Podrška od studentata i studentkinja Beogradskog Univerziteta!

Drage koleginice i kolege,

S ushićenjem pratimo vašu borbu od samog početka blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ovim pismom želimo da izrazimo našu podršku i solidarnost.

Neoliberalne reforme kroz koje obrazovanje, kao uostalom i drugi sektori, danas gotovo neometano prolazi, dovele su do njegove katastrofalne degradacije i elitizacije u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Kada smo kao studenti Beogradskog Univerziteta 2006. i 2007. godine učestvovali u seriji protesta i blokada fakulteta, ugledajući se na naše kolege iz Grčke, želeli smo da široj javnosti skrenemo pažnju upravo na ovaj problem. Tadašnjim akcijama nismo uspeli da izborimo sve ono za šta smo se zalagali. Ipak, Beogradski Univerzitet doživeo je prvu erupciju autentičnog socijalnog nezadovoljstva, kao i prve okupacije fakultetskih zgrada još od `68. godine i postavio temelje za buduću borbu studentskog pokreta. Protekle jeseni na ulicama Beograda hiljade studenata je protestvovalo iskazujući svoje nezadovoljstvo aktuelnom reformom visokog obrazovanja. Situacija je takva da će nezadovoljstvo biti sve veće, a pokret sve masovniji.

Mi, kao nezavisna studentska grupa okupljena oko nedavno pokrenutog biltena “Studenti za studente”, činimo sve kako bi ovoj borbi doprineli. 29. četvrtog, skupom ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu pokrenuli smo kampanju protiv školarina i neoliberalnih reformi obrazovanja i poslali poruku solidarnosti sa studentkinjama i studentima u Hrvatskoj.

Danas je jasno da studentska borba ne zna za granice. Naš cilj je jedan: slobodno, svima dostupno obrazovanje. Internacionalna solidarnost studentkinja i studenata učiniće nas još jačim da istrajemo u ovoj borbi. Vi ste danas inspiracija svima nama. Borba koja se danas vodi u Hrvatskoj, uskoro će zahvatiti ceo Balkan.

Slobodno obrazovanje – ne slobodno tržište!
Znanje nije roba!


www.studentizastudente.net(grafit na platou ispred Filozofskog Fakulteta u Beogradu)

Vezani članci

  • 30. svibnja 2020. Ne osuđujmo ustanke protiv umorstava koje vrši policija Ustanak potaknut umorstvom Georgea Floyda, crnog muškarca iz Minneapolisa kojega je usred bijela dana ugušio bijeli policijski službenik Derek Chauvin širi se Sjedinjenim Američkim Državama, dok srednjostrujaškim medijima predvidljivo odzvanja refren o uništavanju privatnog vlasništva o kojem opetovano slušamo kada jednosmjerno nasilje odozgo dobije svoj odgovor odozdo. Površnom zgražanju nad pustošenjem i pljačkom tijekom pobune treba suprotstaviti podsjetnik na postojane mehanizme strukturnog rasizma te sistemske dimenzije pljački i opresija koje se provode nad radnom većinom, a posebice nad crnim pripadnicima i pripadnicama radničke klase.
  • 24. svibnja 2020. Jeff Bezos ne bi trebao biti milijarder, a kamoli bilijunaš „Prema određenim izvješćima, Jeff Bezos je na dobrom putu da postane prvi svjetski bilijunaš, što predstavlja grotesknu optužnicu protiv našeg društva, a jedini način da ga promijenimo jest da organiziramo radnice i radnike Amazona kako bi povratili natrag ogromnu moć i bogatstvo koje zgrće Bezos.“
  • 24. svibnja 2020. Izjava o Covidu-19 s prvog sastanka Globalne ekosocijalističke mreže „Aktivisti i aktivistkinje s četiri kontinenta planiraju aktivnosti, biraju upravljački odbor i pozivaju na solidarnost sa svim radnicama i radnicima koji riskiraju vlastite živote za sve nas.“
  • 24. svibnja 2020. Okolišna perspektiva ljudske povijesti "Budući da je, prema zakonu entropije, energija potrošna i ne možemo je reciklirati, svaki dan moramo iznova vaditi sirovine i goriva iz zemlje za potrebe ekonomije. U određenoj mjeri recikliramo materijale poput aluminija i bakra, ali ne previše. Čak bi i ekonomija nulte stope rasta nužno došla do granica mogućnosti vađenja nafte, ugljena, bakra, boksita, željezne rudače, ekstrakcije plina hidrauličkim frakturiranjem, itd. Dakle, ekonomija nije cirkularna, nego jednosmjerna i vodi ka entropiji – rasipanju sirovina i energije."
  • 17. svibnja 2020. Sustav učenja na daljinu u Španjolskoj zapostavlja djecu iz radničke klase Prelaskom na online edukaciju od doma tijekom karantene, radnička klasa u Španjolskoj ostala je lišena niza socijalno-reproduktivnih funkcija koje osigurava cjelovito besplatno javno obrazovanje, a djeca iz radničkih obitelji prepuštena modelu izvođenja nastave kojemu njihovi roditelji ne mogu parirati adekvatnim vremenskim, financijskim i tehnološkim kapacitetima.
  • 14. svibnja 2020. „Progresivni kapitalizam“ je neostvariv Socijaldemokratske reformske intervencije temeljene na regulaciji i antitrustovskim politikama, koje zaziva ekonomist Joseph Stiglitz u svojoj novoj knjizi People, Power and Profits: Progressive Capitalism for an Age of Discontent, počivaju na manjkavoj srednjostrujaškoj pretpostavci o idealiziranom kompetitivnom tržišnom modelu i zadržavaju se u okvirima kapitalističkog realizma.
  • 11. svibnja 2020. Kriza korona virusa ubrzava stvaranje tehnoloških monopola Specifični uvjeti pandemije Covida-19 i popratno kreativno uništenje slabijih kapitalističkih aktera pospješuju postojeći trend tržišne koncentracije, osobito u polju velikih tehnoloških kompanija, čija vrijednost dionica raste proporcionalno jačanju njihove tržišne moći. Ljevica bi trebala odgovoriti nastojanjima da se monopole podvrgne demokratskom narodnom nadzoru, kao i radničkim organiziranjem unutar samih korporacija.
  • 2. svibnja 2020. Sedam teza o socijalnoj reprodukciji i pandemiji Covida-19 Članice Marksističko-feminističkog kolektiva iz antikapitalističke pozicije i okvira teorije socijalne reprodukcije demontiraju kapitalistički odgovor na aktualnu zdravstvenu krizu, uzimajući za polazišnu točku jedan od ključnih elemenata kapitalističkog sistema proizvodnje – rad koji proizvodi i održava život, a koji je istovremeno prva linija borbe protiv pandemije korona virusa.
  • 24. travnja 2020. O nastanku ekonomije kao nauke Propitujući koncept linearnog razvoja heterogenih diskursa u homogenu disciplinu, autorica ukazuje na transformaciju znanja koje je bilo tek popratna refleksija trgovaca o djelatnosti razmjene u njezinu specifičnu, instrumentalnu analizu, i predstavlja dva heterogena ekonomska diskursa, merkantilizam i tzv. školu fiziokrata, koji prethode klasičnoj političkoj ekonomiji, i na historijski specifične načine adresiraju pitanja razmjene odnosno ekonomskog rasta.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve