Sprema se veliki protest povodom Univerzijade u Beogradu!

1. srpnja ove godine Beograd ugošćuje najveću studentsku sportsku manifestaciju na svijetu – Univerzijadu. Studentska inicijativa iz Beograda Studenti za studente tom će prilikom, a u sklopu borbe za besplatno obrazovanje, organizirati veliki protest.

Razloga za tu odluku, kako kažu, ima mnogo: njihova je vlada u Univerzijadu utrošila nevjerojatnih 5 milijardi dinara, dok je suma predviđena za obrazovanje tek 1,2 milijardi dinara godišnje. Osim toga, studenti i studentice doslovno su izbačeni iz studentskog doma “Studentski grad” jer Vlada nije uspjela pronaći nikakav drugi smještaj za sudionike/ce Univerzijade. Priča ni tu ne staje, dapače, postaje još apsurdnija: iz, kako kažu, “sigurnosnih razloga”, romsko naselje pokraj Belvillea (gdje će većina sudionika/ca Univerzijade biti smještena) uništeno je i bit će “zaštićeno” ogradom koju čuva policija!

Srpska vlada i organizatori Univerzijade na taj način bezobzirno ukidaju studentska prava, uništavaju domove ljudi, nevjerojatno ali istinito – grade čak i getoe, a sve samo zato da bi ostvarili profit.

Studentska inicijativa iz Beograda stoga poziva sve koji im na bilo koji način mogu pružiti podršku da se pridruže njihovu protestu 1. srpnja u Beogradu ili organizirajući prosvjed podrške u svojim zemljama, i na taj način izraze svoje nezadovoljstvo ovakvim načinom organizacije jednoga ovakvog međunarodnog događaja!
Kao što znate, Univerzijada je međunarodni događaj koji uključuje studente iz cijeloga svijeta, i smatramo da bi studenti iz raznih zemalja trebali biti svjesni problematične prirode ove manifestacije i devastirajućih posljedica njezine organizacije.
Smatraju, također, da će Univerzijada privući pozornost medija svih zemalja sudionica, što otvara svojevrsnu platformu za borbu onih koji bezuspješno pokušavaju svrnuti pozornost medija na problematične uvjete studija na sveučilištima i rastuću neoliberalizaciju i komercijalizaciju znanja u svijetu u kojemu živimo.

Više o protestu uskoro ćete moći naći na stranici Studenti za studente, a ubrzo od koleg(ic)a iz Beograda očekujemo i video zapis performansa koji su održali prije tjedan dana!

Vezani članci

  • 28. lipnja 2020. Izbori 2020: Budućnost parlamentarne političke diskusije U prvom su planu nadolazećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj dvije najveće stranke, obje izašle iz procesa unutarnje konsolidacije oko figura svojih lidera. Ekstremna desnica, koju je HDZ proteklih godina odbacio, prijeti ostvariti povijesno dobar rezultat i trajno poremetiti dugogodišnju političku ravnotežu. Međutim, u Sabor bi mogla ući i lijevo-zelena koalicija te konačno uvesti nove političke modele i koncepte u hrvatski parlamentarizam.
  • 28. lipnja 2020. Nemiri Stonewalla "Danas je prvi dan Mjeseca ponosa, proslave Stonewallskih nemira iz 1969. godine. Ustanci trenutno izbijaju diljem zemlje. Današnji bogati bijeli gej muškarci možda se protive „nasilju“, ali povijest LBGTQ+ pokreta pokazuje da se neredi ugnjetavanih ljudi tiču oslobođenja."
  • 21. lipnja 2020. Martin Luther King znao je da nema ničega mirnog u nenasilju ako se provodi kako spada Daleko od srednjostrujaške aklamacije nenasilnog djelovanja svedenog na moralni nagovor, širenje utjecaja u postojećim institucijama i pristojne, pacifizirane prosvjede, Kingov zagovor nenasilja kao metode gnjevnog, ali staloženog suprotstavljanja sistemskom nasilju kroz kolektivnu direktnu akciju koja remeti normalno funkcioniranje društva, taktičke je prirode. Radikalna rekonstrukcija američkog društva na kakvoj je radio iziskivala je da se gnjev transformira u moć putem angažmana duljeg trajanja, umjesto da se opravdano, ali reaktivno troši u neredima.
  • 21. lipnja 2020. Voziti automobil u doba nejednakosti "Kada časopis poznatiji po recenzijama stranih superautomobila i domaćih nabrijanih vozila te uredničkoj politici koja izaziva kontroverze jedino kada napada terence (u prilog monovolumenima i automobilima) istakne priču o Oliveru, obiteljskom automobilu Jasona M. Vaughna marke Subaru, koji je prešao 418 000 kilometara, u članku pod naslovom “The Fear of Failure” („Strah od neuspjeha“), to je svakako znak da živimo u vremenima opscene nejednakosti."
  • 21. lipnja 2020. Prava definicija „privatnog vlasništva“ "Elite se pribojavaju uništenja vlastite imovine, ali još više strahuju od uništenja društvenih odnosa koji čine privatno vlasništvo mogućim. Dakle, strepe od svijeta bez policije."
  • 14. lipnja 2020. Neka vas „preispisivanje povijesti“ ne zabrinjava: upravo je to historičarski posao Rušenje spomenika britanskom robovlasniku Edwardu Colstonu u bristolsku luku dočekano je, između ostalog, reakcijama koje hine zabrinutost za historiografiju. Međutim, svako je postavljanje spomenika i politički čin, a kada je omjer komemoracije eksponenata trgovine robljem i imperijalizma naspram njihovih žrtava toliko jednostran, upravo se obaranje ovakvog spomenika ispostavlja kao predugo odgađani prilog historijskoj reevaluaciji.
  • 14. lipnja 2020. Trudeauov odgovor na rad policije i rasnu pravdu samo je prazna gesta Platitude centrističkih političara poput kanadskog premijera Justina Trudeaua i njihovo korištenje prilika za simboličku kooptaciju antirasističkih društvenih pokreta slaba su zamjena za strukturno adresiranje mehanizama i institucija koje potiču i održavaju rasizam, fenomen koji nikako nije ograničen na kontekst SAD-a.
  • 14. lipnja 2020. Rezervna armija – pandemijsko izdanje "Zbog načina na koji je američka ekonomija trenutno konfigurirana, privatna poduzeća počet će zapošljavati radnice i radnike i smanjivati rezervnu armiju tek kada im to postane profitabilno. Radnici i radnice će pak biti prepušteni na milost i nemilost tih odluka i, posljedično, na agregatnoj razini nastaviti gubiti naspram njihova suparnika, korporacija koje neovisno o ikome donose odluke o zapošljavanju."
  • 7. lipnja 2020. Rad od kuće nakon korona virusa osigurat će šefovima veću kontrolu nad radničkim životima Korist koju korporacijama donosi rad od kuće daleko nadilazi pogodnosti koje od takvog aranžmana imaju radnici i radnice. Unatoč tome što istraživanja pokazuju da ih većina jedva čeka vratiti se na tradicionalno radno mjesto, uštede koje se mogu ostvariti eksternaliziranjem nekretninskih i režijskih troškova na individualna kućanstva, uspješno provedeni eksperiment rada na daljinu tijekom pandemije i pritom zabilježeni porast učinkovitosti pružile su upravama velikih kompanija dovoljno povoda da krenu najavljivati prebacivanje na „digitalni standard“, koji radništvu predstavljaju kao povlasticu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve