Izvještaj s 90. plenuma, 4. lipnja 2010.

Na 90. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda. U Rijeci će se u petak, 11. lipnja održati prosvjed protiv novog modela školarina. Plenum je raspravljao o daljnjim akcijama. Rasprava o tome na koji će se način djelovati protiv prijedloga Rektorskog zbora koji se tiče školarina nastavit će se na plenumu u ponedjeljak u 21 h u D7.


Na 90. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda.

Većina profesora Sveučilišta u Zagrebu dobila je Studentski FAQ: Školarine u svoj inbox.

U ponedjeljak u 20 sati u D3 kandidati za SSUFF će se predstaviti i održat će se izbori.

U Rijeci se organizira prosvjed protiv uvođenja novog modela naplaćivanja školarina na hrvatskim sveučilištima. Prosvjed će se održati 11. lipnja 2010. s početkom u 11 sati. Mjesto okupljanja je Jadranski trg s kojeg će se prosvjednici preko Korza uputiti prema Rektoratu.

Nakon što je na prethodnom plenumu izglasano da se dekanu FFZG-a pošalje dopis da sazove izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća prije sjednice Senata koja se održava u utorak, 8. lipnja, dekanu Borasu je upućen sljedeći dopis:

Zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Vijeća fakulteta i određivanje kriterija zadržavanja besplatnog studiranja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Poštovani,

S obzirom na to da se Vijeće Filozofskog fakulteta nije očitovalo na prethodno urudžbirani model plenuma Filozofskog fakulteta o utvrđivanja kriterija zadržavanja besplatnog obrazovanja na Filozofskom fakultetu, ponovno Vam dostavljamo ponešto izmijenjen naš prijedlog tih kriterija. Molimo sazivanje sjednice Fakultetskog vijeća prije redovne lipanjske sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu s točkama dnevnog reda:

1. Rasprava o kriterijima zadržavanja besplatnog studiranja
2. Očitovanje o prijedlogu modela Rektorskog zbora

Još se nitko iz uprave o tome nije očitovao. Očitovanje se očekuje do ponedjeljka.

Na dnevni red sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu nije uvrštena točka o školarinama, no o tome bi se moglo raspravljati pod točkom „Ostalo“.

Podneseno je izvješće u kojemu je iznesena procjena interesa studenata za daljnje akcije, a koje se tiču problema s novim modelom školarina.

Na plenumu se raspravljalo o mogućim potezima u vezi s donošenjem novog modela plaćanja i na Senatu Sveučilišta u Zagrebu te su donesene odluke o određenim akcija koje će biti poduzete, a o kojima će se još raspravljati na sljedećem plenumu.

Radna grupa OLIO sastat će se u subotu, 5. lipnja u 18 sati u A-001.

Ekipa HRT-a je poslala molbu plenumu da delegira sudionika plenuma koji bi dao izjavu za Dnevnik 3 te odobrenje da snime početak plenuma. Početak plenuma nije sniman. Plenum je izglasao sudionicu plenuma za delegata koji će dati izjavu HRT-u ispred Fakulteta, a ne u studiju.

Radio Sljeme je također zatražilo da se pošalje delegat koji će gostovati u njihovoj emisiji Studentska posla u koju smo već slali delegate. Delegiran je sudionik plenuma koji će s voditeljicom popričati o novom modelu školarina i eventualnim akcijama plenuma. Emisija će biti emitirana u ponedjeljak, 7. lipnja u 15:30 h.

Sudionica plenuma je primijetila da je D7 zauzet ponedjeljkom u 20 sati. Plenum će se održati u ponedjeljak, 7. lipnja u 21 h u D7.

Izglasani su moderatori za ponedjeljak.

Plenum je zaključen u 22:20.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 5. prosinca 2023. Čekaonica za detranziciju Medicinska i pravna tranzicija kompleksni su i dugotrajni procesi, čak i kada nisu predmet legislativnih napada diljem svijeta. Uz dijagnozu, neki od preduvjeta za zakonsko priznanje roda u brojnim su zemljama još uvijek prisilni razvod braka i sterilizacija. Pored niza birokratskih zavrzlama, nerijetko podrazumijevaju i beskonačne liste čekanja. Jaz između transmedikalističke perspektive i borbe za pravo na samoodređenje roda mogao bi navesti na propitivanje primjera drugačijih tranzicijskih modela, koji usmjeravaju borbu izvan skučenih okvira trenutnih rasprava i spinova.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve