Iz medija: Beograd – post festum

Nakon prosvjeda kolega s beogradskog Univerziteta i Univerziteta umetnosti, donosimo kraći izvadak izvještaja srpskih medija o pregovorima koji su uslijedili tijekom četvrtka i petka. Kako mediji iznose, prihvaćena je većina zahtjeva beogradskih studenata, no očito ne i svi što je dovelo od određenih podjela među prosvjednicima. Brojnija skupina koju čine studenti Univerziteta umetnosti i Filozofskog fakulteta smatra da nema razloga smanjiti pritisak na Vladu, najavljuje i radikalnije mjere političkog pritiska, te nastavljaju s prosvjedima u ponedjeljak.

e-novine
Vlada usvojila većinu zahteva i razjedinila studente
Vlada Srbije odlučila je da usvoji pet od šest zahteva studenata koji protestuju. Jedan deo studenata nezadovoljan je odlukom i u ponedeljak nastavljaju protesteVlada Srbije odlučila je da ispuni zahteve studenata Beogradskog i Univerziteta umetnosti, osim zahteva za zbirni upis godine.Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, vlada će zajedno sa fakultetima, svim samofinansirajućim studentima, koji su u školskoj 2008/2009. godini ostvarili 48 i više bodova, a izvan su budžetske kvote, jednokratno uplatiti školarinu za školsku 2009/2010. godinu.

Blic
Dogovor sa Ministarstvom sprečio saobraćajni kolaps
Kao što je i predviđeno nekoliko stotina studenta krenulo je juče oko 13.30 časova sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta, ali umesto kroz Terazijski tunel, kao što je bilo najavljeno, do Brankovog mosta su došli preko Ulice kralja Milana, kneza Miloša, Nemanjine i Karađorđeve.
– Kretali smo se brže nego prethodnih dana, kako Beograđanima ne bi pokvarili prestojeći vikend, ali smo opet ukazali na naš problem.

Politika
Vlada ispunila većinu studentskih zahteva
Vlada Srbije odlučila je juče da ispuni zahteve studenata Beogradskog i Univerziteta umetnosti, osim zahteva za zbirni upis godine. Ovo je epilog protesta studenata koji su započeti početkom oktobra, a koji su i tokom jučerašnjeg dana na nekoliko sati blokirali centar Beograda, Brankov most i Gazelu.Kako je sinoć saopštilo Ministarstvo prosvete, vlada će zajedno sa fakultetima, svim samofinansirajućim studentima, koji su u školskoj 2008/2009. godini ostvarili 48 i više bodova, a izvan su budžetske kvote, jednokratno uplatiti školarinu za školsku 2009/2010. godinu

B 92
Vlada uglavnom ispunila zahteve
Vlada Srbije ispunila je pet od šest zateva studenata Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti koji nekoliko dana protestuju tražeći olakšice za upis u narednu godinu studija. Deo studenata zadovoljan postignutim završio je proteste, deo nezadovoljnih planira radikalizaciju protesta od sledeće nedelje. Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je studente da se vrate učenju i za B92 potvrdio da će u ponedeljak svi fakulteti dobiti dopis o odluci vlade da se studentima olakša upis naredne godine studija.

Mondo
Vlada popustila, raskol među studentima
Vlada Srbije odlučila je danas da usvoji zahteve studenata koji protestuju, potvrđeno je FoNetu u Vladi Srbije.
Više od hiljadu studenata koji su bili ispred zgrade Vlade Srbije su se potom razišli. Saobraćaj u Ulici kneza Miloša je uspostavljen u 17.30 časova.Međutim, jedan deo studenata je bio nezadovoljan odlukom vlade i oni su u zgradi Fililoškog fakulteta razgovarali o eventualnom nastavku protesta.Ta grupa studenata je odlučila da nastavi proteste od ponedeljka, 30. novembra.

Vezani članci

  • 28. lipnja 2020. Izbori 2020: Budućnost parlamentarne političke diskusije U prvom su planu nadolazećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj dvije najveće stranke, obje izašle iz procesa unutarnje konsolidacije oko figura svojih lidera. Ekstremna desnica, koju je HDZ proteklih godina odbacio, prijeti ostvariti povijesno dobar rezultat i trajno poremetiti dugogodišnju političku ravnotežu. Međutim, u Sabor bi mogla ući i lijevo-zelena koalicija te konačno uvesti nove političke modele i koncepte u hrvatski parlamentarizam.
  • 28. lipnja 2020. Nemiri Stonewalla "Danas je prvi dan Mjeseca ponosa, proslave Stonewallskih nemira iz 1969. godine. Ustanci trenutno izbijaju diljem zemlje. Današnji bogati bijeli gej muškarci možda se protive „nasilju“, ali povijest LBGTQ+ pokreta pokazuje da se neredi ugnjetavanih ljudi tiču oslobođenja."
  • 21. lipnja 2020. Martin Luther King znao je da nema ničega mirnog u nenasilju ako se provodi kako spada Daleko od srednjostrujaške aklamacije nenasilnog djelovanja svedenog na moralni nagovor, širenje utjecaja u postojećim institucijama i pristojne, pacifizirane prosvjede, Kingov zagovor nenasilja kao metode gnjevnog, ali staloženog suprotstavljanja sistemskom nasilju kroz kolektivnu direktnu akciju koja remeti normalno funkcioniranje društva, taktičke je prirode. Radikalna rekonstrukcija američkog društva na kakvoj je radio iziskivala je da se gnjev transformira u moć putem angažmana duljeg trajanja, umjesto da se opravdano, ali reaktivno troši u neredima.
  • 21. lipnja 2020. Voziti automobil u doba nejednakosti "Kada časopis poznatiji po recenzijama stranih superautomobila i domaćih nabrijanih vozila te uredničkoj politici koja izaziva kontroverze jedino kada napada terence (u prilog monovolumenima i automobilima) istakne priču o Oliveru, obiteljskom automobilu Jasona M. Vaughna marke Subaru, koji je prešao 418 000 kilometara, u članku pod naslovom “The Fear of Failure” („Strah od neuspjeha“), to je svakako znak da živimo u vremenima opscene nejednakosti."
  • 21. lipnja 2020. Prava definicija „privatnog vlasništva“ "Elite se pribojavaju uništenja vlastite imovine, ali još više strahuju od uništenja društvenih odnosa koji čine privatno vlasništvo mogućim. Dakle, strepe od svijeta bez policije."
  • 14. lipnja 2020. Neka vas „preispisivanje povijesti“ ne zabrinjava: upravo je to historičarski posao Rušenje spomenika britanskom robovlasniku Edwardu Colstonu u bristolsku luku dočekano je, između ostalog, reakcijama koje hine zabrinutost za historiografiju. Međutim, svako je postavljanje spomenika i politički čin, a kada je omjer komemoracije eksponenata trgovine robljem i imperijalizma naspram njihovih žrtava toliko jednostran, upravo se obaranje ovakvog spomenika ispostavlja kao predugo odgađani prilog historijskoj reevaluaciji.
  • 14. lipnja 2020. Trudeauov odgovor na rad policije i rasnu pravdu samo je prazna gesta Platitude centrističkih političara poput kanadskog premijera Justina Trudeaua i njihovo korištenje prilika za simboličku kooptaciju antirasističkih društvenih pokreta slaba su zamjena za strukturno adresiranje mehanizama i institucija koje potiču i održavaju rasizam, fenomen koji nikako nije ograničen na kontekst SAD-a.
  • 14. lipnja 2020. Rezervna armija – pandemijsko izdanje "Zbog načina na koji je američka ekonomija trenutno konfigurirana, privatna poduzeća počet će zapošljavati radnice i radnike i smanjivati rezervnu armiju tek kada im to postane profitabilno. Radnici i radnice će pak biti prepušteni na milost i nemilost tih odluka i, posljedično, na agregatnoj razini nastaviti gubiti naspram njihova suparnika, korporacija koje neovisno o ikome donose odluke o zapošljavanju."
  • 7. lipnja 2020. Rad od kuće nakon korona virusa osigurat će šefovima veću kontrolu nad radničkim životima Korist koju korporacijama donosi rad od kuće daleko nadilazi pogodnosti koje od takvog aranžmana imaju radnici i radnice. Unatoč tome što istraživanja pokazuju da ih većina jedva čeka vratiti se na tradicionalno radno mjesto, uštede koje se mogu ostvariti eksternaliziranjem nekretninskih i režijskih troškova na individualna kućanstva, uspješno provedeni eksperiment rada na daljinu tijekom pandemije i pritom zabilježeni porast učinkovitosti pružile su upravama velikih kompanija dovoljno povoda da krenu najavljivati prebacivanje na „digitalni standard“, koji radništvu predstavljaju kao povlasticu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve