IZJAVA ZA MEDIJE 25. travnja 2009. – 6. dan blokade

Nakon pet dana blokade u pet najvećih hrvatskih gradova, konačno se odlučila oglasiti i najviša instanca. Međutim, i premijer je iskazao temeljno nerazumijevanje jednostavnih i jasno artikuliranih studentskih zahtjeva gotovo doslovno ponovivši stav resornog ministra. Premijer drži da iza studentskih prosvjeda stoji neka «politička opcija». U tome se s premijerom u potpunosti slažemo. Međutim, ta politička opcija nije vezana ni s jednom od hrvatskih stranačkih organizacija, nego je riječ o političkoj opciji koja se zalaže za socijalnu jednakost, socijalnu pravednost i opće javno dobro. Takve opcije, smatramo, među hrvatskim političkim strankama nema, što su prepoznali i studenti i sindikati i najveći broj građana od kojih svakodnevno dobivamo poruke potpore. U ovo predizborno vrijeme premijeru očito nije jasno da postoje i neki viši ciljevi od dnevnopolitičkih sitnih interesa, što je očito jedina domena funkcioniranja našeg predsjednika Vlade kao političkog subjekta.

Jučer je na studentski plenum Filozofskoga fakulteta samoinicijativno došao rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš. Na eksplicitno pitanje studenata rektor je pred oko 800 ljudi na plenumu izjavio da podupire naše zalaganje za besplatno obrazovanje dostupno svima. Međutim, to se pokazalo kao običan populizam i licemjerstvo, s obzirom na to da je isti rektor u jutrošnjoj radijskoj izjavi zagovarao studentske kredite kao rješenje problema, time se izravno suprotstavljajući volji studenata i njihovih profesora. Smiješno je i to da se rektor poziva na mađarski primjer. Možda nije čuo, ali Mađarska je trenutno u potpunom gospodarskom krahu. Ridikulozno je da se u doba globalnog kolapsa neoliberalnog ekonomskog modela rektor i dalje zalaže za socijaldarvinistički pristup obrazovanju, pokazajući još jednom temeljno nerazumijevanje studentskih zahtjeva. Molimo rektora, ministra i premijera da izdvoje nešto svoga dragocjenog vremena i pročitaju pomno sve dokumente i materijale kojima studenti dodatno argumentiraju svoje jasno artikulirane zahtjeve. Svi se dokumenti mogu pronaći na adresi www.slobodnifilozofski.bloger.hr. Nadamo se da se nakon toga više nećemo morati ponavljati i da će, kao što smo to učinili i mi, i oni konačno prijeći s riječi na djela.

Pozdravljamo sve koji su s nama u borbi za ostvarenje ustavom zajamčenih temeljnih premisa socijalne države u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Osijeku, Splitu i širom Hrvatske.

Vezani članci

  • 4. svibnja 2019. Neoliberalizam, migrantkinje i komodifikacija brige Statistički podaci jasno ukazuju da je europsko tržište rada strogo rodno i rasno uvjetovano. Istovremeno s rastom nezaposlenosti među muškarcima, ona je među ženama u padu. Međutim, ovi naizgled suprotni učinci krize ne ukazuju na privilegirani položaj radnica, već na proces ubrzane feminizacije migracija, kao rezultat porasta potražnje za radnom snagom u tradicionalno „ženskim“ poljima kućanskog rada i rada brige. Autorica objašnjava što nam sudbina migrantkinja može reći o sve lošijem položaju radništva u cjelini. Sara R. Farris održat će 7. svibnja u 19h u kinu Europa predavanje pod naslovom „U ime ženskih prava: uspon femonacionalizma“, u sklopu ovogodišnjeg 12. Subversive festivala.
  • 31. prosinca 2018. Institucionalni patrijarhat kao zakonitost kapitalizma Donosimo kratak pregled knjige „Restavracija kapitalizma: repatriarhalizacija družbe,“ autorice Lilijane Burcar, koja uskoro izlazi i u hrvatskom prijevodu. Razmatrajući niz tema, od pojma patrijarhata, uloge i strukture obitelji te statusa žena u društvu, do analize institucionalnih mjera koje uokviruju reproduktivnu sferu, Burcar naglašava da su odnosi moći unutar obitelji i društva uvjetovani materijalnom podlogom na kojoj se društvo temelji i poručuje da je „institucionalni patrijarhat jedna od središnjih operativnih zakonitosti kapitalističkog sistema“.
  • 31. prosinca 2018. Bogdan Jerković: nekoliko crtica o sistemskom brisanju Slabljenje društvenog značaja kreativnih umjetničkih disciplina velikim je dijelom posljedica njihove hermetičnosti koju, u svijetu kazališne proizvodnje, možemo pripisati konzervativnom karakteru tzv. kazališne aristokracije. O svrsi kazališnog stvaralaštva te njegovu političkom i radikalno-demokratskom potencijalu, pročitajte u tekstu Gorana Pavlića koji problematizira sistemski (akademski i politički) zaborav Bogdana Jerkovića, avangardnog zagrebačkog kazališnog redatelja i ljevičara, čija se karijera od 1946. godine bazirala na pokušaju deelitizacije vlastite struke i kreiranja društveno angažiranog teatra, odnosno približavanja kazališne umjetnosti radničkoj klasi.
  • 31. prosinca 2018. Ekonomski liberalizam u sukobu s principima demokracije Brojni zagovaratelji liberalizma i dalje sugeriraju postojanje idealtipskog kapitalističkog tržišnog društva unatoč jasnoj diskrepanciji s praksom realno postojećih kapitalizama. O definicijama i historizaciji liberalizma, pretpostavkama i račvanju njegovih struja, odnosu slobode i demokracije u kapitalizmu te liberalnom i socijalističkom guvernmentalitetu razgovarali smo s Mislavom Žitkom.
  • 31. prosinca 2018. Noć i magla: Bio/nekropolitika koncentracijskih logora i strategije njihova filmskog uprizorenja Kolektivna sjećanja na traumatična iskustva holokausta nastavljaju, i više od 70 godina nakon oslobođenja zadnjih preživjelih zatvorenika_ica iz koncentracijskih logora, prizivati snažne emotivne reakcije i etičko-moralna propitivanja uloge pojedinca u modernom industrijskom dobu. No, istovremeno je ozbiljno zanemaren političko-ekonomski pristup koji bi nam pomogao shvatiti puni kontekst u kojemu nastaju genocidne politike, poput nacističkog projekta uoči i tijekom Drugog svjetskog rata. Koristeći primjere iz tzv. kinematografije holokausta autor teksta oživljava već djelomično zaboravljenu tezu prema kojoj holokaust nije tek neponovljiva anomalija, nego sasvim logična posljedica razvoja suvremenog kapitalističkog sustava.
  • 31. prosinca 2018. Transfobija i ljevica Za kapitalističke države u posljednje je vrijeme karakterističan uspon ultrakonzervativnih pokreta koji, u skladu s neoliberalnom ekonomskom logikom izvlačenja profita iz reproduktivne sfere, naglasak stavljaju na tradicionalne oblike obitelji i teže održavanju jasnih rodno-spolnih kategorija. Lijeva bi borba stoga neminovno trebala uključivati i borbu onih koji odstupaju od heteropatrijarhalne norme. O problemu transfobije na ljevici pročitajte u tekstu Mie i Line Gonan.
  • 31. prosinca 2018. Ne svatko za sebe, nego svi zajedno – Organiziranje na radnom mjestu: zašto i kako? Današnjem duboko prekariziranom radništvu prijeko su potrebne snažne sindikalne strukture. No, one mogu biti uspostavljene samo kroz dugoročno organiziranje na terenu. Donosimo prijevod teksta skupine istraživača iz kranjskog Centra za društveno istraživanje – kratke upute za sindikalne organizatore i one koji se tako osjećaju.
  • 31. prosinca 2018. Le citoyen de souche* U tekstu o političkim pravima pojedinaca u građanskom društvu, Stefan Aleksić tvrdi da je model ograničenog državljanstva na ograničeno vrijeme, kojeg predlaže ekonomist Branko Milanović kao način dugoročnog adresiranja globalnih migracija, savršen za izgradnju administrativne arhitekture koja će migrante_ice ekonomski instrumentalizirati, a istovremeno odstraniti njihov politički kapacitet, zadovoljivši pritom potrebu za jeftinom radnom snagom, karakterističnu za proces akumulacije kapitala.
  • 31. prosinca 2018. Umjetnost ne može biti svedena na društvenu funkciju U neoliberalnom svijetu u kojem dominira umjetnost neosjetljiva na vlastite uvjete proizvodnje, nužno je uvidjeti da kultura, u koju su lijeve snage uglavnom stjerane, ne može biti surogat za političko-ekonomske promjene. Donosimo vam intervju u kojem Miklavž Komelj govori o politizaciji i transformativnim potencijalima umjetnosti, nadrealističkom pokretu, partizanskom umjetničkom stvaralaštvu, problemu svođenja umjetnosti na njenu deklarativnu intenciju te položaju umjetnosti u procesu restauracije kapitalizma u Jugoslaviji.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve