PROGRAM BLOKADE: Petak, 8. 5.

—- TRIBINE, PREDAVANJA I RADIONICE —-

10.00 – 11.00 h, predavaonica A118
JOGA – umijeće življenja
vodi: Hrvoje Tadić

11.00 – 13.00 h, predavaonica A118
radionica: „Suvremeni ples“
voditeljica: Nina Smolčić

14.00 – 16.00 h, predavaonica A118
radionica: „Trbušni ples“
voditeljica: Katarina Kosić

14.00 – 16.00 h, predavaonica D4
predavanje: „Zauzimanje javnog prostora kao oblik pobune – primjer LGBT zajednice“ (uz 40. obljetnicu pobune u Stonewall-u)
predavač: Franko Dota

13.00 – 19.00 h, predavaonica D3
simpozij: „Multikulturnost“
organizatori: USF – Udruženje studenata filozofije i „Diskrepancija“ – Klub studenata sociologije

16.00 – 17.30 h, predavaonica D4
predavanje: „Neznalačko bivanje ‘moćnika’ – budistička ‘perspektiva’“
predavač: Goran Kardaš

16.30- 19.00 h, predavaonica A212a
radionica: „Semantički web u praksi“
voditelji: Tomislav Medak i Marcell Mars
*dvodnevna radionica – četvrtak i petak


—- STUDENTSKO KINO —-

12.00 – 14.00 h, predavaonica D5
DRUŠTVO SPEKTAKLA, 1973, 90′
r. G. Debord

14.00 – 16.00 h, predavaonica D5
SLUŽIO SAM ENGLESKOG KRALJA, 2006, 120′
r. J. Menzel

16.00 – 18.15 h, predavaonica D5
NEBO NAD BERLINOM, 1987, 130′
r. W. Wenders

18.15 – 20.00 h, predavaonica D5
1984, 1984, 120′
r. M. Radford


—- RADNE GRUPE —-

10.00 – 12.00 h, predavaonica A220
sastanak radne grupe: „Analiza aktualnih dokumenata“

12.00 – 14.00 h, predavaonica A220
sastanak radne grupe: „Procjena trenutne situacija nezavisne inicijative za besplatno školstvo i preporuke za daljnji rad“

12.00 – 14.00 h, predavaonica A213
radionica: „Konferencijsko tumačenje – konsekutivne modustehnike“
voditelj: Branimir Luka Tomić

14.00 – 16.00 h, predavaonica A212a
radionica: „Prevođenje dokumenata i izjava za medije inicijative“
(engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski, ruski, švedski, češki, slovenski, makedonski, turski…)
voditelj: Adam Vuk

15.30 – 17.30 h, predavaonica A308
sastanak radne grupe: „Međuplenumska suradnja“

17.30 – 19.00 h, predavaonica A220
sastanak radne grupe: „Tehnička pitanja plenuma“

18.00 – 19.30 h, predavaonica A001
sastanak radne grupe: „Mediji“

20.00 h, predavaonica D7
PLENUM

Vezani članci

  • 9. srpnja 2018. Prema kraju socijaliziranog zdravstva Prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je krajem lipnja Vlada uputila u saborsku proceduru, potiče se daljnji proces komercijalizacije i privatizacije javnog zdravstvenog sustava, započet početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Pročitajte razgovor s Anom Vračar, članicom BRID-ove istraživačke grupe za zdravstvo, o važnosti demokratizacije upravljanja zdravstvenim sustavom i urušavanju modela socijalne medicine, te posljedicama koje uvođenje koncesija u sustav primarne zdravstvene zaštite, pogoršanje radnih uvjeta u zdravstvenom sustavu i promišljanje istog izvan šireg socioekonomskog konteksta ima na stabilnost i kvalitetu javne zdravstvene zaštite.
  • 10. lipnja 2018. Prilog izučavanju klasa u Hrvatskoj Akademska prevlast ahistorijskih socioloških analiza političko-ekonomskih procesa, te njima suprotstavljeno pozivanje na historijsko-materijalistički, strukturalistički model klasne analize, iziskuju rekonceptualizaciju pojma klase kao dinamizirane društvene kategorije. O procesu formiranja buržoaskih frakcija te povezanom derogiranju društvenog vlasništva tijekom različitih faza tzv. tranzicije postsocijalističke Hrvatske, odnosno restauracije kapitalizma na prostoru SFRJ, piše Srećko Pulig.
  • 11. svibnja 2018. Nevidljiva ruka Facebooka Informacije o milijunima korisnika/ca koje se trenutno nalaze u posjedu Facebooka ne služe samo za izvlačenje profita uz pomoć sadržaja koji bi trebao biti u funkciji javnog interesa, već i otvaraju prostor za nedemokratske političke procese. O nedavnim događanjima vezanima uz poslovanje firme Cambridge Analytica, koja je podatke prikupljene putem Facebooka pretvorila u alat za mikrosegmentirano političko oglašavanje, piše Boris Postnikov, ukazujući na problematičnost ahistorijskih analiza socioekonomskih tema i nedostatnost prijedloga koji ne idu dalje od strože zakonske regulacije internetskih monopola.
  • 6. svibnja 2018. Odjeci Oktobra Diskusije o povijesnoj i političkoj važnosti Oktobra, koje su se prošle godine povodom obilježavanja stogodišnjice Velike sovjetske revolucije pojavile unutar znanstvenog i neakademskog polja, vidljivim su učinile ne samo metodološke probleme historiografije, nego i kontingentnost promišljanja važnih povijesnih događaja u širim javnim raspravama. Povjesničar Krešimir Zovak u tekstu se osvrće na problematičnost upotrebe dekontekstualizacije i komparacije kao alata u analizi povijesnih procesa te političke instrumentalizacije na taj način dobivenih rezultata.
  • 1. svibnja 2018. Podrijetlo Prvog maja Odluka o internacionalnom protestnom obilježavanju Prvog maja donesena je na osnivačkom kongresu Druge internacionale 1889. godine u trenutku jačanja reformističkih tendencija unutar socijaldemokratskog pokreta. Donosimo prijevod teksta iz 1894. godine u kojem Rosa Luxemburg, marksistička revolucionarka i teoretičarka političke ekonomije govori o podrijetlu međunarodnog praznika rada, borbi proletarijata za osmosatni radni dan i njegovoj ulozi u kontekstu šire klasne borbe.
  • 21. travnja 2018. Naizgled odvojeni svjetovi Skoro desetljeće od studentskih prosvjeda u borbi za javno financirano visoko obrazovanje i devet godina nakon prve blokade na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s istim ciljem, donosimo kratku historizaciju djelovanja tadašnjih institucionalnih aktera u visokoobrazovnom polju, sve do recentnije krize upravljanja najvećim hrvatskim Sveučilištem. Pročitajte tekst Igora Lasića o kontinuitetu liberalno-ekonomskog rastakanja visokog obrazovanja i sistemske demontaže akademske zajednice, koji traje sve do danas.
  • 14. travnja 2018. Kapital je društveni odnos Kapitalizam kao proizvodni, ali i društveno-vlasnički odnos, specifičan je historijski poredak koji odgovarajućim institucionalnim mehanizmima osigurava uvjete za vlastiti opstanak. O tome kako liberalna pravno-institucionalna aparatura formalizira, a potom i afirmira klasne, rodne i rasne razlike, o doprinosima luksemburgijanske kritike političke ekonomije suvremenim marksističkim feminističkim analizama, te o emancipatornim antikapitalističkim strategijama otpora koje nužno moraju uključivati i aspekt proizvodnje i aspekt reprodukcije, razgovarale/i smo s Ankicom Čakardić, docenticom na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
  • 12. travnja 2018. Totalitarizam. Povijest i aporije koncepta Prvi puta objavljena prije dvadeset godina, Traversova historizacija i kritika pojma totalitarizma nije izgubila na svojoj aktualnosti. Pokušavajući ukazati na polimorfni, elastični i uglavnom ambivalentni karakter koncepta, autor razlikuje devet osnovnih etapa u razvoju rasprave o totalitarizmu, precizno ocrtavajući stoljeće dugu genezu kontradikcija u kontekstu njegove recepcije i javne upotrebe. Objavljujemo integralni prijevod teksta Enza Traversa, čiji su dijelovi pročitani u emisiji Ogledi i rasprave na Trećem programu Hrvatskog radija.
  • 1. travnja 2018. Crna internacionala Svaka društvena formacija u povijesti ima svoju političko-ekonomsku podlogu. Katolička crkva, koja je u doba feudalizma bila duboko isprepletena sa svjetovnom vlašću, u vrijeme prijelaza u kapitalizam, smjestila se uz bok onima koji će omogućiti održanje njezine moći te realizaciju njezinih materijalnih interesa i u novom sistemu. Donosimo prijevod drugog poglavlja knjige Crna internacionala, objavljene 1956. godine u SFRJ, u kojem novinar i publicist Frane Barbieri piše o povijesnom razvoju katoličke crkve.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve