Otvoreno pismo Fakultetskog vijeća od 17. prosinca

Vijeće Filozofskog fakulteta, na sjednici u petak 17. prosinca o.g., odlučilo je reagirati na odluku MZOŠ-a o osnivanju prosudbenih komisija koje bi trebale procijeniti primjedbe na paket zakona, pristigle tijekom kratkotrajne javne rasprave. U daljnem tekstu prenosimo otvoreno pismo koje je naišlo na jednoglasnu podršku članova Fakultetskog vijeća:


University of Zagreb Faculty of Humanities and Social Sciences
Sveučilište u Zagrebu Filozofski fakultet
Ivana Lučića 3 10000 Zagreb
Ivana Lučića 3 10000 Zagreb, Croatia
Tel./Phone: +385 (0)1 6120-111 ;Fax: +385 (0)1 6156-879; www.ffzg.hr
KLASA:602-04/l 0-01 /290; URBROJ:3804-850-10-1
Zagreb, 17. prosinca 2010.


Rektor Sveučilišta u Zagrebu 
Prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš

Ministar znanosti, obrazovanja i športa 
Prof. dr. sc. Radovan Fuchs

Sredstva javnog priopćavanja


Otvoreno pismo
Vijeća Filozofskoga fakulteta upućeno rektoru Zagrebačkoga sveučilišta, ministru znanosti, obrazovanja i športa te hrvatskoj javnosti


Na sjednici Vijeća Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 17. 12. 2010. Vijeće je raspravljalo o odlukama MZOŠ-a o imenovanju prosudbenih povjerenstava za nacrte zakona o sveučilištu, o znanosti i o visokom obrazovanju objavljenima na mrežnoj stranici MZOS-a 10. 12. 2010.


Vijeće je utvrdilo da su nacrti prijedloga zakona plebiscitarno i u cijelosti odbijeni u akademskoj zajednici i da su od najznatnijih znanstvenih i sveučilišnih ustanova u Republici Hrvatskoj odbijeni na institucionalnoj razini.
 1. Zbog toga Vijeće FF-a smatra da se nisu smjela, nakon takva ishoda javne rasprave, imenovati prosudbena povjerenstva za ocjenu „prihvatljivosti” prispjelih primjedaba na zakone. Jedini legitimni ishod javne rasprave mogao je biti izbor i imenovanje novih povjerenstava za sastavljanje prijedloga novih zakona. Ako su zakoni u cijelosti neprihvatljivi, nije zamislivo da se procjenjuje prihvatljivost primjedaba na njih, nego samo da se pristupi predlaganju novih zakona. Vijeće traži da se povuče imenovanje takvih povjerenstava i da se u prikladno vrijeme pristupi promišljanju i predlaganju novih zakona
 2. U povjerenstva su kao osobe imenovani čelnici znanstvenih i sveučilišnih ustanova koji bi i trebali po funkciji biti članovi takvih povjerenstava. Time oni legitimiraju sastav takvih povjerenstava. Vijeće smatra da je neprihvatljivo da su ti predstavnici visokih akademskih ustanova imenovani kao osobe, a nisu demokratski delegirani od svojih ustanova, što im oduzima svu snagu i obavezu da predstavljaju svoje institucije. Time im je u biti oduzeta i legitimacija za članstvo radi koje su, kako se čini, imenovani. Vijeće poziva čelnike zagrebačkoga i ostalih sveučilišta i znanstvenih ustanova, koji nisu imenovani kao predstavnici svojih ustanova, da ne prihvate takvo imenovanje bez legitimacije svojih ustanova.


Otvoreno pismo2.c

Vezani članci

 • 30. svibnja 2020. Ne osuđujmo ustanke protiv umorstava koje vrši policija Ustanak potaknut umorstvom Georgea Floyda, crnog muškarca iz Minneapolisa kojega je usred bijela dana ugušio bijeli policijski službenik Derek Chauvin širi se Sjedinjenim Američkim Državama, dok srednjostrujaškim medijima predvidljivo odzvanja refren o uništavanju privatnog vlasništva o kojem opetovano slušamo kada jednosmjerno nasilje odozgo dobije svoj odgovor odozdo. Površnom zgražanju nad pustošenjem i pljačkom tijekom pobune treba suprotstaviti podsjetnik na postojane mehanizme strukturnog rasizma te sistemske dimenzije pljački i opresija koje se provode nad radnom većinom, a posebice nad crnim pripadnicima i pripadnicama radničke klase.
 • 24. svibnja 2020. Jeff Bezos ne bi trebao biti milijarder, a kamoli bilijunaš „Prema određenim izvješćima, Jeff Bezos je na dobrom putu da postane prvi svjetski bilijunaš, što predstavlja grotesknu optužnicu protiv našeg društva, a jedini način da ga promijenimo jest da organiziramo radnice i radnike Amazona kako bi povratili natrag ogromnu moć i bogatstvo koje zgrće Bezos.“
 • 24. svibnja 2020. Izjava o Covidu-19 s prvog sastanka Globalne ekosocijalističke mreže „Aktivisti i aktivistkinje s četiri kontinenta planiraju aktivnosti, biraju upravljački odbor i pozivaju na solidarnost sa svim radnicama i radnicima koji riskiraju vlastite živote za sve nas.“
 • 24. svibnja 2020. Okolišna perspektiva ljudske povijesti "Budući da je, prema zakonu entropije, energija potrošna i ne možemo je reciklirati, svaki dan moramo iznova vaditi sirovine i goriva iz zemlje za potrebe ekonomije. U određenoj mjeri recikliramo materijale poput aluminija i bakra, ali ne previše. Čak bi i ekonomija nulte stope rasta nužno došla do granica mogućnosti vađenja nafte, ugljena, bakra, boksita, željezne rudače, ekstrakcije plina hidrauličkim frakturiranjem, itd. Dakle, ekonomija nije cirkularna, nego jednosmjerna i vodi ka entropiji – rasipanju sirovina i energije."
 • 17. svibnja 2020. Sustav učenja na daljinu u Španjolskoj zapostavlja djecu iz radničke klase Prelaskom na online edukaciju od doma tijekom karantene, radnička klasa u Španjolskoj ostala je lišena niza socijalno-reproduktivnih funkcija koje osigurava cjelovito besplatno javno obrazovanje, a djeca iz radničkih obitelji prepuštena modelu izvođenja nastave kojemu njihovi roditelji ne mogu parirati adekvatnim vremenskim, financijskim i tehnološkim kapacitetima.
 • 14. svibnja 2020. „Progresivni kapitalizam“ je neostvariv Socijaldemokratske reformske intervencije temeljene na regulaciji i antitrustovskim politikama, koje zaziva ekonomist Joseph Stiglitz u svojoj novoj knjizi People, Power and Profits: Progressive Capitalism for an Age of Discontent, počivaju na manjkavoj srednjostrujaškoj pretpostavci o idealiziranom kompetitivnom tržišnom modelu i zadržavaju se u okvirima kapitalističkog realizma.
 • 11. svibnja 2020. Kriza korona virusa ubrzava stvaranje tehnoloških monopola Specifični uvjeti pandemije Covida-19 i popratno kreativno uništenje slabijih kapitalističkih aktera pospješuju postojeći trend tržišne koncentracije, osobito u polju velikih tehnoloških kompanija, čija vrijednost dionica raste proporcionalno jačanju njihove tržišne moći. Ljevica bi trebala odgovoriti nastojanjima da se monopole podvrgne demokratskom narodnom nadzoru, kao i radničkim organiziranjem unutar samih korporacija.
 • 2. svibnja 2020. Sedam teza o socijalnoj reprodukciji i pandemiji Covida-19 Članice Marksističko-feminističkog kolektiva iz antikapitalističke pozicije i okvira teorije socijalne reprodukcije demontiraju kapitalistički odgovor na aktualnu zdravstvenu krizu, uzimajući za polazišnu točku jedan od ključnih elemenata kapitalističkog sistema proizvodnje – rad koji proizvodi i održava život, a koji je istovremeno prva linija borbe protiv pandemije korona virusa.
 • 24. travnja 2020. O nastanku ekonomije kao nauke Propitujući koncept linearnog razvoja heterogenih diskursa u homogenu disciplinu, autorica ukazuje na transformaciju znanja koje je bilo tek popratna refleksija trgovaca o djelatnosti razmjene u njezinu specifičnu, instrumentalnu analizu, i predstavlja dva heterogena ekonomska diskursa, merkantilizam i tzv. školu fiziokrata, koji prethode klasičnoj političkoj ekonomiji, i na historijski specifične načine adresiraju pitanja razmjene odnosno ekonomskog rasta.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve