Iz medija: Beograd – post festum

Nakon prosvjeda kolega s beogradskog Univerziteta i Univerziteta umetnosti, donosimo kraći izvadak izvještaja srpskih medija o pregovorima koji su uslijedili tijekom četvrtka i petka. Kako mediji iznose, prihvaćena je većina zahtjeva beogradskih studenata, no očito ne i svi što je dovelo od određenih podjela među prosvjednicima. Brojnija skupina koju čine studenti Univerziteta umetnosti i Filozofskog fakulteta smatra da nema razloga smanjiti pritisak na Vladu, najavljuje i radikalnije mjere političkog pritiska, te nastavljaju s prosvjedima u ponedjeljak.

e-novine
Vlada usvojila većinu zahteva i razjedinila studente
Vlada Srbije odlučila je da usvoji pet od šest zahteva studenata koji protestuju. Jedan deo studenata nezadovoljan je odlukom i u ponedeljak nastavljaju protesteVlada Srbije odlučila je da ispuni zahteve studenata Beogradskog i Univerziteta umetnosti, osim zahteva za zbirni upis godine.Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, vlada će zajedno sa fakultetima, svim samofinansirajućim studentima, koji su u školskoj 2008/2009. godini ostvarili 48 i više bodova, a izvan su budžetske kvote, jednokratno uplatiti školarinu za školsku 2009/2010. godinu.

Blic
Dogovor sa Ministarstvom sprečio saobraćajni kolaps
Kao što je i predviđeno nekoliko stotina studenta krenulo je juče oko 13.30 časova sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta, ali umesto kroz Terazijski tunel, kao što je bilo najavljeno, do Brankovog mosta su došli preko Ulice kralja Milana, kneza Miloša, Nemanjine i Karađorđeve.
– Kretali smo se brže nego prethodnih dana, kako Beograđanima ne bi pokvarili prestojeći vikend, ali smo opet ukazali na naš problem.

Politika
Vlada ispunila većinu studentskih zahteva
Vlada Srbije odlučila je juče da ispuni zahteve studenata Beogradskog i Univerziteta umetnosti, osim zahteva za zbirni upis godine. Ovo je epilog protesta studenata koji su započeti početkom oktobra, a koji su i tokom jučerašnjeg dana na nekoliko sati blokirali centar Beograda, Brankov most i Gazelu.Kako je sinoć saopštilo Ministarstvo prosvete, vlada će zajedno sa fakultetima, svim samofinansirajućim studentima, koji su u školskoj 2008/2009. godini ostvarili 48 i više bodova, a izvan su budžetske kvote, jednokratno uplatiti školarinu za školsku 2009/2010. godinu

B 92
Vlada uglavnom ispunila zahteve
Vlada Srbije ispunila je pet od šest zateva studenata Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti koji nekoliko dana protestuju tražeći olakšice za upis u narednu godinu studija. Deo studenata zadovoljan postignutim završio je proteste, deo nezadovoljnih planira radikalizaciju protesta od sledeće nedelje. Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je studente da se vrate učenju i za B92 potvrdio da će u ponedeljak svi fakulteti dobiti dopis o odluci vlade da se studentima olakša upis naredne godine studija.

Mondo
Vlada popustila, raskol među studentima
Vlada Srbije odlučila je danas da usvoji zahteve studenata koji protestuju, potvrđeno je FoNetu u Vladi Srbije.
Više od hiljadu studenata koji su bili ispred zgrade Vlade Srbije su se potom razišli. Saobraćaj u Ulici kneza Miloša je uspostavljen u 17.30 časova.Međutim, jedan deo studenata je bio nezadovoljan odlukom vlade i oni su u zgradi Fililoškog fakulteta razgovarali o eventualnom nastavku protesta.Ta grupa studenata je odlučila da nastavi proteste od ponedeljka, 30. novembra.

Vezani članci

  • 10. listopada 2019. Rosa Luxemburg i Clara Zetkin – Politička suradnja kao revolucionarna praksa Zajednička borba Luxemburg i Zetkin za revolucionarnu poziciju i ciljeve socijalističkog pokreta, a protiv revizionizma u njemačkom i međunarodnom radničkom pokretu, najuočljivija kroz kritiku oportunističkih praksi socijaldemokratskih partija s kraja 19. i početka 20. stoljeća, trajala je više od dva desetljeća. Zbog česte razdvojenosti, represije sustava i zdravstvenih tegoba, dvije su revolucionarke svoje prijateljstvo održavale putem pisama, čija analiza ukazuje na dodirne točke i intenzitet njihove suradnje.
  • 30. rujna 2019. Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: ljubav u ritmu eksploatacije Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima.
  • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve