Podrška studentima Filozofskog fakulteta u Beogradu

Na 106. plenumu izglasana je podrška studentima Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji se osim s povišenjem ionako previsokih školarina suočavaju i s malverzacijama u studentskom parlamentu. Nadamo se da će kolege iz Srbije ustrajati u borbi sve do konačne pobjede.Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu podržava kolege iz grupe Odbrani Filozofski i sve druge studente Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Beogradu koji se bore protiv visokih školarina i za direktnodemokratsko studentsko organiziranje.

Školarine na FIlozofskom fakultetu u Beogradu su dvostruko više od školarina na našem fakultetu, dok je socioekonomski status većine građana Srbije znatno niži. Smatramo nužnim da se studenti ustrajno bore za potpuno javno financirano visoko obrazovanje kako bi pristup obrazovanju bio svima jednak, bez obzira na financijsku situaciju njihove obitelji.

Poznat nam je i beogradski problem studentskih predstavnika. I naš studentski parlament (Studentski zbor) oduvijek je bio poligon za mladež političkih stranaka. Takozvani studentski predstavnici nikada nisu predstavljali mišljenje većine studenata, nego su radili upravo protiv njihovih interesa. No problem nije samo u politički obojenim predstavnicima, nego u samom principu predstavničkog odlučivanja – i “dobri” studentski predstavnici popuštaju pred pritiscima upravâ fakultetâ. Zbog toga smo organizirali plenum, tijelo na koje su pozvani svi zainteresirani studenti i građani i na kojem svatko ima jednako pravo glasa. Na plenumu zajednički raspravljamo i odlučujemo o studentskim i društvenim pitanjima. Nadamo se da ćete unatoč podmetanjima i zabranama ustrajati u organizaciji plenuma i da će napokon studenti odlučivati o svojoj budućnosti.

Oštro osuđujemo pokušaj privođenja studenata zbog protestnog štanda na prostoru autonomije sveučilišta i smatramo da bi taj čin trebala osuditi čitava akademska zajednica. Nudimo vam svoju pomoć i suradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Jedan svijet, jedna borba – obrazovanje nije na prodaju!

Solidarno,
Plenum FFZG-a

Vezani članci

  • 24. svibnja 2020. Jeff Bezos ne bi trebao biti milijarder, a kamoli bilijunaš „Prema određenim izvješćima, Jeff Bezos je na dobrom putu da postane prvi svjetski bilijunaš, što predstavlja grotesknu optužnicu protiv našeg društva, a jedini način da ga promijenimo jest da organiziramo radnice i radnike Amazona kako bi povratili natrag ogromnu moć i bogatstvo koje zgrće Bezos.“
  • 24. svibnja 2020. Izjava o Covidu-19 s prvog sastanka Globalne ekosocijalističke mreže „Aktivisti i aktivistkinje s četiri kontinenta planiraju aktivnosti, biraju upravljački odbor i pozivaju na solidarnost sa svim radnicama i radnicima koji riskiraju vlastite živote za sve nas.“
  • 24. svibnja 2020. Okolišna perspektiva ljudske povijesti "Budući da je, prema zakonu entropije, energija potrošna i ne možemo je reciklirati, svaki dan moramo iznova vaditi sirovine i goriva iz zemlje za potrebe ekonomije. U određenoj mjeri recikliramo materijale poput aluminija i bakra, ali ne previše. Čak bi i ekonomija nulte stope rasta nužno došla do granica mogućnosti vađenja nafte, ugljena, bakra, boksita, željezne rudače, ekstrakcije plina hidrauličkim frakturiranjem, itd. Dakle, ekonomija nije cirkularna, nego jednosmjerna i vodi ka entropiji – rasipanju sirovina i energije."
  • 17. svibnja 2020. Sustav učenja na daljinu u Španjolskoj zapostavlja djecu iz radničke klase Prelaskom na online edukaciju od doma tijekom karantene, radnička klasa u Španjolskoj ostala je lišena niza socijalno-reproduktivnih funkcija koje osigurava cjelovito besplatno javno obrazovanje, a djeca iz radničkih obitelji prepuštena modelu izvođenja nastave kojemu njihovi roditelji ne mogu parirati adekvatnim vremenskim, financijskim i tehnološkim kapacitetima.
  • 14. svibnja 2020. „Progresivni kapitalizam“ je neostvariv Socijaldemokratske reformske intervencije temeljene na regulaciji i antitrustovskim politikama, koje zaziva ekonomist Joseph Stiglitz u svojoj novoj knjizi People, Power and Profits: Progressive Capitalism for an Age of Discontent, počivaju na manjkavoj srednjostrujaškoj pretpostavci o idealiziranom kompetitivnom tržišnom modelu i zadržavaju se u okvirima kapitalističkog realizma.
  • 11. svibnja 2020. Kriza korona virusa ubrzava stvaranje tehnoloških monopola Specifični uvjeti pandemije Covida-19 i popratno kreativno uništenje slabijih kapitalističkih aktera pospješuju postojeći trend tržišne koncentracije, osobito u polju velikih tehnoloških kompanija, čija vrijednost dionica raste proporcionalno jačanju njihove tržišne moći. Ljevica bi trebala odgovoriti nastojanjima da se monopole podvrgne demokratskom narodnom nadzoru, kao i radničkim organiziranjem unutar samih korporacija.
  • 2. svibnja 2020. Sedam teza o socijalnoj reprodukciji i pandemiji Covida-19 Članice Marksističko-feminističkog kolektiva iz antikapitalističke pozicije i okvira teorije socijalne reprodukcije demontiraju kapitalistički odgovor na aktualnu zdravstvenu krizu, uzimajući za polazišnu točku jedan od ključnih elemenata kapitalističkog sistema proizvodnje – rad koji proizvodi i održava život, a koji je istovremeno prva linija borbe protiv pandemije korona virusa.
  • 24. travnja 2020. O nastanku ekonomije kao nauke Propitujući koncept linearnog razvoja heterogenih diskursa u homogenu disciplinu, autorica ukazuje na transformaciju znanja koje je bilo tek popratna refleksija trgovaca o djelatnosti razmjene u njezinu specifičnu, instrumentalnu analizu, i predstavlja dva heterogena ekonomska diskursa, merkantilizam i tzv. školu fiziokrata, koji prethode klasičnoj političkoj ekonomiji, i na historijski specifične načine adresiraju pitanja razmjene odnosno ekonomskog rasta.
  • 11. travnja 2020. Pandemija korona virusa zahtijevat će potpuno preoblikovanje ekonomije Porast epidemija uslijed prekomjernog iskorištavanja planetarnih resursa kapitalističkim se ekonomija vratio kao bumerang – posljedice pandemije Covida-19 na globalni kapitalizam, a posebice na njegov glavni motor, tržište rada, postaju sve opipljivije i dalekosežnije. Kvantitativna olakšavanja i drugi oblici financijskih intervencija ovoga puta neće ni izbliza biti dovoljni za rješavanje kontinuirane ekonomske, ekološke, zdravstvene, stambene, odnosno sveopće društvene krize.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve