Izvještaj s 88. plenuma, 21. svibnja 2010.

Na 88. plenumu raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda. Radna grupa za širenje direktne demokracije izvijestila je plenum o engleskom izdanju Blokadne kuharice koje se priprema. Sljedeći plenum održat će se 1. lipnja u 20 sati u D7. Moderatori i svi ostali zainteresirani građani su pozvani na radnu grupu za tehnička pitanja plenuma u 18 h u A-001 prije plenuma.Na 88. plenumu raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda.

NSIBOR s Filozofskog fakulteta u Rijeci, odnosno frakcija Crni Pero, ukazala je akcijom na nebrigu rektorata na čelu s rektorom Perom Lučinom za studente i probleme s plaćanjem školarina.

Studenti su još jednom pozvani da podrže akciju Ne damo Varšavsku dežuranjem.

Radna grupa za širenje direktne demokracije izvijestila je plenum o engleskom izdanju Blokadne kuharice koje se priprema.

Četvrtkom u 16 sati u A-001 održavat će se radionice pod nazivom Direktnodemokratski praxis na kojima će se razmatrati kako primijeniti načela direktne demokracije na razne instance. Michael Lebowitz, koji je sudjelovao na Subversive Film Festivalu, ostavio je materijale o samoupravnom socijalizmu u Jugoslaviji te organiziranju u Venecueli. Svi oni koji imaju materijale koji bi mogli biti od pomoći organizatorima radionice neka ih proslijede na e-mail: direktna.demokracija[at]gmail.com

Traže se dobrovoljci koji bi pržili i dijelili multimedijalne pakete.

Predloženo je da se radi anketa o plenumu i besplatnom obrazovanju pri čemu će nam pomoći sociolozi.

Javili su se studenti iz Makedonije koji se bave problemima komercijalizacije obrazovanja- Pokušat ćemo stupiti u kontakt s njima i poslati im Blokadnu kuharicu i druge korisne materijale.

Radna grupa za širenje direktne demokracije sastat će se i sljedećeg tjedna u tradicionalnom terminu – petkom u 18 h u A-001.

Radna grupa za analizu dokumenata izvijestila je da je prošao rok za javnu raspravu. Studenti zainteresirani za proučavanje dokumenata neka se jave na slobodnifilozofski[at]gmail.com

U subotu se sastala radna grupa za procjenu situacije i daljnje djelovanje. Raspravljalo se o o akciji na Senatu pri čemu su se iskristalizirale neke ideje o kojima će radna grupa pravovremeno izvijestiti plenum.

Michael Lebowitz donirao je plenumu 2100 kn na čemu mu se plenum ovom prilikom zahvaljuje. Poteglo se pitanje kako najbolje iskoristiti te novce. Raspravljalo se o trenutnom stanju blagajne te o pojedinim natječajima i donacijama. Izabrana je blagajnica plenuma. Sudionice plenuma su iskazale želju da se bolje informiraju o natječajima i drugim tehnikalijama te će podnijeti izvještaj na sljedećem plenumu.

Senat Sveučilišta u Puli više je puta podržao studentski zahtjev za potpuno javno financiranim obrazovanjem. Na prošlotjednoj sjednici Senata glasano je o novom modelu plaćanja školarina za buduće brucoše. Izglasan je prijedlog pulskog rektora prema kojemu bi svi studenti koji daju uvjet tj. skupe 42 ECTS boda u akademskoj godini bili oslobođeni plaćanja. Studenti s manje bodova plaćat će puni iznos školarine. Nije prihvaćen prijedlog Rektorskog zbora i studentskog predstavnika.

Što se tiče ugovora koji je potpisan sa sveučilištima o financiranju prve godine, čini se da je izbačen dio ugovora prema kojemu se školarine mogu naplaćivati ukoliko MZOŠ u zadanom roku ne da novac, no nije definirano što učiniti u tom slučaju.

Senati i Studentski zbor nisu zadovoljni novim modelom jer se prema njemu zanemaruje prosjek ocjena. Razvili su vlastiti model prema kojemu bi studenti koji imaju prosjek iznad 4.0 i dalje ne plaćali ukoliko bi skupili više od 50 ECTS boda.

Sazvana je radna grupa za procjenu situacije i daljnje djelovanje koja će se sastati 25. svibnja u 19 h u A-001, a na kojoj će se raspravljati o povezivanju sa studentima u drugim gradovima te eventualnim zajedničkim akcijama.

Plenum je obaviješten da je obavijest Fakultetskog vijeća o načinu plaćanja studija zapravo plakat. Točka je preskočena.

U ponedjeljak u 18 h u A-001 sastat će se radna grupa na kojoj će se ozbiljnije pozabaviti gospodarskim planom Vlade RH.

Nakon plodne rasprave o tome treba li se na Slobodnom Filozofskom uoči plenuma objavljivati dnevni red u izradi, delegirano je nekoliko sudionika plenuma na rok od mjesec dana koji će sastavljati skicu dnevnog reda te ju dostaviti blogerima za objavljivanje.

Sljedeći plenum održat će se 1. lipnja u 20 sati u D7. Moderatori i svi ostali zainteresirani građani su pozvani na radnu grupu za tehnička pitanja plenuma u 18 h u A-001 prije plenuma.

Izabrani su moderatori.

Plenum je zaključen u 23:56.

Vezani članci

  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.
  • 13. ožujka 2021. Štrajk na niskim granama "Zbog pravnih i poslovnih praksi u SAD-u je iznimno teško pokrenuti štrajk. Šefovi i njihovi političari razumiju da su radnice i radnici bez opcije uskraćivanja rada gotovo bespomoćni, i stoga su postavili bezbrojne zapreke štrajkačkim aktivnostima. Međutim, za one među nama koji vjeruju da nije moguće izgraditi bolje društvo bez snažnijih sindikata, ovi simptomi su kobni. Jerry Brown, mentor Jane McAlevey u sindikalnoj podružnici 1199 New England Međunarodnog sindikata zaposlenih u uslužnim djelatnostima kaže da je štrajk mišić rada i ako ga redovno ne koristimo, on atrofira."
  • 14. veljače 2021. Kako mirovinski fondovi oblikuju financijalizaciju u Kolumbiji i Peruu "U ekonomijama u nastajanju koje su podvrgnute podređenim oblicima ekonomske i financijske integracije, i gdje su zastupljeni interesi visoko koncentrirane financijske industrije, takvi mirovinski fondovi mogu podbaciti kao katalizator dubokih, likvidnih i stabilnih domaćih tržišta kapitala. Umjesto toga, mogli bi doprinijeti financiranju privatiziranih oblika infrastrukture i nekretnina te ojačati hijerarhije globalnog financijskog svijeta."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve