Izvještaj s 48. plenuma, 6. listopada 2009.

Na 48. plenumu, održanom u utorak, 6. listopada, raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda. Mini akcije su prezentirale projekt koji će se održati u sklopu Max Art Festa, podnesen je izvještaj o predstavljanju plenuma brucošima, a student s FER-a izložio je situaciju s ispitima na njegovom fakultetu. Raspravljalo se o slanju pisma podrške studentima koji su se sukobili s policijom u Pittsburghu za vrijeme sastanka G-20, vukovarskim srednjoškolcima koji prosvjeduju za pravo na besplatan prijevoz te radnicima Salonita koji se pokušavaju izboriti za svoja radna mjesta. Detaljnije pročitajte u nastavku.


Na četrdeset i osmom plenumu, održanom 6. listopada 2009. godine, raspravljalo se o pet točaka dnevnoga reda.

Sastanak s francuskim filozofom Alainom Badiouom je nažalost otkazan zbog bolesti. Plenum će mu uputiti poziv za održavanje predavanja na našem fakultetu kada bude u mogućnosti.

Mini akcije su prezentirale projekt koji će se održati unutar Max art festa. Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju na festivalu od 8. do 10. listopada na Kvaternikovom trgu.

Plenum je predstavljen na zajedničkom uvodnom predavanju za brucoše. U petak u 14 h u D7, u slučaju da dekan odobri termin, održat će se uvodno predavanje i predstavljanje Plenuma brucošima po uzoru na pojedinačna uvodna predavanja.

Sastanak grupe za informiranje održat će se u petak u 12h u A002.

Grupa za tehnikalije, ponukana primjedbama koje su pristigle nakon prošlog Plenuma, naglašava da moderator mora dopustiti članovima Plenuma da iznesu do kraja svoje mišljenje te da je Plenum iznad radnih grupa. To znači da ako osoba koja daje izvještaj ima formulirano pitanje za Plenum, moderator to pitanje može preformulirati uzimajući u obzir tok diskusije. Izvješće radne grupe mora sadržavati konsenzus do kojeg je došla radna grupa, a ako nije postignut konsenzus moraju se iznijeti svi argumenti.

Kolega s FER-a obavijestio nas je kako se na njihovom fakultetu svaki dio ispita smije polagati samo jednom. Time se ne poštuje Statut Sveučilišta koji garantira da student na ispit ima pravo izaći četiri puta. Ured pravobranitelja radi na rješavanju ovog problema i informira studente o njihovim pravima.

Veliki sastanak svih zainteresiranih za borbu za besplatno obrazovanje održat će se od 23. do 25. listopada na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poslan je poziv svim kolegama. Teme za sastanak se primaju do 17. listopada na halo.blokada[at]gmail.com i svi_studenti[at]googlegroups.com. Također, molimo sve studente iz Zagreba koji su voljni ugostiti kolege iz drugih gradova da nam se jave.

Nakon izvješća o situaciji studenata iz Pittsburgha i odgledanog filmića, Plenum je odlučio poslati pismo podrške studentima u Pittsburghu.

Plenum je pristao sudjelovati na Anti-fa festivalu u Puli. Kako delegat nije izabran, molimo sve zainteresirane da se jave na plenum.tehnikalije[at]gmail.com te dođu na idući Plenum kako bismo glasali o njihovoj kandidaturi.

Plenum podržava vukovarske srednjoškolce koji bojkotiraju nastavu i prosvjeduju ispred gradske uprave kako bi izborili besplatan prijevoz. Plenum će im uputiti pismo podrške.

Pismo podrške u zahtjevu i metodi također će se slati i radnicima vranjičkog Salonita u stečaju koji su u utorak okupirali urede zgrade Splitsko-dalmatinske županije. Razlog je sporazum prema kojemu posao na pripremnim radovima sanacije Mravinačke kave dobiva 97 radno sposobnih zaposlenika Salonita, dok 41 oboljeli radnik od azbestoze ostaje bez posla.

Izabrani su moderatori za idući plenum koji će se održati u utorak, 13. listopada, u 20 h.

Plenum je zaključen u 21:26.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 5. prosinca 2023. Čekaonica za detranziciju Medicinska i pravna tranzicija kompleksni su i dugotrajni procesi, čak i kada nisu predmet legislativnih napada diljem svijeta. Uz dijagnozu, neki od preduvjeta za zakonsko priznanje roda u brojnim su zemljama još uvijek prisilni razvod braka i sterilizacija. Pored niza birokratskih zavrzlama, nerijetko podrazumijevaju i beskonačne liste čekanja. Jaz između transmedikalističke perspektive i borbe za pravo na samoodređenje roda mogao bi navesti na propitivanje primjera drugačijih tranzicijskih modela, koji usmjeravaju borbu izvan skučenih okvira trenutnih rasprava i spinova.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve