Otvoreno pismo studenata i studentica Filozofskog fakulteta srednjoškolcima i srednjoškolkama

Srednjoškolke i srednjoškolci,

u travnju prošle godine izašli ste na ulice i zaustavili projekt državne mature. Tjedan i pol dana nakon toga dolazi do najvećega studentskog prosvjeda u samostalnoj Hrvatskoj.

Ti su prosvjedi pokrenuli niz događaja koji nas je doveo do nečega što još nije viđeno u Hrvatskoj: studenti su istupili u borbi za svoja prava. Niz događaja koje ste vi započeli kulminirao je buđenjem studenata nakon sna koji je trajao više desetljeća. Ovim putem mi, studenti, pozivamo vas, srednjoškolce, da se uključite u ono što je ionako krenulo od vas: u borbu za kvalitetno i svima dostupno obrazovanje.

Ova borba nije borba za prava samo nas koji studiramo sada. Besplatno visoko obrazovanje koje svi zajedno izborimo ostat će u nasljeđe i vama i onima nakon vas.

Ako ne vidite potrebu za svojim uključivanjem, saznajte kolike su školarine na fakultetu koji želite upisati.

Ustavom Republike Hrvatske garantirana je nepovezanost prava na obrazovanje s imovinskim statusom. Svi bismo trebali imati jednaku početnu poziciju. Zahtijevamo da svi studenti koji uspješno riješe prijemni ispit upisuju fakultet bez plaćanja, odnosno da resorno ministarstvo pokriva sve troškove studiranja.

Ekonomska kriza samo je jedan u nizu lažnih “argumenata” kojime se pokušava opravdati prebacivanje tereta financiranja socijalnih prava na leđa poreznih obveznika kojima se porezi zbog toga nimalo ne smanjuju.

Radnici i studenti već su podigli svoj glas u obranu osnovnih ljudskih prava na obrazovanje i rad. Većina vas još nema pravo glasa na izborima, ali i vi ste građani Republike Hrvatske; vaš glas vrijedi mnogo i može ga se čuti.

Kako bismo osigurali da novopronađena snaga studentskog pokreta ne zamre s ovom generacijom, pozivamo vas, buduće kolegice i kolege, da nam se priključite.

Trebamo vašu pomoć, razmišljanja i ideje. Sudjelujte u našem alternativnom programu i sami pomognite u njegovu osmišljavanju. Sami odlučite kako ćete se uključiti u ovu borbu za vaša i naša prava.

Vrata Filozofskog fakulteta otvorena su svim građanima a najviše se veselimo vama, našim budućim kolegicama i kolegama.

Ovoga tjedna u štrajk ulaze i sindikati javnih djelatnika. Pozivamo maturante da se pridruže prosvjedu sindikata i studenata koji će se održati u subotu, 16. svibnja 2009 u 12 h na Trgu bana Jelačića.

Ujedinimo se i učinimo Hrvatsku zajedno istinskim društvom znanja!


nezavisna studentska inicijativa za pravo na besplatno obrazovanje

Vezani članci

  • 10. listopada 2019. Rosa Luxemburg i Clara Zetkin – Politička suradnja kao revolucionarna praksa Zajednička borba Luxemburg i Zetkin za revolucionarnu poziciju i ciljeve socijalističkog pokreta, a protiv revizionizma u njemačkom i međunarodnom radničkom pokretu, najuočljivija kroz kritiku oportunističkih praksi socijaldemokratskih partija s kraja 19. i početka 20. stoljeća, trajala je više od dva desetljeća. Zbog česte razdvojenosti, represije sustava i zdravstvenih tegoba, dvije su revolucionarke svoje prijateljstvo održavale putem pisama, čija analiza ukazuje na dodirne točke i intenzitet njihove suradnje.
  • 30. rujna 2019. Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: ljubav u ritmu eksploatacije Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima.
  • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve