Izvještaj s Filozofskog fakulteta u Rijeci + fotke

OSVRT NA UTORAK I SRIJEDU, 28. I 29. TRAVNJA 2009., Filozofski fakultet u Rijeci

Blokada je snazi, no to ne znači da je nastupilo vrijeme lijenosti i studentske apatije, naprotiv! Umjesto službenih predavanja, studenti su se marljivo bacili na organizaciju alternativnih predavanja/radionica. Dani na fakultetu prolaze u intelektualno/aktivističkom ozračju. Svaki dan započinje yogom pod vodstvom Marina Ćuka Vurneka. Studenti kojima je yoga možda ipak odviše pasivna djelatnost, nervozu izazvanu izjavama predsjednika Studentskog zbora, ministra Primorca i inih mogli su ublažiti i kanalizirati kroz radionicu kačkanja pod vodstvom Sande Baretić. Nakon toga je uslijedilo jedno inspirativno predavanje dekana Filozofskog fakulteta dr.sc. Elvija Baccarinija na temu „Jednakost i pravda“, a filmaši su došli na svoje projekcijom filma „Bauhaus u Njemačkoj“ te dokumentarca „Skinheads“. Pobornici fizičke aktivnosti bili su zadovoljni utorkom jer su na raspolaganju imali i radionicu žongliranja i backgammona. Kako čitava blokada na fakultetu prolazi u duhu starogrčke tradicije plenuma, tako su studenti imali mogućnost upoznavanja sa starogrčim jezikom na radionici Matije Škunce.

Studenti su imali mogućnost propitkivanja vlastite pozicije u Forum teatru – kazalištu potlačenih, a o mogućim promjenama u školstvu govorilo se na predavanju dr. sc. Borisa Duduša naziva koji govori sam za sebe „Čovjek je poput limuna – kad ga se stisne bude kiseo“. Dan se i nastavio u edukativnom tonu, budući da je Centar za mirovne studije održao predavanje/radionicu u kojoj je bilo riječi o izgradnji mira nakon ratnih sukoba. Da frizbi može biti opasan i iscrpljujuć sport studentima je pokazao šampion dr.sc. Pavlaković na radionici „Ultimate frizbi“, a prstohvat egzotične atmosfere Brazila donijeli su članovi riječkog capoeira kluba. Profesorica dr.sc. Kudriš Burić održala je predavanje „Postizanje izvrsnosti u humanističkim znanostima u Hrvatskoj“ s osvrtom na povijest umjetnosti. Semiotičke vještine čitanja fotografije mogle su se razvijati na predavanju Borislava Božića, nakon čega je dr.sc Nikola Petković čitao dijelove iz svog romana „Uspavanka za mrtve“. Projekcija filma „Plan 9 from outer space“ začinila je čitav dan.

Plenumi se odvijaju u gotovo jednoglasnom slaganju oko blokade, i to s fluktuacijama od oko 200 pa do 500 studenata, ovisno o danu. Rasprave znaju biti žustre, često i kontruktivne. Lokalni problemi oko Studentskog zbora i ometanje našeg zasjedanja postaju svakodnevnica, ali i sa time polako izlazimo na kraj, unatoč djelomičnoj medijskoj blokadi i medijskom favoriziranju. Vjerujemo da ćemo sa snagom koju nam pružaju drugi fakulteti i razne udruge izdržati sve prititske, te svi zajedno izaći iz ovoga s onime što želimo i što vjerujemo da nam i pripada.


Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Više informacija o događanjima u Rijeci na: http://blog.autonomnistudenti.com/

Vezani članci

  • 28. lipnja 2020. Izbori 2020: Budućnost parlamentarne političke diskusije U prvom su planu nadolazećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj dvije najveće stranke, obje izašle iz procesa unutarnje konsolidacije oko figura svojih lidera. Ekstremna desnica, koju je HDZ proteklih godina odbacio, prijeti ostvariti povijesno dobar rezultat i trajno poremetiti dugogodišnju političku ravnotežu. Međutim, u Sabor bi mogla ući i lijevo-zelena koalicija te konačno uvesti nove političke modele i koncepte u hrvatski parlamentarizam.
  • 28. lipnja 2020. Nemiri Stonewalla "Danas je prvi dan Mjeseca ponosa, proslave Stonewallskih nemira iz 1969. godine. Ustanci trenutno izbijaju diljem zemlje. Današnji bogati bijeli gej muškarci možda se protive „nasilju“, ali povijest LBGTQ+ pokreta pokazuje da se neredi ugnjetavanih ljudi tiču oslobođenja."
  • 21. lipnja 2020. Martin Luther King znao je da nema ničega mirnog u nenasilju ako se provodi kako spada Daleko od srednjostrujaške aklamacije nenasilnog djelovanja svedenog na moralni nagovor, širenje utjecaja u postojećim institucijama i pristojne, pacifizirane prosvjede, Kingov zagovor nenasilja kao metode gnjevnog, ali staloženog suprotstavljanja sistemskom nasilju kroz kolektivnu direktnu akciju koja remeti normalno funkcioniranje društva, taktičke je prirode. Radikalna rekonstrukcija američkog društva na kakvoj je radio iziskivala je da se gnjev transformira u moć putem angažmana duljeg trajanja, umjesto da se opravdano, ali reaktivno troši u neredima.
  • 21. lipnja 2020. Voziti automobil u doba nejednakosti "Kada časopis poznatiji po recenzijama stranih superautomobila i domaćih nabrijanih vozila te uredničkoj politici koja izaziva kontroverze jedino kada napada terence (u prilog monovolumenima i automobilima) istakne priču o Oliveru, obiteljskom automobilu Jasona M. Vaughna marke Subaru, koji je prešao 418 000 kilometara, u članku pod naslovom “The Fear of Failure” („Strah od neuspjeha“), to je svakako znak da živimo u vremenima opscene nejednakosti."
  • 21. lipnja 2020. Prava definicija „privatnog vlasništva“ "Elite se pribojavaju uništenja vlastite imovine, ali još više strahuju od uništenja društvenih odnosa koji čine privatno vlasništvo mogućim. Dakle, strepe od svijeta bez policije."
  • 14. lipnja 2020. Neka vas „preispisivanje povijesti“ ne zabrinjava: upravo je to historičarski posao Rušenje spomenika britanskom robovlasniku Edwardu Colstonu u bristolsku luku dočekano je, između ostalog, reakcijama koje hine zabrinutost za historiografiju. Međutim, svako je postavljanje spomenika i politički čin, a kada je omjer komemoracije eksponenata trgovine robljem i imperijalizma naspram njihovih žrtava toliko jednostran, upravo se obaranje ovakvog spomenika ispostavlja kao predugo odgađani prilog historijskoj reevaluaciji.
  • 14. lipnja 2020. Trudeauov odgovor na rad policije i rasnu pravdu samo je prazna gesta Platitude centrističkih političara poput kanadskog premijera Justina Trudeaua i njihovo korištenje prilika za simboličku kooptaciju antirasističkih društvenih pokreta slaba su zamjena za strukturno adresiranje mehanizama i institucija koje potiču i održavaju rasizam, fenomen koji nikako nije ograničen na kontekst SAD-a.
  • 14. lipnja 2020. Rezervna armija – pandemijsko izdanje "Zbog načina na koji je američka ekonomija trenutno konfigurirana, privatna poduzeća počet će zapošljavati radnice i radnike i smanjivati rezervnu armiju tek kada im to postane profitabilno. Radnici i radnice će pak biti prepušteni na milost i nemilost tih odluka i, posljedično, na agregatnoj razini nastaviti gubiti naspram njihova suparnika, korporacija koje neovisno o ikome donose odluke o zapošljavanju."
  • 7. lipnja 2020. Rad od kuće nakon korona virusa osigurat će šefovima veću kontrolu nad radničkim životima Korist koju korporacijama donosi rad od kuće daleko nadilazi pogodnosti koje od takvog aranžmana imaju radnici i radnice. Unatoč tome što istraživanja pokazuju da ih većina jedva čeka vratiti se na tradicionalno radno mjesto, uštede koje se mogu ostvariti eksternaliziranjem nekretninskih i režijskih troškova na individualna kućanstva, uspješno provedeni eksperiment rada na daljinu tijekom pandemije i pritom zabilježeni porast učinkovitosti pružile su upravama velikih kompanija dovoljno povoda da krenu najavljivati prebacivanje na „digitalni standard“, koji radništvu predstavljaju kao povlasticu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve