IZJAVA ZA MEDIJE 24. travnja 2009. – 5. dan blokade

Odgovor kojega se ministar dosjetio na zahtjev za besplatnim visokoškolskim obrazovanjem koji mu je upućen jest da studentima Filozofskog fakulteta baci dekana i prodekana kao žrtvu, u očitoj nadi da će stvar time biti riješena. Ministar time javnosti poručuje da se njegovo poimanje odgovornosti svodi na skidanje tuđih glava. Ponovit ćemo dakle još jednom ono što je svima osim ministra već odavno jasno: ne tražimo povrat školarina za studente Filozofskog fakulteta, niti skalp proizvoljno odabranog predstavnika Fakultetske uprave, nego potpuno javno financiranje viskoškolskog obrazovanja za sve građane koji zadovolje uvjete upisa.

Drugi centralni aspekt ministrove reakcije još je deplasiraniji od prvoga. Ministar javnosti sugerira da je studentska akcija režirana od strane druge stranke, kao samo još jedan čin u lošoj beskonačnosti međustranačkih podmetanja. Ministar time samo još jednom pokazuje na koji način birokratske i stranačke elite u ovoj državi zamišljaju svoj odnos prema većini građana čijemu bi interesu trebali služiti. Za ministra je formuliranje zahtjeva za obranom socijalnih prava i jednakosti zamislivo samo kao režirana akcija u nedostojnom politikantskom ratu između njegove stranke i stranke s druge strane parlamentarnih barikada. U svijetu stranačkih elita i visokih birokrata mogućnost pokreta mimo njihovih ciničnih manipulacija ne javlja se dakle ni kao logička mogućnost. Jedan je aspekt ove akcije tako i javno razotkrivanje arogantne logike stranačkih vrhuška za koje izvan njihovih interenih pozicijskih nadmetanja postoji samo inertna masa kojom se manipulira, ali koja ni u kojem slučaju ne može i sâma postati subjekt artikulacije političkih i društvenih ciljeva. Ministar Primorac je pokazni primjerak te arogancije.

Na sinoćnjem je plenumu jednoglasno odbijena bilo kakva varijanta pregovora ili razgovora s Ministarstvom. Ostajemo ustrajni u našem zahtjevu, jasno artikuliranom od početka, a na koji nadležni mogu odgovoriti samo njegovim ispunjenjem.

Pozdravljamo fakultete širom države koji su se priključili našoj borbi: Sveučilište u Zadru, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Akademiju likovnih umjetnosti u Rijeci, Filozofski, Pedagoški, Učiteljski i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu.

Pozivamo i ostale fakultete i studente da se pridruže u zajedničkoj borbi za opće dobro.

• 31. prosinca 2019. Jugoslavija nije Galsko selo U javnim istupima kojima je cilj afirmacija antifašističkih vrijednosti i Narodnooslobodilačke borbe nerijetko imamo prilike čuti floskule koje prenaglašavaju posebnosti jugoslavenskog partizanskog pokreta. „Partizani su se oslobodili sami“ ili „Jugoslavija je bila jedina oslobođena država u okupiranoj Europi“ najčešće su formulacije ovakvih dezinformacija, a društvenim mrežama kruži i netočna karta koja ih potkrepljuje. Nasuprot takvim tvrdnjama, povijesna je činjenica da su domaći partizani mogli računati na solidarnost i konkretnu pomoć iz drugih zemalja i nikada nisu djelovali posve sami. Negacijom emancipatornih borbi širom svijeta ne činimo uslugu antirevizionističkim naporima u vlastitom dvorištu.
  • 31. prosinca 2019. O diferenciranom jedinstvu prirode i društva "Prije svega, nužno je da razumijemo na koji se način akumulacija kapitala historijski odvija kroz mrežu života, a ne na mreži života, kako se to uglavnom tumači. Priroda nije samo stvar, odnosno resurs ili, u slučaju ljudske prirode, izvor neplaćenog ili najamnog rada. Na djelu je puno aktivniji i dinamičniji proces. Kapitalizam prolazi kroz mrežu života i sudjeluje u stvaranju prirode, dok istovremeno mreža života prolazi kroz kapitalizam i oblikuje ga. Radi se o koprodukciji."
  • 31. prosinca 2019. Spašavanje klase od kulturnog zaokreta "Ako se cjelokupno društveno djelovanje fokusira na značenje, prijeti li materijalističkom razmatranju klase propast? Čini se da veliki broj, ako ne i većina društvenih teoretičarki i teoretičara smatra da je tome tako, te da su napustili strukturnu teoriju klase u prilog teoriji koja klasu predstavlja kao kulturni konstrukt. Ovaj rad pokazuje da je moguće prihvatiti temeljne uvide kulturnog zaokreta, istovremeno uvažavajući materijalističku teoriju klasne strukture i klasne formacije."
  • 31. prosinca 2019. Socijalni transferi na udaru fiskalnog konzervativizma U kontekstu jačanja privatizacijskih tendencija u sustavu primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj i zemljama regije, donosimo intervju iz studenog 2017. godine s filozofom, aktivistom i članom kolektiva Gerusija, drugom i suborcem Ivanom Radenkovićem. Razgovarali smo o posljedicama komercijalizacije državnog apotekarskog sektora u Srbiji na dostupnost lijekova i farmaceutskih usluga te načinima na koje se restriktivna fiskalna politika srpskih vlada odrazila na sustav javnog zdravstva i ostalih socijalnih usluga.
  • 31. prosinca 2019. Seksualni rad nasuprot rada "Prepoznati seksualni rad kao rad za neke je liberalni čin koji se izjednačava s trgovanjem tijelima. Protivno takvoj, pogrešnoj ideji, Morgane Merteuil predlaže razmatranje seksualnog rada kao jednog aspekta reproduktivnog rada radne snage i uspostavlja poveznice koje ujedinjuju kapitalističku proizvodnju, eksploataciju najamnog rada i opresiju nad ženama. Ona zorno prikazuje kako je borba seksualnih radnica moćna poluga koja dovodi u pitanje rad u njegovoj cjelini, te kako represija putem seksualnog rada nije ništa drugo doli oruđe klasne dominacije u internacionalnoj (rasističkoj) podjeli rada i stigmatizaciji prostitutke, koje hrani patrijarhat." Prijevod ovoga teksta nastao je kao završni rad Ane Mrnarević u okviru ženskostudijskog obrazovnog programa Centra za ženske studije, studijske grupe 2019, uz mentorstvo dr. sc. Maje Solar.
  • 31. prosinca 2019. Foucault i revizija liberalizma "Foucaultova predavanja o liberalizmu i neoliberalizmu nisu teorijska slijepa ulica (poput njegovih ranijih eksperimentiranja s arheologijom znanja), dok nam produbljena historijska obrada, proizašla iz drugog vala recepcije, omogućuje da idemo onkraj samog Foucaulta, do ključnih pitanja za suvremenu ljevicu."
  • 31. prosinca 2019. Protiv recikliranja "Individualno recikliranje samo po sebi jednostavno nije dovoljno za spas planeta. Čak i najrevnosniji i najodgovorniji reciklatori, moderne Susan Spotlesses, suočavaju se sa strukturnim preprekama pri smanjivanju svojeg otpadnog otiska. Čak i ako smo svi Susan Spotlesses i sustavi za recikliranje rade besprijekorno, sredstva za proizvodnju američkog industrijskog kapitalizma i dalje će beskonačno generirati otpad koji će sudjelovati u procesu proizvodnje."
  • 31. prosinca 2019. Kurdsko pitanje nekada i danas "Politički kaos koji u posljednje vrijeme dominira Bliskim Istokom izražava se, između ostalog, i nasilnom reaktualizacijom kurdskog pitanja. Kako analizirati opseg kurdskih težnji za autonomijom, neovisnošću i jedinstvom u ovim novim uvjetima? Možemo li analizom zaključiti da ove težnje moraju podržati sve demokratske i progresivne snage u regiji i svijetu?"
  • 31. prosinca 2019. Ekosocijalizam ili klimatski barbarizam U vrijeme degradiranja osnovnih materijalnih uvjeta za uspostavu održivog i pravednog društva, socijalistička ljevica mora redefinirati svoj odnos prema prirodi i neljudskim životinjama, imajući istovremeno u vidu da je zahtjev za univerzalnošću različitih borbi otvorio politički prostor revolucionarnijem djelovanju, koje će moći ponuditi odgovore na trenutnu klimatsku krizu. Donosimo osvrt na 16. konferenciju Historical Materialism “Claps of Thunder: Disaster Communism, Extinction Capitalism and How to Survive Tomorrow”, održanu u studenom u Londonu, s programskim naglascima na promišljanju socijalističke budućnosti u kontekstu globalne ekološke krize.