Otvoreno pismo Fakultetskog vijeća od 17. prosinca

Vijeće Filozofskog fakulteta, na sjednici u petak 17. prosinca o.g., odlučilo je reagirati na odluku MZOŠ-a o osnivanju prosudbenih komisija koje bi trebale procijeniti primjedbe na paket zakona, pristigle tijekom kratkotrajne javne rasprave. U daljnem tekstu prenosimo otvoreno pismo koje je naišlo na jednoglasnu podršku članova Fakultetskog vijeća:


University of Zagreb Faculty of Humanities and Social Sciences
Sveučilište u Zagrebu Filozofski fakultet
Ivana Lučića 3 10000 Zagreb
Ivana Lučića 3 10000 Zagreb, Croatia
Tel./Phone: +385 (0)1 6120-111 ;Fax: +385 (0)1 6156-879; www.ffzg.hr
KLASA:602-04/l 0-01 /290; URBROJ:3804-850-10-1
Zagreb, 17. prosinca 2010.


Rektor Sveučilišta u Zagrebu 
Prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš

Ministar znanosti, obrazovanja i športa 
Prof. dr. sc. Radovan Fuchs

Sredstva javnog priopćavanja


Otvoreno pismo
Vijeća Filozofskoga fakulteta upućeno rektoru Zagrebačkoga sveučilišta, ministru znanosti, obrazovanja i športa te hrvatskoj javnosti


Na sjednici Vijeća Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 17. 12. 2010. Vijeće je raspravljalo o odlukama MZOŠ-a o imenovanju prosudbenih povjerenstava za nacrte zakona o sveučilištu, o znanosti i o visokom obrazovanju objavljenima na mrežnoj stranici MZOS-a 10. 12. 2010.


Vijeće je utvrdilo da su nacrti prijedloga zakona plebiscitarno i u cijelosti odbijeni u akademskoj zajednici i da su od najznatnijih znanstvenih i sveučilišnih ustanova u Republici Hrvatskoj odbijeni na institucionalnoj razini.
 1. Zbog toga Vijeće FF-a smatra da se nisu smjela, nakon takva ishoda javne rasprave, imenovati prosudbena povjerenstva za ocjenu „prihvatljivosti” prispjelih primjedaba na zakone. Jedini legitimni ishod javne rasprave mogao je biti izbor i imenovanje novih povjerenstava za sastavljanje prijedloga novih zakona. Ako su zakoni u cijelosti neprihvatljivi, nije zamislivo da se procjenjuje prihvatljivost primjedaba na njih, nego samo da se pristupi predlaganju novih zakona. Vijeće traži da se povuče imenovanje takvih povjerenstava i da se u prikladno vrijeme pristupi promišljanju i predlaganju novih zakona
 2. U povjerenstva su kao osobe imenovani čelnici znanstvenih i sveučilišnih ustanova koji bi i trebali po funkciji biti članovi takvih povjerenstava. Time oni legitimiraju sastav takvih povjerenstava. Vijeće smatra da je neprihvatljivo da su ti predstavnici visokih akademskih ustanova imenovani kao osobe, a nisu demokratski delegirani od svojih ustanova, što im oduzima svu snagu i obavezu da predstavljaju svoje institucije. Time im je u biti oduzeta i legitimacija za članstvo radi koje su, kako se čini, imenovani. Vijeće poziva čelnike zagrebačkoga i ostalih sveučilišta i znanstvenih ustanova, koji nisu imenovani kao predstavnici svojih ustanova, da ne prihvate takvo imenovanje bez legitimacije svojih ustanova.


Otvoreno pismo2.c

Vezani članci

 • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
 • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
 • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
 • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
 • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
 • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
 • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.
 • 17. srpnja 2019. Syriza je poražena, ali Tsiprasov pohod na lijevi centar se nastavlja Na nedavnim prijevremenim grčkim općim izborima pobijedila je desna stranka Nova demokracija. Stranka Alexisa Tsiprasa, Syriza, napušta vlast, ali na osnovu izbornog rezultata od 31,5% ostaje u parlamentu, gdje će svoj imidž pokušati graditi hegemonizacijom lijevog centra, u svrhu čega su već implementirana određena kadrovska rješenja te marketinško-ideološki rebrending. Najveći izazov predstavlja joj iznalaženje kompenzacije za aktivnost u stranačkoj bazi, koju je ova „kartel-stranka“ neutralizirala još tijekom Tsiprasova konsolidiranja unutarstranačke moći oko uskog kruga suradnika.
 • 9. srpnja 2019. Tragovima devedeset devete: između imperijalizma i nacionalizma Nedavno je navršeno 20 godina od završetka rata na Kosovu, posljednjeg poglavlja tragičnih devedesetih. Dugogodišnji napori srpskih i jugoslavenskih političkih elita da Albancima oduzmu pravo na samoopredjeljenje stvorili su napete međuetničke odnose koji se otada nisu bitno poboljšavali, a samim ratom i imperijalističkom agresijom na Srbiju već dugi niz godina uspješno manipuliraju vladajuće nacionalističke garniture. Naši sugovornici_ce razmatraju kako bi se progresivne snage trebale suprotstaviti dominantnim narativima i zauzeti stav naspram dobro poznatih neprijatelja ljevice na ovim prostorima: imperijalizma i nacionalizma.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve