Izvještaj sa 6. plenuma, 25. travnja 2009.

(op. ur. Molimo sve koji su ovoliko dugo čekali na izvještaj s jučerašnjeg (25. 4. 2009.) plenuma da prime naše najdublje isprike. Ovakav se propust više neće ponoviti!)

Na šestome plenumu, održanom u subotu, 25.04. 2009. u D7 s početkom u 20h, raspravljalo se o deset točaka dnevnog reda. Izglasan je nastavak blokade za nedjelju.

U utorak pred faksom žele svirati Stillness i Antenat. Plenum prihvaća.

Plenum traži besplatno obrazovanje za sve i ne razdvaja redovne od izvanrednih studenata. (studenti uz rad također moraju imati pravo na besplatno obrazovanje.)

Poglavlje „Cijena znanja“ iz knjige K. P. Liessmanna “Teorija neobrazovanosti” bit će dostupno na blogu. (Poglavlje ustupio Jesenski i Turk. Knjiga je inače predstavljena u sklopu programa blokade u petak, 24.04.2009., na otvorenom seminaru “Problem s bolonjom – Bolonja kao problem” koji su vodili Hrvoje Jurić i Petar Odak; op. webmasterice)

Pozivaju se svi zainteresirani na tribinu na Hrvatskim studijima. Naziv tribine je „Znanje kao roba“, a održat će se u ponedjeljak u 12:45h na kampusu Borongaj.

Peticija: do sad izbrojanih 7270 potpisa samo u Zagrebu. Volonteri za peticiju mogu se javiti u A306.

Odlučeno je da nećemo uputiti ministru Primorcu službeni poziv na plenum jer su na njega pozvani svi građani pa tako i građanin Dragan Primorac.

Inicijalni zahtjev Vladi/MZOŠ-u nećemo uručiti fizičkom delegacijom.

Izvještaj s radionice „Suvremena umjetnost i aktivizam”- oformile su se tri grupe: grupa za akcije, grupa za video radove te grupa za vizualni identitet. Otvoren poziv za priključivanje svim grupama.

Kontakt: miniakcije[at]gmail.com

Radna grupa za izradu deklaracije o pravu na besplatno obrazovanje podnijela je izvjestaj o radu i dala prijedlog Deklaracije. Plenum predložio određene izmjene. Deklaracija je još uvijek u izradi.

Svi koji imaju prijedloge i primjedbe na nacrt deklaracije, neka ga pošalju na papiru na katedru, ostave u auli ili pošalju na jemilos[at]gmail.com.

Plenum je odlučio da i profesori mogu obavljati dužnost glasnogovornika u ime plenuma.

Spavaonice se i dalje nalaze na prvome katu u hodniku A.

U 6h čišćenje Fakulteta.

U utorak tribina na Arhitektonskom fakultetu.

Plenum poziva kandidate za dekana Filozofskog fakulteta da se predstave na posebnoj tribini sljedeći tjedan.

Studenti FPZ-a preuzeli su i Radio Student i nude svoj eter Inicijativi.

Radionica za moderatore u ponedjeljak u A001 u 10h, do 20 sudionika. Kontakt na katedri.

Prihvaćeni su prijedlozi plenuma za sutrašnje glasnogovornike za medije i moderatore plenuma.

Plenum je zaključen u 22:30.

Vezani članci

  • 31. prosinca 2018. Institucionalni patrijarhat kao zakonitost kapitalizma Donosimo kratak pregled knjige „Restavracija kapitalizma: repatriarhalizacija družbe,“ autorice Lilijane Burcar, koja uskoro izlazi i u hrvatskom prijevodu. Razmatrajući niz tema, od pojma patrijarhata, uloge i strukture obitelji te statusa žena u društvu, do analize institucionalnih mjera koje uokviruju reproduktivnu sferu, Burcar naglašava da su odnosi moći unutar obitelji i društva uvjetovani materijalnom podlogom na kojoj se društvo temelji i poručuje da je „institucionalni patrijarhat jedna od središnjih operativnih zakonitosti kapitalističkog sistema“.
  • 31. prosinca 2018. Bogdan Jerković: nekoliko crtica o sistemskom brisanju Slabljenje društvenog značaja kreativnih umjetničkih disciplina velikim je dijelom posljedica njihove hermetičnosti koju, u svijetu kazališne proizvodnje, možemo pripisati konzervativnom karakteru tzv. kazališne aristokracije. O svrsi kazališnog stvaralaštva te njegovu političkom i radikalno-demokratskom potencijalu, pročitajte u tekstu Gorana Pavlića koji problematizira sistemski (akademski i politički) zaborav Bogdana Jerkovića, avangardnog zagrebačkog kazališnog redatelja i ljevičara, čija se karijera od 1946. godine bazirala na pokušaju deelitizacije vlastite struke i kreiranja društveno angažiranog teatra, odnosno približavanja kazališne umjetnosti radničkoj klasi.
  • 31. prosinca 2018. Ekonomski liberalizam u sukobu s principima demokracije Brojni zagovaratelji liberalizma i dalje sugeriraju postojanje idealtipskog kapitalističkog tržišnog društva unatoč jasnoj diskrepanciji s praksom realno postojećih kapitalizama. O definicijama i historizaciji liberalizma, pretpostavkama i račvanju njegovih struja, odnosu slobode i demokracije u kapitalizmu te liberalnom i socijalističkom guvernmentalitetu razgovarali smo s Mislavom Žitkom.
  • 31. prosinca 2018. Noć i magla: Bio/nekropolitika koncentracijskih logora i strategije njihova filmskog uprizorenja Kolektivna sjećanja na traumatična iskustva holokausta nastavljaju, i više od 70 godina nakon oslobođenja zadnjih preživjelih zatvorenika_ica iz koncentracijskih logora, prizivati snažne emotivne reakcije i etičko-moralna propitivanja uloge pojedinca u modernom industrijskom dobu. No, istovremeno je ozbiljno zanemaren političko-ekonomski pristup koji bi nam pomogao shvatiti puni kontekst u kojemu nastaju genocidne politike, poput nacističkog projekta uoči i tijekom Drugog svjetskog rata. Koristeći primjere iz tzv. kinematografije holokausta autor teksta oživljava već djelomično zaboravljenu tezu prema kojoj holokaust nije tek neponovljiva anomalija, nego sasvim logična posljedica razvoja suvremenog kapitalističkog sustava.
  • 31. prosinca 2018. Transfobija i ljevica Za kapitalističke države u posljednje je vrijeme karakterističan uspon ultrakonzervativnih pokreta koji, u skladu s neoliberalnom ekonomskom logikom izvlačenja profita iz reproduktivne sfere, naglasak stavljaju na tradicionalne oblike obitelji i teže održavanju jasnih rodno-spolnih kategorija. Lijeva bi borba stoga neminovno trebala uključivati i borbu onih koji odstupaju od heteropatrijarhalne norme. O problemu transfobije na ljevici pročitajte u tekstu Mie i Line Gonan.
  • 31. prosinca 2018. Ne svatko za sebe, nego svi zajedno – Organiziranje na radnom mjestu: zašto i kako? Današnjem duboko prekariziranom radništvu prijeko su potrebne snažne sindikalne strukture. No, one mogu biti uspostavljene samo kroz dugoročno organiziranje na terenu. Donosimo prijevod teksta skupine istraživača iz kranjskog Centra za društveno istraživanje – kratke upute za sindikalne organizatore i one koji se tako osjećaju.
  • 31. prosinca 2018. Le citoyen de souche* U tekstu o političkim pravima pojedinaca u građanskom društvu, Stefan Aleksić tvrdi da je model ograničenog državljanstva na ograničeno vrijeme, kojeg predlaže ekonomist Branko Milanović kao način dugoročnog adresiranja globalnih migracija, savršen za izgradnju administrativne arhitekture koja će migrante_ice ekonomski instrumentalizirati, a istovremeno odstraniti njihov politički kapacitet, zadovoljivši pritom potrebu za jeftinom radnom snagom, karakterističnu za proces akumulacije kapitala.
  • 31. prosinca 2018. Umjetnost ne može biti svedena na društvenu funkciju U neoliberalnom svijetu u kojem dominira umjetnost neosjetljiva na vlastite uvjete proizvodnje, nužno je uvidjeti da kultura, u koju su lijeve snage uglavnom stjerane, ne može biti surogat za političko-ekonomske promjene. Donosimo vam intervju u kojem Miklavž Komelj govori o politizaciji i transformativnim potencijalima umjetnosti, nadrealističkom pokretu, partizanskom umjetničkom stvaralaštvu, problemu svođenja umjetnosti na njenu deklarativnu intenciju te položaju umjetnosti u procesu restauracije kapitalizma u Jugoslaviji.
  • 31. prosinca 2018. Lekcije jugoslavenskih samoupravnih praksi Jačanje tržišne ekonomije u Jugoslaviji 60-ih produbljuje razlike između proizvođača i onih koji organiziraju proizvodnju, sve jasnije ukazujući na kontradikcije samoupravnog modela te upitne dosege radničke participacije i političke emancipacije. O povijesti Jugoslavije kao projekta državnog kapitalizma, problemima kolektivizacijskih i industrijalizacijskih modela razvoja zemlje, potrebi razlikovanja dviju vrsta radničkog samoupravljanja (odozdo i odozgo) te dezintegracijskom učinku svjetskog tržišta na realno postojeće samoupravne prakse razgovarale smo s historičarom Vladimirom Unkovskim-Koricom.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve