Izvještaj s Filozofskog fakulteta u Rijeci + fotke

OSVRT NA UTORAK I SRIJEDU, 28. I 29. TRAVNJA 2009., Filozofski fakultet u Rijeci

Blokada je snazi, no to ne znači da je nastupilo vrijeme lijenosti i studentske apatije, naprotiv! Umjesto službenih predavanja, studenti su se marljivo bacili na organizaciju alternativnih predavanja/radionica. Dani na fakultetu prolaze u intelektualno/aktivističkom ozračju. Svaki dan započinje yogom pod vodstvom Marina Ćuka Vurneka. Studenti kojima je yoga možda ipak odviše pasivna djelatnost, nervozu izazvanu izjavama predsjednika Studentskog zbora, ministra Primorca i inih mogli su ublažiti i kanalizirati kroz radionicu kačkanja pod vodstvom Sande Baretić. Nakon toga je uslijedilo jedno inspirativno predavanje dekana Filozofskog fakulteta dr.sc. Elvija Baccarinija na temu „Jednakost i pravda“, a filmaši su došli na svoje projekcijom filma „Bauhaus u Njemačkoj“ te dokumentarca „Skinheads“. Pobornici fizičke aktivnosti bili su zadovoljni utorkom jer su na raspolaganju imali i radionicu žongliranja i backgammona. Kako čitava blokada na fakultetu prolazi u duhu starogrčke tradicije plenuma, tako su studenti imali mogućnost upoznavanja sa starogrčim jezikom na radionici Matije Škunce.

Studenti su imali mogućnost propitkivanja vlastite pozicije u Forum teatru – kazalištu potlačenih, a o mogućim promjenama u školstvu govorilo se na predavanju dr. sc. Borisa Duduša naziva koji govori sam za sebe „Čovjek je poput limuna – kad ga se stisne bude kiseo“. Dan se i nastavio u edukativnom tonu, budući da je Centar za mirovne studije održao predavanje/radionicu u kojoj je bilo riječi o izgradnji mira nakon ratnih sukoba. Da frizbi može biti opasan i iscrpljujuć sport studentima je pokazao šampion dr.sc. Pavlaković na radionici „Ultimate frizbi“, a prstohvat egzotične atmosfere Brazila donijeli su članovi riječkog capoeira kluba. Profesorica dr.sc. Kudriš Burić održala je predavanje „Postizanje izvrsnosti u humanističkim znanostima u Hrvatskoj“ s osvrtom na povijest umjetnosti. Semiotičke vještine čitanja fotografije mogle su se razvijati na predavanju Borislava Božića, nakon čega je dr.sc Nikola Petković čitao dijelove iz svog romana „Uspavanka za mrtve“. Projekcija filma „Plan 9 from outer space“ začinila je čitav dan.

Plenumi se odvijaju u gotovo jednoglasnom slaganju oko blokade, i to s fluktuacijama od oko 200 pa do 500 studenata, ovisno o danu. Rasprave znaju biti žustre, često i kontruktivne. Lokalni problemi oko Studentskog zbora i ometanje našeg zasjedanja postaju svakodnevnica, ali i sa time polako izlazimo na kraj, unatoč djelomičnoj medijskoj blokadi i medijskom favoriziranju. Vjerujemo da ćemo sa snagom koju nam pružaju drugi fakulteti i razne udruge izdržati sve prititske, te svi zajedno izaći iz ovoga s onime što želimo i što vjerujemo da nam i pripada.


Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Više informacija o događanjima u Rijeci na: http://blog.autonomnistudenti.com/

Vezani članci

  • 22. studenoga 2020. Radne žene traže svoj glas "Ženski pokret sedamdesetih godina prošlog stoljeća uključivao je i val organiziranja na radnom mjestu. Novi dokumentarni film 9do5 donosi priču jednog pokreta."
  • 15. studenoga 2020. Sumrak idola na centru Iako dramski predložak Gospode Glembajevih nudi dovoljno ulaznih točaka za polemičku proizvodnju novog značenja na sceni, Branko Brezovec u svojoj najnovijoj inscenaciji Krležina kanonskog djela oslanja se na lako dostupnu kontroverznost i ne nalazi način da protegne problemska čvorišta onkraj individualne psihologizacije, zapostavljajući političko-ekonomski okvir drame.
  • 15. studenoga 2020. Mere štednje i uspon nacista "Odgovor mnogih zapadnih zemalja na uvećani javni dug koji je nastao kao posledica svetske ekonomske krize 2007/2008. godine bio je sprovođenje dubokih mera štednje i to se može ponovo desiti usled pandemije izazvane koronavirusom. Ovaj članak daje prikaz toga kako su mere štednje u ranim 30-im uvećale društvene tenzije i doprinele nastanku političkih nemira, što je stvorilo sve potrebne uslove za uspon Nacističke partije u Nemačkoj. Autori tvrde da je u nedostatku koherentne reakcije na povećanje društvene agonije, Vlada Vajmarske Nemačke samo produbila recesiju i na taj način doprinela još većoj radikalizaciji i polarizaciji unutar nemačkog biračkog tela."
  • 15. studenoga 2020. Najnoviji koraci prema pravoj demokraciji u Čileu su nit vodilja za ostatak svijeta "Postoje velika očekivanja da će premoćni rezultat glasanja u prilog obaranju ustava iz doba Pinocheta označiti početak novog razdoblja."
  • 8. studenoga 2020. Halucinatorni bunker bijele desnice "Negativne reakcije na pokret Black Lives Matter u Južnoj Africi naglašavaju sve izraženiju konvergenciju između krajnje desnice i konzervativaca."
  • 8. studenoga 2020. Trumpov poraz opravdan je povod za proslavu, ali na ulicama treba ostati još četiri godine Kolektivna anksioznost oko predsjedničkih izbora u SAD-u okončana je objavom rezultata, nakon čega su uslijedile euforične proslave na ulicama mnogih američkih gradova. Već je sada jasno da milijuni ljudi većinom nisu slavili Bidenovu pobjedu koliko Trumpov poraz, što je dodatni impuls protiv uljuljkavanja u lažnu sigurnost koju nudi naoko benevolentnija figura na čelu države. Istinska promjena i dalje iziskuje djelovanje odozdo, stoga je od presudne važnosti da se narod organizacijskim naporima odupre neoliberalnom centrizmu Demokratske stranke koji otvara prostor reakcionarima poput Trumpa.
  • 8. studenoga 2020. Nekoliko činjenica o ekonomiji SAD-a Povodom američkih predsjedničkih izbora, na kojima je aktualnog predsjednika iz Republikanske stranke Donalda Trumpa pobijedio kandidat Demokratske stranke Joe Biden, donosimo kompendij statistika u kojima se ekonomija i društvo Sjedinjenih Američkih Država uspoređuju s ostatkom svijeta.
  • 1. studenoga 2020. Život u zaleđu: Knin Ratne obljetnice ili koruptivne afere bivše gradonačelnice gotovo su jedini povodi za spominjanje Knina u medijskom mejnstrimu. S druge strane, propast gradske industrije zapostavljena je tema. Velik je broj opustjelih radnih pogona koji svjedoče o poprilično drugačijem Kninu prije rata.
  • 31. listopada 2020. Živući pakao Morije i nasljeđe europskog kolonijalizma "Kada iz zgarišta Morije naprosto nastane Morija 2.0, sve se više čini da europski sistem sam održava vlastiti kontinuitet"

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve