa licemjerja koje se provlači medijskim komentarima o povratku Talibana na vlast u Afganistanu, jednako kao što su bili jedan od ključnih generatora legitimacijskih narativa netom okončane vojne okupacije SAD-a i njezinih saveznica. Ovakav pristup problemu ultrakonzervativnog patrijarhalnog odnosa Talibana prema ženama u afganistanskom društvu zatvara oči ne samo pred seksizmom i mizoginim tendencijama u zapadnim zemljama, nego i pred širim geopolitičkim kontekstom koji je bio formativan za stanje u kojem se zemlje zapadne Azije nalaze danas.
  • 10. rujna 2021. Onkraj nuklearne obitelji "Brak je konzervativna institucija, način da se klasa reproducira. On je osnova za male jedinice – obitelj, crkvu, zajednicu – za koje je Edmund Burke smatrao da su nužne za etičko društvo. Prema konzervativcima, brak liječi siromaštvo, traume iz djetinjstva i nasilje izazvano vatrenim oružjem. Međutim, osobito čeznu za tzv. tradicionalnim obiteljima, gdje je otac hranitelj, a majka domaćica. Naš porezni zakon odražava ovu težnju. Napisan je kako bi išao u prilog bogatim bračnim parovima, od kojih su većina bijeli, kao što je Dorothy Brown nedavno primijetila u knjizi The Whiteness of Wealth"
  • 5. rujna 2021. Uloga mjera štednje u nezapamćenim šumskim požarima u Grčkoj "Premještanje fokusa s lokalne situacije prema globalnim snagama primorava nas da uvidimo kako nema ničeg "uređenog" u današnjem globalnom neoliberalnom poretku. Prije negoli se krenemo boriti za opstanak naših zajednica, trebali bismo razmotriti jesu li borba za redistribuciju bogatstva i golemi pomak u prioritetima naših država zapravo nužan uvjet za to da imamo ikakvu šansu. Trebali bismo također razmotriti što nam slijedi: sve izraženije nejednakosti, borbe oko preostalih resursa, društvena i geopolitička nestabilnost."
  • 1. rujna 2021. Krik i plan "Na zemlji ukradenoj od Autohtonih naroda, dok nas nužnost i briga primoravaju da se približimo jedni drugima iz klaustrofobične topline naših podijeljenih traumatiziranih javnosti, vjerojatno je najhitniji revolucionarni prioritet izgradnja solidarnosti između zajednica koje su međusobno zavadili kapitalizam, bjelačka supremacija i naseljenički kolonijalizam. Da razjasnimo tko smo jedni drugima i što nam je zajedničko, a koje su naše različitosti, i može li se i kako to prevladati. Zadaća izgradnje povjerenja među zajednicama, naravno, nije oprečna revolucionarnom organiziranju ili nespojiva s njim; povjerenje se stvara kroz zajedničku borbu. Međutim, da bismo izvršili tu zadaću možda će biti nužno da prihvatimo najširu moguću viziju toga kako „revolucionarno organiziranje” može izgledati."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve