Izvještaj s Filozofskog fakulteta u Rijeci + fotke

OSVRT NA UTORAK I SRIJEDU, 28. I 29. TRAVNJA 2009., Filozofski fakultet u Rijeci

Blokada je snazi, no to ne znači da je nastupilo vrijeme lijenosti i studentske apatije, naprotiv! Umjesto službenih predavanja, studenti su se marljivo bacili na organizaciju alternativnih predavanja/radionica. Dani na fakultetu prolaze u intelektualno/aktivističkom ozračju. Svaki dan započinje yogom pod vodstvom Marina Ćuka Vurneka. Studenti kojima je yoga možda ipak odviše pasivna djelatnost, nervozu izazvanu izjavama predsjednika Studentskog zbora, ministra Primorca i inih mogli su ublažiti i kanalizirati kroz radionicu kačkanja pod vodstvom Sande Baretić. Nakon toga je uslijedilo jedno inspirativno predavanje dekana Filozofskog fakulteta dr.sc. Elvija Baccarinija na temu „Jednakost i pravda“, a filmaši su došli na svoje projekcijom filma „Bauhaus u Njemačkoj“ te dokumentarca „Skinheads“. Pobornici fizičke aktivnosti bili su zadovoljni utorkom jer su na raspolaganju imali i radionicu žongliranja i backgammona. Kako čitava blokada na fakultetu prolazi u duhu starogrčke tradicije plenuma, tako su studenti imali mogućnost upoznavanja sa starogrčim jezikom na radionici Matije Škunce.

Studenti su imali mogućnost propitkivanja vlastite pozicije u Forum teatru – kazalištu potlačenih, a o mogućim promjenama u školstvu govorilo se na predavanju dr. sc. Borisa Duduša naziva koji govori sam za sebe „Čovjek je poput limuna – kad ga se stisne bude kiseo“. Dan se i nastavio u edukativnom tonu, budući da je Centar za mirovne studije održao predavanje/radionicu u kojoj je bilo riječi o izgradnji mira nakon ratnih sukoba. Da frizbi može biti opasan i iscrpljujuć sport studentima je pokazao šampion dr.sc. Pavlaković na radionici „Ultimate frizbi“, a prstohvat egzotične atmosfere Brazila donijeli su članovi riječkog capoeira kluba. Profesorica dr.sc. Kudriš Burić održala je predavanje „Postizanje izvrsnosti u humanističkim znanostima u Hrvatskoj“ s osvrtom na povijest umjetnosti. Semiotičke vještine čitanja fotografije mogle su se razvijati na predavanju Borislava Božića, nakon čega je dr.sc Nikola Petković čitao dijelove iz svog romana „Uspavanka za mrtve“. Projekcija filma „Plan 9 from outer space“ začinila je čitav dan.

Plenumi se odvijaju u gotovo jednoglasnom slaganju oko blokade, i to s fluktuacijama od oko 200 pa do 500 studenata, ovisno o danu. Rasprave znaju biti žustre, često i kontruktivne. Lokalni problemi oko Studentskog zbora i ometanje našeg zasjedanja postaju svakodnevnica, ali i sa time polako izlazimo na kraj, unatoč djelomičnoj medijskoj blokadi i medijskom favoriziranju. Vjerujemo da ćemo sa snagom koju nam pružaju drugi fakulteti i razne udruge izdržati sve prititske, te svi zajedno izaći iz ovoga s onime što želimo i što vjerujemo da nam i pripada.


Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Više informacija o događanjima u Rijeci na: http://blog.autonomnistudenti.com/

Vezani članci

  • 10. listopada 2019. Rosa Luxemburg i Clara Zetkin – Politička suradnja kao revolucionarna praksa Zajednička borba Luxemburg i Zetkin za revolucionarnu poziciju i ciljeve socijalističkog pokreta, a protiv revizionizma u njemačkom i međunarodnom radničkom pokretu, najuočljivija kroz kritiku oportunističkih praksi socijaldemokratskih partija s kraja 19. i početka 20. stoljeća, trajala je više od dva desetljeća. Zbog česte razdvojenosti, represije sustava i zdravstvenih tegoba, dvije su revolucionarke svoje prijateljstvo održavale putem pisama, čija analiza ukazuje na dodirne točke i intenzitet njihove suradnje.
  • 30. rujna 2019. Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: ljubav u ritmu eksploatacije Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima.
  • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve