Otvoreno pismo Fakultetskog vijeća od 17. prosinca

Vijeće Filozofskog fakulteta, na sjednici u petak 17. prosinca o.g., odlučilo je reagirati na odluku MZOŠ-a o osnivanju prosudbenih komisija koje bi trebale procijeniti primjedbe na paket zakona, pristigle tijekom kratkotrajne javne rasprave. U daljnem tekstu prenosimo otvoreno pismo koje je naišlo na jednoglasnu podršku članova Fakultetskog vijeća:


University of Zagreb Faculty of Humanities and Social Sciences
Sveučilište u Zagrebu Filozofski fakultet
Ivana Lučića 3 10000 Zagreb
Ivana Lučića 3 10000 Zagreb, Croatia
Tel./Phone: +385 (0)1 6120-111 ;Fax: +385 (0)1 6156-879; www.ffzg.hr
KLASA:602-04/l 0-01 /290; URBROJ:3804-850-10-1
Zagreb, 17. prosinca 2010.


Rektor Sveučilišta u Zagrebu 
Prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš

Ministar znanosti, obrazovanja i športa 
Prof. dr. sc. Radovan Fuchs

Sredstva javnog priopćavanja


Otvoreno pismo
Vijeća Filozofskoga fakulteta upućeno rektoru Zagrebačkoga sveučilišta, ministru znanosti, obrazovanja i športa te hrvatskoj javnosti


Na sjednici Vijeća Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 17. 12. 2010. Vijeće je raspravljalo o odlukama MZOŠ-a o imenovanju prosudbenih povjerenstava za nacrte zakona o sveučilištu, o znanosti i o visokom obrazovanju objavljenima na mrežnoj stranici MZOS-a 10. 12. 2010.


Vijeće je utvrdilo da su nacrti prijedloga zakona plebiscitarno i u cijelosti odbijeni u akademskoj zajednici i da su od najznatnijih znanstvenih i sveučilišnih ustanova u Republici Hrvatskoj odbijeni na institucionalnoj razini.
 1. Zbog toga Vijeće FF-a smatra da se nisu smjela, nakon takva ishoda javne rasprave, imenovati prosudbena povjerenstva za ocjenu „prihvatljivosti” prispjelih primjedaba na zakone. Jedini legitimni ishod javne rasprave mogao je biti izbor i imenovanje novih povjerenstava za sastavljanje prijedloga novih zakona. Ako su zakoni u cijelosti neprihvatljivi, nije zamislivo da se procjenjuje prihvatljivost primjedaba na njih, nego samo da se pristupi predlaganju novih zakona. Vijeće traži da se povuče imenovanje takvih povjerenstava i da se u prikladno vrijeme pristupi promišljanju i predlaganju novih zakona
 2. U povjerenstva su kao osobe imenovani čelnici znanstvenih i sveučilišnih ustanova koji bi i trebali po funkciji biti članovi takvih povjerenstava. Time oni legitimiraju sastav takvih povjerenstava. Vijeće smatra da je neprihvatljivo da su ti predstavnici visokih akademskih ustanova imenovani kao osobe, a nisu demokratski delegirani od svojih ustanova, što im oduzima svu snagu i obavezu da predstavljaju svoje institucije. Time im je u biti oduzeta i legitimacija za članstvo radi koje su, kako se čini, imenovani. Vijeće poziva čelnike zagrebačkoga i ostalih sveučilišta i znanstvenih ustanova, koji nisu imenovani kao predstavnici svojih ustanova, da ne prihvate takvo imenovanje bez legitimacije svojih ustanova.


Otvoreno pismo2.c

Vezani članci

 • 10. listopada 2019. Rosa Luxemburg i Clara Zetkin – Politička suradnja kao revolucionarna praksa Zajednička borba Luxemburg i Zetkin za revolucionarnu poziciju i ciljeve socijalističkog pokreta, a protiv revizionizma u njemačkom i međunarodnom radničkom pokretu, najuočljivija kroz kritiku oportunističkih praksi socijaldemokratskih partija s kraja 19. i početka 20. stoljeća, trajala je više od dva desetljeća. Zbog česte razdvojenosti, represije sustava i zdravstvenih tegoba, dvije su revolucionarke svoje prijateljstvo održavale putem pisama, čija analiza ukazuje na dodirne točke i intenzitet njihove suradnje.
 • 30. rujna 2019. Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: ljubav u ritmu eksploatacije Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima.
 • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
 • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
 • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
 • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
 • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
 • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
 • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve