Izvještaj s 51. plenuma, 27. listopada 2009.

Na pedeset i prvom Plenumu, održanom 27. listopada 2009. godine, raspravljalo se o šest točaka dnevnoga reda.

Inicijativa Komunal povodom dodjele Nobelove nagrade za ekonomiju Elinor Ostrom 30.10. u 19 h u Mediki organizira javni događaj “Niti s državom, niti s tržištem“.

Udruga studenta FPZ-a PoliGraf poziva sve zainteresirane na izlaganje Stipe Ćurkovića i Mislava Žitka na temu “Kriza i strategije političkog otpora”. Predavanje će se održati na Fakultetu političkih znanosti u Lepušićevoj 6 u srijedu, 28.10., u 18 sati u seminaru V.

Na radnom vikendu na Filozofskom fakultetu ugostili smo kolege iz Osijeka, Pule, Rijeke, Splita i Zadra. Raspravljalo se besplatnom obrazovanju, odnosu s fakultetskim upravama, Studentskim zborom i sindikatima te međuplenumskoj koordinaciji i usuglašavanju daljnjih akcija. Idući sastanak grupe za međuplenumsku suradnju održat će se u ponedjeljak u 18 h.

Član Plenuma iznio je prijedlog o traženju izmjena članka 65 Ustava Republike Hrvatske. Prijedlog je da se postojećoj formulaciji “Svakomu je dostupno, pod jednakim uvjetima, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje u skladu s njegovim sposobnostima” nadoda dio “neovisno o njegovom imovinskom stanju”. Članica Plenuma smatra da bi se već postojeći članak morao tako interpretirati, s obzirom na to da imovinsko stanje nije sposobnost.

Plenum je odlučio sudjelovati u Međunarodnom danu protiv komercijalizacije obrazovanja, 5.11. Sastanak grupe za mini akcije, na kojem će se detaljnije osmisliti prigodna akcija, održat će se u četvrtak u 18 h.

Izabran je delegat koji će sudjelovati na okruglom stolu u sklopu manifestacije “Slavistički duh” koju organizira Klub južnih slavista A302.

Izabran je još jedan delegat koji će sudjelovati na tribini u sklopu Anti-fa festivala u Puli.

Jedan od delegata, koji su sudjelovali na sjednici Povjerenstva za razvoj studija, izvijestio je Plenum da je postignut konsenzus o sustavu studiranja 0+5 na FFZG-u.

Plenum je raspravljao o tome da li bi se radne grupe trebale sazivati isključivo na plenumu ili ih sama radna grupa ili pojedinac mogu sazvati ako se za to ukaže realna potreba.

Plenum je raspravljao o mailing listi Sloga. Odlučeno je da Sloga nije mailing lista Plenuma.

Raspravljalo se i o tome kako se treba oživjeti forum Plenuma FFZG-a. Sastanak radne grupe za forum održat će se u petak u 17 h.

Plenum odobrava korištenje snimke posljednjeg plenuma koji se održao tijekom proljetne blokade za izlaganje o afektivnoj politici na simpoziju Diskrepancije.

Prihvaća se ideja da se studentska prostorija A002 preuredi i otvori za studente između 11 i 17 h kako bi svi zainteresirani mogli dobiti informacije o besplatnom obrazovanju, direktnoj demokraciji i plenumu.

Uputit će se zahtjev za fakultetskom e-mail adresom Plenuma koja će biti dodana na listu svi studenti. E-mail adresa (plenum[at]ffzg.hr) bi služila prvenstveno za komunikaciju s Upravom i Vijećem fakulteta. Također će se zatražiti da se adresa portala Slobodni Filozofski objavi na službenim stranicama Fakulteta.

Sastanak grupe za informiranje održat će se u četvrtak u 15 h.

Izabrani su moderatori za idući plenum koji će se održati u utorak, 3. studenog, u 20 h.

Plenum je zaključen u 23:40.


Nadopuna izvještaja 30. listopada:

Ispričavamo se čitateljstvu, među kojima neki nisu mogli prisustvovati plenumu 27. listopada, što su u izvještaja s plenuma izostale informacije o mogućoj jesenskoj blokadi. U sirovoj verziji izvještaja je stajalo da se na plenumu raspravljalo i o mogućoj blokadi te mogućem terminu. Na plenumu nije donesen nikakav konačan zaključak i stoga dio o blokadi nije bio uvršten u izvještaj objavljen na našoj stranici.

Vezani članci

  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 17. rujna 2023. Barbie svijet, Ken carstvo, Stvarni svijet: fantazija do fantazije, a nigde utopije Estetski prilično zanimljiv film Barbie na političkoj razini donosi poneki lucidni prikaz mansplaininga ili prezahtjevnog normiranja feminiteta i maskuliniteta, a i na strani je normaliziranja razlika te afirmiranja tjelesnosti. No, njegova dominantna optika ostavlja sistem proizvodnje koji kroji složeni preplet opresija i eksploatacija bez kritike – opresije na temelju roda prije svega se zamišljaju kao stvar identitetskog odnosa između žena i muškaraca, psihologizirano i potpuno oljušteno od klasnih odnosa, a izostaje i utopijski rad na zamišljanju nečeg drugačijeg. Film ukazuje na slijepe pjege onih feminizama čiji je pristup idealistički i koji se prvenstveno zasnivaju na idejama „osnaživanja“ i „rodne ravnopravnosti“.
  • 9. rujna 2023. Transfobija: reciklirana moralna panika u službi kapitalizma Bujajuća anti-trans propaganda sve glasnije i opasnije prijeti životima trans osoba. Ekstremno desne političke elite, kojima sekundiraju trans-isključujuće radikalne feministkinje, LGB savezi i drugi samoprozvani eksperti za „rodnu ideologiju“ ne prestaju ispunjavati javni prostor dezinformacijama i senzacionalizmom u svrhe širenja moralne panike. Normalizacija transfobije oslanja se na motive koji se osvjedočeno ciklički uprežu u intenziviranje i mejnstrimizaciju diskriminacije i opresije po različitim osnovama. Sistemski situirani konzervativizam u jeku socioekonomske krize ponovno zaoštrava rodne režime i podiže bedeme cisheteronormativne obitelji uime kapitala.
  • 29. lipnja 2023. Politički dosezi serijala RuPaul’s Drag Race U kritičkom osvrtu na popularni američki reality show RuPaul's Drag Race, autorica teksta preispituje njegove komodifikacijske okvire i ukalupljenost u kapitalistički realizam odnosno suženu reprezentaciju draga, te historizira moderni drag: od ballroom scene Crnih kvir osoba iz Harlema tijekom 1920-ih, preko paralelnih struktura i jačanja Pokreta za oslobođenje gejeva i lezbijki tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, sve do recentnih aproprijacija drag i kvir kulture. Oštrica kritike cisheteronormativnog društva i njegovih artificijelnih patrijarhalnih rodnih uloga – opresivnih kako za žene, tako i za kvir ljude, ali i same muškarce – u popularnim je reprezentacijama vidno oslabjela. Primjer toga je i Drag Race, koji drag, ali i kvir, svodi na performativnu zabavu za široku publiku. Namjesto kritike, horizontalnosti i solidarnosti, show promiče agresivnu kompeticiju i snažni individualizam, koji tobože nadilazi sve strukturne opresije.
  • 27. lipnja 2023. Globalni kulturni ratovi i kakve veze pandemija ima s tim? (drugi dio) Osim što je ostavila traga na mnogobrojnim ljudskim životima, pandemija AIDS-a je krajem 20. stoljeća utjecala i na razvoj LGBT pokreta, kako u Sjedinjenim Državama, tako i globalno. Nekadašnji radikalni Pokret za oslobođenje gejeva i lezbijki napravio je zaokret prema bračnoj jednakosti kao osnovnom cilju, koji se zahvaljujući američkoj kulturnoj dominaciji i dalje nameće kao jedno od glavnih obilježja borbe za prava LGBT osoba. Dalekosežne posljedice ovakvog liberalnog razvodnjavanja i konzervativnog kooptiranja LGBT pokreta u kontekstu rješavanja AIDS krize konzervativnim biopolitikama braka i obitelji, ogledaju se i u današnjim borbama protiv (ultra)konzervativnih politika i praksi, koje u SAD-u i drugdje u svijetu izravno i neizravno ugrožavaju živote transrodne populacije.
  • 20. lipnja 2023. Materijalistička kritika građanske jugonostalgije Postoje različite jugonostalgije, među kojima je i ona (malo)građanskog ili liberalnog tipa. Osim fokusa na određeni (uži) period Jugoslavije, ideju socijalizma razmatra kroz pojednostavljenu predstavu povijesti kao sukoba „modernizma“ i „antimodernizma“, te „individualizma“ i „kolektivizma“. Socijalizam se zamišlja više kao „životni stil“, ispražnjen od emancipatornog političkog sadržaja, a nit vodilja zapravo je uklapanje u svjetski poredak slobodnog tržišta – ova kulturna imaginacija prije svega žali što je propuštena karta za „pravi“ kapitalizam. Za razliku od idealističkog historijskog pristupa, materijalistička analiza Jugoslaviji pristupa kroz analizu klasnih odnosa, a umjesto na potrošačke standarde, usredotočuje se na radničku participaciju u proizvodnji (samoupravne ekonomije, politike, tendencije, krize i neuspjehe). Materijalistička analiza državnog socijalizma utoliko nije nostalgična, nego kritička.
  • 15. lipnja 2023. Iz istorije borbe za socijalno stanovanje u Srbiji Neposredno nakon Prvog svjetskog rata, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca uvedene su regulativne mjere kojima je država ozbiljnije intervenirala u odnose zajmodavaca i podstanara: rekvizicija stanova, moratorij na iseljenje i ograničenja cijena najamnina. Iako je stambena bijeda nakon rata dosegla ogromne razmjere, državne politike kao pomoć najsiromašnijima bile su isključivo ustupak borbi i otporu, kojima je ritam udarala snažna Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista). Partija je kreirala progresivni stambeni program, pozivala na bojkot, predvodila prosvjede i organizirala štrajkove protiv stambene oskudice i drugih pitanja, te aktivno pratila provođenje zakona i situaciju na terenu – osobito u Srbiji, najpogođenijoj ratnim razaranjima i stoga s najviše problema u polju stanovanja. Gotovo nepostojeća regulacija podstanarstva i neoliberalno socijalno stanovanje koje ne zadovoljava potrebe najugroženijih u našim današnjim državama, daju nam povoda da uzmemo ovakve historijske primjere i periode u kojima je izborena barem minimalna reforma stanovanja kao smjerokaz za aktualne i buduće borbe.
  • 29. svibnja 2023. Vampiri, zombiji i druga čudovišta kapitalizma Različite su paradigme strahova (strepnja, izgubljenost, otuđenost, jeza, tjelesna panika, apokaliptičnost) reflektirane u žanru horora tijekom povijesnog razvoja kapitalizma, kroz figure čudovišta koja odražavaju suštinske bojazni vezane uz reprodukciju života u tom sistemu. Komparativno se koristeći analizom popkulturne imaginacije u ovom žanru, te historijsko-materijalističkim pristupom, autor trasira genealogiju suvremenih čudovišta (zombija, vukodlaka, vještica, vampira, kanibala) i afektivnih struktura straha u period prvobitne akumulacije i uspostavljanja kapitalističkog društvenog okvira, izvlačeći na vidjelo neskriveno nasilje i monstruoznost sâmog kapitalizma, čija je eksploativna struktura danas umnogome normalizirana kao fetišizirana apstrakcija.
  • 29. travnja 2023. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju treći po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, odnosom eksploatacije i opresivnih ejblističkih režima, orodnjenim nasiljem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture. Prijave traju do 10. svibnja 2023. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 15. do 20. svibnja. Vidimo se!

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve