Izvještaj s 88. plenuma, 21. svibnja 2010.

Na 88. plenumu raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda. Radna grupa za širenje direktne demokracije izvijestila je plenum o engleskom izdanju Blokadne kuharice koje se priprema. Sljedeći plenum održat će se 1. lipnja u 20 sati u D7. Moderatori i svi ostali zainteresirani građani su pozvani na radnu grupu za tehnička pitanja plenuma u 18 h u A-001 prije plenuma.Na 88. plenumu raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda.

NSIBOR s Filozofskog fakulteta u Rijeci, odnosno frakcija Crni Pero, ukazala je akcijom na nebrigu rektorata na čelu s rektorom Perom Lučinom za studente i probleme s plaćanjem školarina.

Studenti su još jednom pozvani da podrže akciju Ne damo Varšavsku dežuranjem.

Radna grupa za širenje direktne demokracije izvijestila je plenum o engleskom izdanju Blokadne kuharice koje se priprema.

Četvrtkom u 16 sati u A-001 održavat će se radionice pod nazivom Direktnodemokratski praxis na kojima će se razmatrati kako primijeniti načela direktne demokracije na razne instance. Michael Lebowitz, koji je sudjelovao na Subversive Film Festivalu, ostavio je materijale o samoupravnom socijalizmu u Jugoslaviji te organiziranju u Venecueli. Svi oni koji imaju materijale koji bi mogli biti od pomoći organizatorima radionice neka ih proslijede na e-mail: direktna.demokracija[at]gmail.com

Traže se dobrovoljci koji bi pržili i dijelili multimedijalne pakete.

Predloženo je da se radi anketa o plenumu i besplatnom obrazovanju pri čemu će nam pomoći sociolozi.

Javili su se studenti iz Makedonije koji se bave problemima komercijalizacije obrazovanja- Pokušat ćemo stupiti u kontakt s njima i poslati im Blokadnu kuharicu i druge korisne materijale.

Radna grupa za širenje direktne demokracije sastat će se i sljedećeg tjedna u tradicionalnom terminu – petkom u 18 h u A-001.

Radna grupa za analizu dokumenata izvijestila je da je prošao rok za javnu raspravu. Studenti zainteresirani za proučavanje dokumenata neka se jave na slobodnifilozofski[at]gmail.com

U subotu se sastala radna grupa za procjenu situacije i daljnje djelovanje. Raspravljalo se o o akciji na Senatu pri čemu su se iskristalizirale neke ideje o kojima će radna grupa pravovremeno izvijestiti plenum.

Michael Lebowitz donirao je plenumu 2100 kn na čemu mu se plenum ovom prilikom zahvaljuje. Poteglo se pitanje kako najbolje iskoristiti te novce. Raspravljalo se o trenutnom stanju blagajne te o pojedinim natječajima i donacijama. Izabrana je blagajnica plenuma. Sudionice plenuma su iskazale želju da se bolje informiraju o natječajima i drugim tehnikalijama te će podnijeti izvještaj na sljedećem plenumu.

Senat Sveučilišta u Puli više je puta podržao studentski zahtjev za potpuno javno financiranim obrazovanjem. Na prošlotjednoj sjednici Senata glasano je o novom modelu plaćanja školarina za buduće brucoše. Izglasan je prijedlog pulskog rektora prema kojemu bi svi studenti koji daju uvjet tj. skupe 42 ECTS boda u akademskoj godini bili oslobođeni plaćanja. Studenti s manje bodova plaćat će puni iznos školarine. Nije prihvaćen prijedlog Rektorskog zbora i studentskog predstavnika.

Što se tiče ugovora koji je potpisan sa sveučilištima o financiranju prve godine, čini se da je izbačen dio ugovora prema kojemu se školarine mogu naplaćivati ukoliko MZOŠ u zadanom roku ne da novac, no nije definirano što učiniti u tom slučaju.

Senati i Studentski zbor nisu zadovoljni novim modelom jer se prema njemu zanemaruje prosjek ocjena. Razvili su vlastiti model prema kojemu bi studenti koji imaju prosjek iznad 4.0 i dalje ne plaćali ukoliko bi skupili više od 50 ECTS boda.

Sazvana je radna grupa za procjenu situacije i daljnje djelovanje koja će se sastati 25. svibnja u 19 h u A-001, a na kojoj će se raspravljati o povezivanju sa studentima u drugim gradovima te eventualnim zajedničkim akcijama.

Plenum je obaviješten da je obavijest Fakultetskog vijeća o načinu plaćanja studija zapravo plakat. Točka je preskočena.

U ponedjeljak u 18 h u A-001 sastat će se radna grupa na kojoj će se ozbiljnije pozabaviti gospodarskim planom Vlade RH.

Nakon plodne rasprave o tome treba li se na Slobodnom Filozofskom uoči plenuma objavljivati dnevni red u izradi, delegirano je nekoliko sudionika plenuma na rok od mjesec dana koji će sastavljati skicu dnevnog reda te ju dostaviti blogerima za objavljivanje.

Sljedeći plenum održat će se 1. lipnja u 20 sati u D7. Moderatori i svi ostali zainteresirani građani su pozvani na radnu grupu za tehnička pitanja plenuma u 18 h u A-001 prije plenuma.

Izabrani su moderatori.

Plenum je zaključen u 23:56.

Vezani članci

  • 14. veljače 2021. Kako mirovinski fondovi oblikuju financijalizaciju u Kolumbiji i Peruu "U ekonomijama u nastajanju koje su podvrgnute podređenim oblicima ekonomske i financijske integracije, i gdje su zastupljeni interesi visoko koncentrirane financijske industrije, takvi mirovinski fondovi mogu podbaciti kao katalizator dubokih, likvidnih i stabilnih domaćih tržišta kapitala. Umjesto toga, mogli bi doprinijeti financiranju privatiziranih oblika infrastrukture i nekretnina te ojačati hijerarhije globalnog financijskog svijeta."
  • 7. veljače 2021. Treba zauzdati milijardere poput Elona Muska "Prema jednoj procjeni, Elon Musk posjeduje više od četvrtine svih aktivnih satelita koji orbitiraju Zemljom. Iako se njegova fantazija o bivanju carem Marsa vjerojatno neće ostvariti, moramo obuzdati nekontroliranu moć pomahnitalih tipova poput Muska koji sve više nalikuju zlikovcima iz filmova o Jamesu Bondu, prije negoli se prometne sa Zemlje u nebesa."
  • 7. veljače 2021. Globalnom Jugu trebaju moć i resursi, ne reprezentacijski paravani Imenovanje Crne Afrikanke na čelo Svjetske trgovinske organizacije samo po sebi ne donosi previše. Ngozi Okonjo-Iweala je kao bivša ministrica financija i ministrica vanjskih poslova dobro poznata nigerijskom narodu, a njezina dugotrajna karijera u Svjetskoj banci i politike koje ne odstupaju od ekonomske ortodoksije naklonjene slobodnoj trgovini ne ostavljaju previše prostora optimizmu da bi njezina nova pozicija mogla pogodovati interesima afričkog radništva i seljaštva. Za periferne ekonomije neophodno je napuštanje dominantne, krajnje devastirajuće neoliberalne paradigme i zaokret prema osnaživanju industrijskih politika i prioriteta regionalnog razvoja – puka identitetska reprezentacija neće biti dovoljna.
  • 7. veljače 2021. Sikhi strahuju od nasilnih napada zbog seljačkih prosvjeda u Indiji Ekstremno desna vlada Narendre Modija nastoji nasilno ugušiti prosvjede desetaka tisuća seljakinja i seljaka u Indiji: preko stotinu ih je nestalo, ograđeni su žicom, uskraćena im je voda, hrana i internet, dok su aktivisti i aktivistkinje te kritički orijentirani novinari i novinarke ocrnjeni kao politički pobunjenici. Međutim, ne radi se samo o otporu reformama koje dereguliraju agrarni sektor, već i o vjerskom sukobu koji ima svoje duboke povijesne korijene. Veliki postotak prosvjednika_ca čine Sikhi, demonizirana vjerska zajednica koja je kontinuirano izložena pogromaškim napadima. Ako se rastući autoritarijanizam ne zaustavi, strategije vlade će nastavljati podupirati preobražaj Indije u hinduističku teokraciju.
  • 31. siječnja 2021. Višestruke opresije transrodnih Roma i Romkinja Diskriminacija trans osoba u kapitalističkim društvima još je dublja ako je povezana s marginalizacijom na osnovi etničke pripadnosti, kao i s podčinjenom klasnom pozicijom. U Srbiji još uvijek ne postoje statistike i istraživanja o siromašnim transrodnim Romkinjama i Romima, međutim oni_e svjedoče o vlastitom iskustvu složenih preplitanja opresija. Autorica skicira kako bi se ova isprepletenost opresija mogla misliti kroz konceptualiziranje spola/roda, heteronormativnosti, tradicionalnog i opozicijskog seksizma, seksualnih orijentacija, etniciteta i klase.
  • 31. siječnja 2021. O porastu sindikalne gustoće u SAD-u tijekom pandemije "Sindikalna gustoća – udio zaposlenih radnika i radnica koji pripadaju sindikalnom članstvu – porastao je 2020. godine po prvi put od 2007. i 2008. godine. Za porast sindikalne gustoće prije toga, morali biste se vratiti do 1979. godine. (...) Međutim, ovaj porast nažalost nije bio rezultat kakvog pobjedonosnog organiziranja. Sindikalno članstvo prošle se godine smanjilo za 2,2 posto – no pandemija je još više smanjila zaposlenost, za 6,7 posto. Posljedično se sindikalna gustoća povećala s 10,3 na 10,8 posto, i vratila tamo gdje je bila 2016. godine."
  • 24. siječnja 2021. Dvanaest značajnih posljedica globalnih klimatskih promjena u 2020. godini Radna verzija izvještaja o globalnoj klimi za 2020. godinu koji objavljuje Svjetska meteorološka organizacija upozorava na kontinuiranu prijetnju klimatskih promjena, bilježeći porast stakleničkih plinova i globalnih temperatura, podizanje morske razine, zagrijavanje oceana uz jake morske toplinske valove, nastavak smanjivanja površine ledenog pokrova, jake kiše i poplave, najveći broj sjevernoatlantskih oluja te žestoke udare drugih tropskih oluja i teške suše, što je sve dodatno potaknulo ogromne migracije i otežalo postojeće.
  • 22. siječnja 2021. Prema taksonomiji trolova "„Sreli smo još jednog Amerikanca u pubu. Mislim da je bio neki profesor, razvezao se o tome kako je Amerika ukradena od Indijanaca, i da je to strašno, i kako bi im je trebali vratiti. Na kraju je Brett rekao, ‘U redu, onda saznaj koje je indijansko pleme nekada živjelo tamo gdje ti sada živiš i predaj im vlasnički list od kuće.’ Siroti čovjek nije znao što reći.“ Kao što je jasno iz odlomka, Michelle ovo smatra nepobitnim argumentom. Čuo sam verzije ovog odgovora i prije – ako ste za imigraciju, otvorite svoj dom imigrantima, itd. – pri čemu se politička pozicija odnosno argument u vezi društva pretvara u individualni odgovor. Naravno, siroti čovjek trebao je uzvratiti da neki odgovori imaju smisla jedino ako su kolektivni. Ne postoji individualni odgovor na povijest genocida, ili na imigracijske politike, jednako kao što ne postoji individualni odgovor na klimatske promjene."
  • 22. siječnja 2021. Kako sam postala zagovornica prava seksualnih radnica_ka "Na jednoj od sesija, pod naslovom „Borba protiv nasilja nad ganskim seksualnim radnicama_ima“ gostovale su Bridget Dixon i Mariama Yusuf, koje rade sa Savezom za dostojanstvo žena. Govorile su o nasilju s kojim se suočavaju seksualne radnice u Gani, osobito onom policijskih službenika, koji ih uhićuju i siluju, da bi im potom oteli zaradu. Dixon i Yusuf jasno su naglasile da se ovi nasilni postupci usmjeravaju protiv seksualnih radnica zato što je njihov rad kriminaliziran."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve