Izvještaj s 5. plenuma, 24. travnja 2009.

Na plenumu održanome u petak, 24.4.2009, raspravljalo se o deset točaka dnevnog reda te su većinskim glasovanjem izglasane daljnje akcije u sklopu blokade Filozofskog fakulteta. Na plenumu je, već drugi dan zaredom u tolikom broju, sudjelovalo blizu osam stotina ljudi.

Prihvaćeno je da se i sutra nastavlja s blokadom i programom.

Pročitana su bezbrojna pisma podrške koja se mogu naći na našemu blogu.

Organizatori kongresa psihologâ zahvaljuju na dostojanstvenom ponašanju svih sudionika blokade.

Zahvaljujemo SC-u na podršci u obliku donacije graha.

Dr. sc. A. Bjeliš prisustvovao je plenumu. Pred njim je pročitano njegovo otvoreno pismo, kao i službeni poziv na razgovor.

Zaključeno je da Senat, a ne rektor, može podržati naš zahtjev. Oni koji mogu odgovoriti na naš (politički) zahtjev je Vlada RH, prenamjenom proračunskih sredstava radi ukidanja školarina.

Izglasano je da se ne ide na bilo kakav oblik razgovora ni pregovora s Ministarstvom dok ne ispune naš jasno artikulirani zahtjev.

U slučaju da dođe službeni poziv na razgovor od strane Senata Sveučilišta, plenum je odlučio poslati delegate (u istome svojstvu u kojemu su bili na Fakultetskom vijeću).

U Osijeku je započeo plenum danas u 18h, još nisu poznati zaključci.

U Zadru studenti ostaju u blokadi i procjenjuju da će u blokadi ostati najmanje do sljedećeg tjedna. Također, kao i mi, odbijaju licitaciju pravima.

U Splitu je zauzet Filozofski fakultet.

U Rijeci također, ukoliko njihov nedjeljni plenum to izglasa, u idućem tjednu nastavljaju s blokadom.

Hrvatski studiji o eventualnoj blokadi odlučuju na tribini u ponedjeljak u 12:45h.

Studenti nastavničkog smjera Akademije likovnih umjetnosti traže sugestije kako se još mogu priključiti inicijativi.

Plenum pozdravlja priključenje studenata Ekonomskog i Pravnog fakulteta Inicijativi!

Plenum FFZG-a izrazio je želju za nekim oblikom međuplenumske suradnje s ostalim kolegama. Sutra u 13h ispred KSFF-a sastanak je radne skupine koja će izraditi prijedlog modela suradnje.

Plenum izglasava odobrenje održavanja ispita studentima iz starog sustava.

Skupina za peticiju nalazi se odnosno dežura svaki dan u učionici A306 od 9 do 20.

Plenum je odlučio da, osim fizičke, želi i on-line peticiju. Na taj način i osobe iz inozemstva mogu izraziti svoju potporu zahtjevima Inicijative.

Pitanja na temu Studentskih zborova bit će odgovorena na tribini koja će biti organizirana. Pitanja i komentari mogu se postaviti, osim u a015, i na mail szbor[at]ffzg.hr ili sz[at]ffzg.hr.

Izvještaj radne skupine za odnos upisnih kvota i kvalitete nastave održat će se u petak (17h, kod Bašćanske ploče). Tema kružoka: „Model bilo kakvog plaćanja školarina kao diskriminacija – pravna razrada“.

Predloženi su i izglasani sutrašnji moderatori plenuma i glasnogovornici za medije.

Plenum je zaključen u 22:30h.

Vezani članci

  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.
  • 13. ožujka 2021. Štrajk na niskim granama "Zbog pravnih i poslovnih praksi u SAD-u je iznimno teško pokrenuti štrajk. Šefovi i njihovi političari razumiju da su radnice i radnici bez opcije uskraćivanja rada gotovo bespomoćni, i stoga su postavili bezbrojne zapreke štrajkačkim aktivnostima. Međutim, za one među nama koji vjeruju da nije moguće izgraditi bolje društvo bez snažnijih sindikata, ovi simptomi su kobni. Jerry Brown, mentor Jane McAlevey u sindikalnoj podružnici 1199 New England Međunarodnog sindikata zaposlenih u uslužnim djelatnostima kaže da je štrajk mišić rada i ako ga redovno ne koristimo, on atrofira."
  • 14. veljače 2021. Kako mirovinski fondovi oblikuju financijalizaciju u Kolumbiji i Peruu "U ekonomijama u nastajanju koje su podvrgnute podređenim oblicima ekonomske i financijske integracije, i gdje su zastupljeni interesi visoko koncentrirane financijske industrije, takvi mirovinski fondovi mogu podbaciti kao katalizator dubokih, likvidnih i stabilnih domaćih tržišta kapitala. Umjesto toga, mogli bi doprinijeti financiranju privatiziranih oblika infrastrukture i nekretnina te ojačati hijerarhije globalnog financijskog svijeta."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve