Dobrodošli na novi portal!

Obavještavamo sve naše čitateljice i čitatelje da je konačno dovršen transfer svih postova i materijala na novu stranicu!

Počevši od danas, svi novi tekstovi, obavijesti i ino bit će objavljivani samo na adresi

www.slobodnifilozofski.com


Osim toga, primijetit ćete da su uvedene i neke izmjene.

Najvažnija od njih svakako je ta da anonimno komentiranje više neće biti dopušteno: komentirati će moći svi koji posjeduju gmail (googlemail) račun, imaju korisnički račun na TypePadu, WordPressu, AIM-u ili nekom od ovih servisa http://openid.net/get/.

Nadalje, ukinuli smo tag “knjiga dojmova” i tekstove objavljene pod tim tagom raspodijelili u tagove “tekstovi”, “osvrt”, “reakcija” i “intervju” (potonji je postojao i prije). Među tekstovima ćete moći pronaći i jedan članak iz Novoga lista od 22. svibnja koji do sada nismo bili u cijelosti objavili na stranici, ali se bio pojavio kao link: Hrvatska i dalje na začelju.

Primijetit ćete i da se povećao broj tagova na stranici: pokušali smo, naime, što više olakšati pretragu određenih postova pa tako sad imamo i tagove poput “Fakultetsko vijeće”, “referendum”, “srednjoškolci”, “pripreme za prijamni” itd.

Osim toga, za razliku od “pretrage” na serveru bloger.hr, “pretraga” na novoj stranici sasvim je funkcionalna te će iznimno olakšati pronalaženje postova i infromacija koje vas zanimaju!

Oni koji su bili navikli na linkove, kontakte i tekstove izlistane s lijeve i desne strane na starom blogu sada će ih na novoj stranici moći pronaći na vrhu stranice u linkbaru.

Među dokumentima od danas na novoj stranici možete pronaći i tri nova pdf dokumenta:

Školarine u Europi 2006/07 (CESifo DICE Report)
Participacija studenata u troškovima obrazovanja u Europi (iz Key Data on Higher Education in Europe, Eurydice 2007)
Studija o financiranju visokog obrazovanja u Europi

Dodali smo i link na “SlobFil blog” stranicu obožavatelja na Facebooku te RSS feed za komentare.

U kućici “aktualno” možete od danas pronaći i “5 do 12” novine koje slobodno možete downloadati!

Kao i dosad, kućica “aktualno” sadržavat će post s popisom sastanaka svih radnih grupa za tekući tjedan. Napominjemo još jednom da se svi službeni podaci o sastancima radnih grupa nalaze samo i isključivo u tom postu, dočim više nijedna službena informacija neće stajati u komentarima.

Nadamo se da će vam se nova organizacija stranice svidjeti koliko i nama i da neće biti prevelikih problema pri prilagodbi!

Za sva pitanja, dvojbe i nedoumice i dalje smo dostupni na mail adresi slobodnifilozofski[at]gmail.com.

Uživajte!

webmasteri/ce stranice Slobodni Filozofski

Vezani članci

  • 10. listopada 2019. Rosa Luxemburg i Clara Zetkin – Politička suradnja kao revolucionarna praksa Zajednička borba Luxemburg i Zetkin za revolucionarnu poziciju i ciljeve socijalističkog pokreta, a protiv revizionizma u njemačkom i međunarodnom radničkom pokretu, najuočljivija kroz kritiku oportunističkih praksi socijaldemokratskih partija s kraja 19. i početka 20. stoljeća, trajala je više od dva desetljeća. Zbog česte razdvojenosti, represije sustava i zdravstvenih tegoba, dvije su revolucionarke svoje prijateljstvo održavale putem pisama, čija analiza ukazuje na dodirne točke i intenzitet njihove suradnje.
  • 30. rujna 2019. Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: ljubav u ritmu eksploatacije Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima.
  • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve