Izvještaj s 24. plenuma, 13. svibnja 2009.

Na dvadeset i četvrtom plenumu Filozofskog fakulteta, održanom 13. svibnja 2009. godine, raspravljalo se o devet točaka dnevnoga reda.

Tehnička podrška blokade zahvalila je exe produkciji na posudbi još jednog bežičnog mikrofona za rad plenuma.

Obavještavaju se svi koji sudjeluju i podržavaju blokadu Fakulteta da se sutra u 19:45 pojave na kolektivnom fotografiranju ispred zgrade Filozofskog fakulteta.

Plenum je zatražio da Studentski zbor FFZG-a zatraži pismeno očitovanje FFZG-a o načinu sankcioniranja nedolazaka na nastavu tijekom trajanja blokade. Član SZFFZG-a obavijestio je plenum da će učiniti što je zatraženo.

Radna grupa za analizu aktualnih dokumenata obavještava da će se sutra u 10 sati nastaviti s radom u A-001.

Profesor Budak obratio se plenumu. Prenio je informaciju o današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje koje je, između ostalog, raspravljalo i o situaciji vezanoj uz blokadu. Njihov će zaključak biti objavljen sutra, no podržavaju cilj prosvjeda: besplatno visoko obrazovanje za sve.

Radna grupa za izradu zakonskog prijedloga zasjedala je i jučer. Zasad prof. Budak nije ovlašten prenijeti zaključke jer oni još nisu konačni. Prenosi kako radna grupa ima čvrst stav o tome da konačni prijedlog ne uključuje kvalitetu studenata definiranu kroz „izvrsnost“ ni ocjene ni redovitost, eventualno tek kroz neki broj ECTS-ova koji bi definirali „normalno uspješnog“ studenta.

Prof. Budak se nada da će prijedlog biti gotov do izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća (petak, 15. svibnja 2009.). Sastanak na kojemu bi se prijedlog trebalo finalizirati je sutra u 14 sati.

Predlaže se da se toj radnoj grupi priključe još 4 predstavnika. Plenum prihvaća prijedlog da se sutra (zajedno s ekipom za snimanje) pošalje četveročlana delegacija na sastanak radne grupe Fakultetskog vijeća za izradu zakonskog prijedloga. Prihvaćeno je da se pošalju osobe koje će konstruktivnim i konkretnim prijedlozima doprinijeti radu radne grupe, istovremeno cijelo vrijeme imajući u vidu dosadašnje stavove plenuma. Cilj suradnje je pronaći najbolji mogući prijedlog Zakona koji bi zadovoljio sve strane u ovoj situaciji. Delegati će plenumu će sutra iznijeti zaključke radne grupe, a plenum ima mogućnost prihvatiti ili donijeti vlastito izdvojeno mišljenje za sjednicu Fakultetskog vijeća u petak.

Grupa za koordinaciju prosvjeda podnijela je izvještaj o radu. U planu je subotnji marš od parkirališta Fakulteta do Trga bana Jelačića uobičajenom rutom (preko Savske i Ilice). Marš je policiji potrebno prijaviti najkasnije sutra. Da bi prijava bila uspješna, za marš je potrebno najmanje 50 redara. Redari moraju policiji dati svoje ime i prezime, adresu i datum rođenja.

Napominje se da su potrebni i redari koji će tijekom prosvjeda u subotu ostati čuvati Fakultet. Sve informacije možete dobiti na mail adresi: prosvjed.subota[at]gmail.com

Traže se i volonteri koji će tijekom prosvjednoga marša dijeliti letke i lijepiti plakate.

Radna grupa za mini akcije također je podnijela izvještaj: odrađeno je nekoliko akcija Trubi za besplatno obrazovanje koje su zadovoljile sva očekivanja te se svima koji žele sudjelovati preporučuju kao sredstvo za podizanje morala. Trubilo se kod Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, kod križanja Držićeve i Vukovarske, na Sveučilišnoj aleji i ispred Rektorata. Osobe iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža na akciju su reagirale prijavom policiji.

Odabrani su glasnogovornici i moderatori za sutra, a plenum je izglasao nastavak blokade i za četvrtak.

Plenum je zaključen u 23:05.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. Iran – kratka istorija revolucija i nade U sedamdesetogodišnjici od iranskog puča i svrgavanja s vlasti sekularno-nacionalističkog premijera Muhameda Mosadeka, analitičko-političku pažnju valja usmjeriti šire, na društveno-historijski okvir koji ga je odredio, kao i na veze s drugim neuralgičnim elementima iranske historije i sadašnjice. Nacionalizacija naftne industrije koja je poljuljala britanske ekonomske interese u vrijeme Mosadekove vlade, u hladnoratovskom je kontekstu poslužila i kao apologija za spašavanje Irana od mogućeg posrnuća u komunizam. Nakon svrgavanja Mosadeka, iranski Šah Muhamed Reza Pahlavi nastavio je svoju represivnu vladavinu, gušeći radničke štrajkove i borbe, kao i pobune drugih opozicijskih elemenata, sve do Iranske revolucije iz 1979. godine (poznate i pod nazivom Islamska revolucija). Međutim, islamska demokracija te revolucije ‒ zamišljena kao antiteza imperijalnom projektu liberalne demokracije ‒ u osnovi nije izmijenila socioekonomske odnose, već je u interesu novonastale vladajuće klase učvrstila neoliberalnu ekonomiju. Historijsko-sociološki pregled Irana podcrtava to da su se revolucionarni elementi pojavljivali u proplamsajima, otvarajući daljnji horizont nade.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve