Izvještaj s 33. plenuma, 22. svibnja 2009.

Na trideset i trećem plenumu, održanom u petak, 22. svibnja 2009. godine, raspravljalo se o četiri točke dnevnoga reda.

Plenum je pogledao dva filma, dokumentarni i animirani, nastala za vrijeme sedmog Festivala prvih. Potom nas je posjetio Bembo i pružio nam humorističan i ohrabrujuć mini performans, nakon čega je sedmi Festival prvih i službeno zaključen.

Autor dokumentarne emisije Mijenjam svijet (HRT) koja se snima od početka blokade i koja je trebala trajati 25 minuta, zatražio je dozvolu za produženje emisije zbog količine snimljenog materijala. Montiranu emisiju plenum će dobiti na autorizaciju.

Otvorena je rasprava jer je na prvome plenumu odlučeno da službeni dokumentarac o blokadi snima Restarted (Igor).

Plenum glasanjem nije ekipi iz emisije Mijenjam svijet dopustio montiranje drugog dokumentarnog filma, ali je dopustio duže trajanje emisije.

Plenum je zahvalio Krašu i Alexu Callinicosu na donaciji odnosno podršci.

Centar za ljudska prava pozvao je članove plenuma na konferenciju za medije koja će se održati u ponedjeljak, 25. svibnja 2009. u 11:30 sati u Ulici kralja Držislava 6.

Plenum je obaviješten da je ministar Primorac pod sumnjom da je intervenirao u uređivačku politiku Jutarnjeg lista.

Radna skupina za budućnost plenuma podnijela je izvještaj i dala plenumu sljedeće preporuke: da se plenum u budućnosti nastavi redovito sastajati jednom tjedno, a ukaže li se potreba za promjenom ritma redovnih plenuma, to pitanje može biti riješeno kao točka dnevnoga reda. Što se tiče izvanrednih plenuma, grupa smatra da uslijed manjka podataka potrebnih za kvalitetnu analizu trenutno nije moguće artikulirati preciznu i jasnu proceduru njihova sazivanja. Ipak, radna grupa namjerava kontinuirano raditi sve što može kako bi što prije osmislila kvalitetnu i zadovoljavajuću proceduru sazivanja izvanrednih plenuma.

Radna skupina za međuplenumsku suradnju izvijestila je da se čeka e-mail iz Berlina sa specifikacijama oko predstojećeg međunarodnog sastanka.

Radna grupa za interdisciplinarnu suradnju iznijela je prijedlog modela interdisciplinarne suradnje između studenata različitih odsjeka na FFZG i studenata drugih fakulteta. Projekt je naišao na svesrdno odobravanje i aktivnu podršku profesora na nekim odsjecima (poglavito na Odsjeku za komparativnu književnost) te će se u realizaciju krenuti nakon rješavanja metodoloških i tehničkih pitanja (prostor na Fakultetu, raspored). Ovaj se projekt temelji na tekovinama blokade u smislu da se sporazumno i sustavno uklanjaju prepreke u komunikaciji između studenata raznih područja te im se omogućava grupni rad i razmjena iskustava. Težnja je da projekt postane trajni zalog kohezije između studenata, kako našeg Fakulteta tako i čitavog Sveučilišta.

Radna skupina za procjenu trenutne situacije pročitala je osvrt na dekanovu izjavu za koji je izglasano da se objavi na službenom glasilu inicijative, Slobodnom Filozofskom.

Potom je radna grupa dala prijedlog za provođenje „blokade u mirovanju“. Predloženo je da se izglasa početak nastavnog procesa za ponedjeljak 25.5.2009. Nakon burne rasprave zaključeno je da će se o tome glasati u sklopu izglasavanja blokade.

Izabrani su glasnogovornici i moderatori za sutra, kao i studenti koji će u ponedjeljak (25. svibnja) u 15:30 sati gostovati na Radio Sljemenu u emisiji Studentske teme.

Nakon ponovne burne rasprave o nastavku blokade plenum je izglasao da se blokada nastavlja.

Plenum je zaključen u 23:09.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 5. prosinca 2023. Čekaonica za detranziciju Medicinska i pravna tranzicija kompleksni su i dugotrajni procesi, čak i kada nisu predmet legislativnih napada diljem svijeta. Uz dijagnozu, neki od preduvjeta za zakonsko priznanje roda u brojnim su zemljama još uvijek prisilni razvod braka i sterilizacija. Pored niza birokratskih zavrzlama, nerijetko podrazumijevaju i beskonačne liste čekanja. Jaz između transmedikalističke perspektive i borbe za pravo na samoodređenje roda mogao bi navesti na propitivanje primjera drugačijih tranzicijskih modela, koji usmjeravaju borbu izvan skučenih okvira trenutnih rasprava i spinova.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve