Izvještaj sa 68. plenuma, 15.12.2009.

Na 68. plenumu održanom 8. prosinca 2009. raspravljano je o sedam točaka dnevnog reda. Rasprava se fokusirala na izvješće sa sjednice povjerenstva za izradu novog Zakona o sveučilištima. Bavilo se među ostalim i stalnim tehničkim pitanjima, a kao izraz solidarnosti – izglasana je podrška radnicima Peveca.

Sudionici plenuma su obaviješteni o pozivu na sljedeći veliki međuplenumski sastanak zakazan 19. i 20. prosinca u Puli na kojem će se između ostalog analizirati jesenske blokade, prijedlog Povjerenstva i Zakon o sveučilištima. Svi zainteresirani za sudjelovanje na sastanku mogu se javiti na Dom.menza.pula[at]gmail.com do petka kako bi im se osigurao smještaj tijekom vikenda.

Plenum je također obaviješten o stavu Senata Sveučilišta u Zadru o načelnom prijedlogu Povjerenstva za izradu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju. Senat je suglasan s prijedlogom da se od ak. god. 2010./11. svi redoviti studenti upisuju u prvu godinu preddiplomskih studija bez plaćanja školarine ta da se briše status redovitih studenata za osobne potrebe. Senat, također predlaže ponavljanje jedne godine studija bez plaćanja školarine, jednu godinu, a ne semestar, kao mjerilo uspjeha te smatra da su ECTS bodovi najprihvatljiviji kao kriteriji uspješnosti studenata.

Plenum je obaviješten o alternativnom programu i sudjelovanju studentice Filozofskog fakulteta na tribini pod nazivom “Besplatno visoko školstvo” na kojoj su ostali gosti Žarko Puhovski, Josip Kregar i predstavnik Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Tribina će se održati u srijedu, 16.12.2009. u 18 sati u dvorani II na Trgu maršala Tita 14 u organizaciji udruge “Pravnik”.

Sve zainteresirane, a posebno redare i brucoše s posljednje blokade poziva se na kružok “Blokadna kuhinja” u srijedu u 17 sati u prostoriji A001.

Delegati plenuma koji su u Sloveniji sudjelovali na Forumu otpora i u intervjuu za Radio Študent izvijestili su o aktivnostima sudionika iz drugih zemalja. Na sastanku je predloženo sastavljanje zajedničke kritike privatizacije obrazovnog sustava i bolonjske reforme. Jedan od delegata je također izvijestio o formiranju plenuma među ljubljanskim studentima po uzoru na hrvatske plenume.

Izvješće radne grupe za tehnička pitanja plenuma sadržavalo je tri prijedloga izmjene pravila i smjernica. U raspravi se iskristalizirao stav da niti jedna formulacija ne pokriva sve mogućnosti te da su izmjene kao takve suvišne. Plenum se odlučio danas ne izjasniti o ovome pitanju te je radnoj grupi za tehnička pitanja plenuma predloženo da prijedloge doradi na sljedećem sastanku.

Plenumu je podneseno iscrpno izvješće delegata koji su sudjelovali na sjednici Povjerenstva za izradu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju. Prijedlog Povjerenstva nije naišao na odobravanje plenuma. Izglasani su promatrači za sljedeću sjednicu 21.12. u 11 sati.

Plenum je raspravljao i o radničkoj blokadi trgovačkog centra Pevec u Jankomiru. Izglasana je podrška radnicima te su izabrani delegati koji će im uručiti pismo podrške, “Blokadnu kuharicu” te im odnijeti hrane i pića.

Idući plenuma će se održati 12. siječnja 2010. u 20 sati u D7.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 5. prosinca 2023. Čekaonica za detranziciju Medicinska i pravna tranzicija kompleksni su i dugotrajni procesi, čak i kada nisu predmet legislativnih napada diljem svijeta. Uz dijagnozu, neki od preduvjeta za zakonsko priznanje roda u brojnim su zemljama još uvijek prisilni razvod braka i sterilizacija. Pored niza birokratskih zavrzlama, nerijetko podrazumijevaju i beskonačne liste čekanja. Jaz između transmedikalističke perspektive i borbe za pravo na samoodređenje roda mogao bi navesti na propitivanje primjera drugačijih tranzicijskih modela, koji usmjeravaju borbu izvan skučenih okvira trenutnih rasprava i spinova.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve