Podrška studentima Filozofskog fakulteta u Beogradu

Na 106. plenumu izglasana je podrška studentima Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji se osim s povišenjem ionako previsokih školarina suočavaju i s malverzacijama u studentskom parlamentu. Nadamo se da će kolege iz Srbije ustrajati u borbi sve do konačne pobjede.Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu podržava kolege iz grupe Odbrani Filozofski i sve druge studente Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Beogradu koji se bore protiv visokih školarina i za direktnodemokratsko studentsko organiziranje.

Školarine na FIlozofskom fakultetu u Beogradu su dvostruko više od školarina na našem fakultetu, dok je socioekonomski status većine građana Srbije znatno niži. Smatramo nužnim da se studenti ustrajno bore za potpuno javno financirano visoko obrazovanje kako bi pristup obrazovanju bio svima jednak, bez obzira na financijsku situaciju njihove obitelji.

Poznat nam je i beogradski problem studentskih predstavnika. I naš studentski parlament (Studentski zbor) oduvijek je bio poligon za mladež političkih stranaka. Takozvani studentski predstavnici nikada nisu predstavljali mišljenje većine studenata, nego su radili upravo protiv njihovih interesa. No problem nije samo u politički obojenim predstavnicima, nego u samom principu predstavničkog odlučivanja – i “dobri” studentski predstavnici popuštaju pred pritiscima upravâ fakultetâ. Zbog toga smo organizirali plenum, tijelo na koje su pozvani svi zainteresirani studenti i građani i na kojem svatko ima jednako pravo glasa. Na plenumu zajednički raspravljamo i odlučujemo o studentskim i društvenim pitanjima. Nadamo se da ćete unatoč podmetanjima i zabranama ustrajati u organizaciji plenuma i da će napokon studenti odlučivati o svojoj budućnosti.

Oštro osuđujemo pokušaj privođenja studenata zbog protestnog štanda na prostoru autonomije sveučilišta i smatramo da bi taj čin trebala osuditi čitava akademska zajednica. Nudimo vam svoju pomoć i suradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Jedan svijet, jedna borba – obrazovanje nije na prodaju!

Solidarno,
Plenum FFZG-a

Vezani članci

  • 27. rujna 2020. Beyoncéin Black Is King i zamke afričke svijesti "Postoje razlozi za uživanje u pompi filma Black Is King, osobito u vrijeme akutne rasne traume. Ipak, njegova mistika kulturne autentičnosti i blagonaklone monarhije ne bi smjela zakloniti materijalnu stvarnost svakodnevnog života. Neoliberalno upravljanje, ekstraktivni kapitalizam te militarizam i dalje uzrokuju socijalnu i ekološku devastaciju u dijelovima Afrike, obaju Amerika i šire. Sučeljavanje s ovim isprepletenim stvarnostima znači razvijanje konkretne, globalne analize, uz istovremeno opiranje metafizičkim vizijama svijeta."
  • 27. rujna 2020. Privatizacija zdravstvene skrbi u Keniji "U Keniji si samo bogati i oni s političkim poznanstvima mogu priuštiti pristojnu zdravstvenu skrb. Sve ostale ozbiljna bolest ili automobilska nesreća dijeli od propasti."
  • 27. rujna 2020. Trump namjerava ukrasti izbore i jedino ga mi možemo spriječiti "Trump je pokazao svoje karte. Odlučan je da se zadrži na dužnosti neovisno o rezultatima izbora – bez naznaka od vodećih Demokrata da su voljni boriti se. To znači da je na nama da obranimo demokraciju. I trebamo krenuti odmah."
  • 20. rujna 2020. Resetiranje države blagostanja "Potrebno je potpuno resetiranje – redizajn države blagostanja za digitalno doba, ali tako da se, umjesto da poštimavamo detalje na lešini koju smo naslijedili, vratimo temeljnim principima koji su inspirirali socijaldemokrate sredinom 20. stoljeća."
  • 20. rujna 2020. Stručnost na temelju iskustva: sustav socijalne sigurnosti trebali bi osmišljavati tražitelji naknada "Povjerenstvo koje je u potpunosti sačinjeno od osoba sa življenim iskustvom sustava socijalnih naknadi pokrenulo je radni plan kako bi preuredilo sustav socijalne sigurnosti."
  • 20. rujna 2020. Sto godina Addisonovog zakona "Prije jednog stoljeća, Addisonov zakon naložio je državi odgovornost za stambene kapacitete radničke klase – i utro put izgradnji stotina tisuća državnih jedinica socijalnog stanovanja."
  • 13. rujna 2020. Protiv britanske kozmičke desnice u usponu ljevica se mora boriti razumom "Jednom kada prihvatimo da smo svi uvučeni u probleme s kojima se suočava cijeli svijet, njihovo rješavanje postaje puno zahtjevniji zadatak od pukog svrgavanja neke tajne kabale. Međutim, to ipak znači da možemo adresirati i ponuditi bolja objašnjenja i rješenja za stvarne svjetske probleme i iskustva zbog kojih ljudi mogu završiti u zečjoj rupi ekstremno desnih teorija zavjere."
  • 13. rujna 2020. Darovna ili podatkovna platforma? Kapitalistička gostoljubivost i novi platni zid Couchsurfinga "Couchsurfing je od 2010. do 2011. godine prolazio transformaciju. Kasnije se ispostavilo da se korisnicima i korisnicama lagalo. Pretvara li se Couchsurfing.com u platformu za marketing i prikupljanje podataka kojima bi se trebalo puniti jedan drugi biznis? Važno je da budemo svjesni posljedica ako je ovaj scenarij točan. Vrijeme će pokazati kakva se podvala krije iza aktualne strategije."
  • 11. rujna 2020. Društvena zaraza: mikrobiološki klasni rat u Kini "Dok sekularna kriza kapitalizma poprima naizgled neekonomski karakter, nove epidemije, glad, poplave i druge „prirodne“ katastrofe koristit će se kao opravdanje za proširivanje državne kontrole, a odgovor na te krize sve će više funkcionirati kao prilika za vježbanje novih i neisprobanih protupobunjeničkih mjera. Dosljedna komunistička politika mora moći zajedno sagledati obje te činjenice. Na teorijskoj razini to znači razumijevanje činjenice da je kritika kapitalizma osiromašena ako se odvaja od prirodnih znanosti. No, na praktičnoj razini to također podrazumijeva da je jedini politički projekt koji je danas moguć onaj koji je sposoban orijentirati se na terenu definiranom globalnom ekološkom i mikrobiološkom katastrofom, kao i djelovati u ovom stanju neprestane krize i atomizacije."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve