Iz medija – O uhićenjima aktivista u Varšavskoj

Nakon jučerašnjeg uspješnog prosvjeda u organizaciji aktivista Prava na grad i Zelene akcije, noćas oko 3 sata, u Varšavsku je ušla interventna policija te uklonila kontejnere postavljene kako bi blokirali izgradnju ulaza u podzemnu garažu u centru zagrebačke pješačke zone. Pritom je privedeno i 23 aktivista koji su pružali pasivan otpor. Donosimo kratki pregled medijskih napisa i playlistu video zapisa sa sinoćnje akcije.

Index.hr:
Novinari zahtijevaju hitno oslobađanje pritvorenih aktivista iz Varšavske ulice
Na dan kada se dogodio centralni prosvjed građana (procjene sudionika se kreći od 1000 do 4000) te uoči policijske intervencije protiv akcije građanskog neposluha, javna je televizija u Otvorenom, zahvaljujući voditeljici emisije, omogućila hrvatskoj javnosti da se detaljno upozna isključivo sa stajalištem investitora!!! (dok su se o prosvjedu mogli informirati u uvodnoj reportaži koja, naravno, nije format za informiranje građana o specifičnostima projekta)

Index.hr:
Video – Policija o noćnim uhićenjima u Varšavskoj: Akcija je bila pomno planirana!
“Nikako nije uobičajeno da specijalna policija izlazi na intervenciju na poziv komunalnog redara”, kaže ravnatelj Centra za ljudska prava Tin Gazivoda koji je ponašanje policajaca u Varšavskoj opisao kao skandal zato što su prekršena ljudska prava.
“U civiliziranom svijetu ovo su uobičajene metode građanskog neposluha. Ponekad se time svjesno ulazi u prekršaj remećenja javnog reda i mira, zbog čega organizator onda mora platiti nekakvu kaznu, ali dalek je skok od takvog prekršaja do intervencije specijalne policije. Zbog toga ovi događaji upadaju u kategoriju pitanja zaštite ljudskih prava i odražava kako se država odnosi prema svojim građanima i svojim aktivistima za ljudska prava”, kaže Gazivoda.

Javno.com:
Je li policija koristila razmjernu silu? (video)
Privedene su ukupno 23 osobe od kojih devet nema prijavljeno boravište u Zagrebu nego su osobe iz Medulina, Sinja, Hvara, Zaprešića, a iz pritvora je pušteno šest osoba. U akciji je sudjelovao 41 policajac te 29 intereventnih policajaca.

Novi list:
Policija: Akcija je izvedena noću da ne bi bilo kaosa
Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Aleksandra Ljuba ustvrdila je novinarima da je policija postupila samo na zahtjev komunalaca te da nije riječ o policijskoj akciji nego, uvjerava Ljuba, o »pružanju asistencije«. Na novinarski upit zašto se s policijskom asistencijom krenulo noću, Ljuba je kazala kako je policija kod poduzimanja svake akcije radi sigurnosnu prosudbu te utvrđuje najbolje načine i vrijeme postupanja.

T-portal:
Urša Raukar: Nema predaje!
Prosvjed je legalan način borbe i u njega smo krenuli nakon što smo iscrpili sve druge legalne metode – na sve naše upite i prigovore nijedno državno tijelo ne odgovara, a Grad je promijenio sve propise da bi ispunio Bandićev dogovor s Horvatinčićem. Ministarstvu kulture smo poslali 17-18 dopisa u tri godine, nismo dobili nijedan odgovor iako su dužni odgovoriti u roku od 15 dana’, upozorila je Raukar i još jednom poručila da se iskreno nada kako će slanje specijalaca na (mirne) prosvjednike označiti kraj Bandićeve vladavine Zagrebom.

Večernji list:
Skupština: Neka Bandić objasni svoju odluku o Varšavskoj
Pozivamo ministarstvo da obavi inspekcijski nadzor dokumenata prostornog uređenja i projektne dokumentacije. Pozivamo gradonačelnika da javno definira javni interes u osporavanome javnom projektu te da javnosti predoči dokumente i pisano obrazloži svoju odluku.
Prosvjed u Varšavskoj ulici i drugi oblici djelovanja upozorili su na nesustavan pristup urbanističkom planiranju te nedovoljno sudjelovanje građana i urbanističke struke. Ograničenje prava na mirno okupljanje treba biti utemeljeno na zakonu i legitimnoj svrsi, a uporaba sile mora se svesti na minimum, uz poštivanje digniteta prosvjednika.

Vezani članci

  • 28. lipnja 2020. Izbori 2020: Budućnost parlamentarne političke diskusije U prvom su planu nadolazećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj dvije najveće stranke, obje izašle iz procesa unutarnje konsolidacije oko figura svojih lidera. Ekstremna desnica, koju je HDZ proteklih godina odbacio, prijeti ostvariti povijesno dobar rezultat i trajno poremetiti dugogodišnju političku ravnotežu. Međutim, u Sabor bi mogla ući i lijevo-zelena koalicija te konačno uvesti nove političke modele i koncepte u hrvatski parlamentarizam.
  • 28. lipnja 2020. Nemiri Stonewalla "Danas je prvi dan Mjeseca ponosa, proslave Stonewallskih nemira iz 1969. godine. Ustanci trenutno izbijaju diljem zemlje. Današnji bogati bijeli gej muškarci možda se protive „nasilju“, ali povijest LBGTQ+ pokreta pokazuje da se neredi ugnjetavanih ljudi tiču oslobođenja."
  • 21. lipnja 2020. Martin Luther King znao je da nema ničega mirnog u nenasilju ako se provodi kako spada Daleko od srednjostrujaške aklamacije nenasilnog djelovanja svedenog na moralni nagovor, širenje utjecaja u postojećim institucijama i pristojne, pacifizirane prosvjede, Kingov zagovor nenasilja kao metode gnjevnog, ali staloženog suprotstavljanja sistemskom nasilju kroz kolektivnu direktnu akciju koja remeti normalno funkcioniranje društva, taktičke je prirode. Radikalna rekonstrukcija američkog društva na kakvoj je radio iziskivala je da se gnjev transformira u moć putem angažmana duljeg trajanja, umjesto da se opravdano, ali reaktivno troši u neredima.
  • 21. lipnja 2020. Voziti automobil u doba nejednakosti "Kada časopis poznatiji po recenzijama stranih superautomobila i domaćih nabrijanih vozila te uredničkoj politici koja izaziva kontroverze jedino kada napada terence (u prilog monovolumenima i automobilima) istakne priču o Oliveru, obiteljskom automobilu Jasona M. Vaughna marke Subaru, koji je prešao 418 000 kilometara, u članku pod naslovom “The Fear of Failure” („Strah od neuspjeha“), to je svakako znak da živimo u vremenima opscene nejednakosti."
  • 21. lipnja 2020. Prava definicija „privatnog vlasništva“ "Elite se pribojavaju uništenja vlastite imovine, ali još više strahuju od uništenja društvenih odnosa koji čine privatno vlasništvo mogućim. Dakle, strepe od svijeta bez policije."
  • 14. lipnja 2020. Neka vas „preispisivanje povijesti“ ne zabrinjava: upravo je to historičarski posao Rušenje spomenika britanskom robovlasniku Edwardu Colstonu u bristolsku luku dočekano je, između ostalog, reakcijama koje hine zabrinutost za historiografiju. Međutim, svako je postavljanje spomenika i politički čin, a kada je omjer komemoracije eksponenata trgovine robljem i imperijalizma naspram njihovih žrtava toliko jednostran, upravo se obaranje ovakvog spomenika ispostavlja kao predugo odgađani prilog historijskoj reevaluaciji.
  • 14. lipnja 2020. Trudeauov odgovor na rad policije i rasnu pravdu samo je prazna gesta Platitude centrističkih političara poput kanadskog premijera Justina Trudeaua i njihovo korištenje prilika za simboličku kooptaciju antirasističkih društvenih pokreta slaba su zamjena za strukturno adresiranje mehanizama i institucija koje potiču i održavaju rasizam, fenomen koji nikako nije ograničen na kontekst SAD-a.
  • 14. lipnja 2020. Rezervna armija – pandemijsko izdanje "Zbog načina na koji je američka ekonomija trenutno konfigurirana, privatna poduzeća počet će zapošljavati radnice i radnike i smanjivati rezervnu armiju tek kada im to postane profitabilno. Radnici i radnice će pak biti prepušteni na milost i nemilost tih odluka i, posljedično, na agregatnoj razini nastaviti gubiti naspram njihova suparnika, korporacija koje neovisno o ikome donose odluke o zapošljavanju."
  • 7. lipnja 2020. Rad od kuće nakon korona virusa osigurat će šefovima veću kontrolu nad radničkim životima Korist koju korporacijama donosi rad od kuće daleko nadilazi pogodnosti koje od takvog aranžmana imaju radnici i radnice. Unatoč tome što istraživanja pokazuju da ih većina jedva čeka vratiti se na tradicionalno radno mjesto, uštede koje se mogu ostvariti eksternaliziranjem nekretninskih i režijskih troškova na individualna kućanstva, uspješno provedeni eksperiment rada na daljinu tijekom pandemije i pritom zabilježeni porast učinkovitosti pružile su upravama velikih kompanija dovoljno povoda da krenu najavljivati prebacivanje na „digitalni standard“, koji radništvu predstavljaju kao povlasticu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve