Studentska podrška radnicama Kamenskog od 15. prosinca 2010.

Kao što smo već javili – sutra u podne u Gajevoj 30a pred zgradom Državnog odvjetništva u suradnji sa Zelenom akcijom i Pravom na grad organiziramo skup podrške radnicama Kamenskog. Na Slobodnom Filozofskom mogli ste pratiti agoniju kroz koju su prolazile žene koje ne vode bitku samo protiv poslodavaca koji su im tvrtku doveli do propasti, nego i protiv pravne države koja još jednom pokazuje svoju socijalnu “osjetljivost”. Prenosimo našu podršku radnicama povodom ove akcije:


Danas su radnice Kamenskog ponovno izašle na ulice uz pomoć udruga Pravo na grad i Zelena akcija te nas studenata koji i dalje pružamo radnicama bezrezervnu podršku.

Tvornica Kamensko, nekadašnja Kuća europske mode, trenutno je u stečajnom postupku. Trgovački sud u Zagrebu uskoro će odlučiti o raspodjeli stečajne mase. Zasad je izgledno da će pri toj raspodjeli radnice koje sedam mjeseci nisu dobile plaću za svoj rad ostati kratkih rukava, dok iste one tvrtke koje su tvornicu uništile žele razgrabiti svu preostalu imovinu. Te tvrtke prvo su radnicama oduzele pravo na rad i dostojanstvo, a sad im za kraj žele oduzeti i njihove pošteno zarađene plaće.

Do 2004. godine, dok je Kamensko bilo pod upravom radnica, tvornica je uspješno poslovala. Ulaskom novih vlasnika u tvornicu, istih vlasnika koji su ostavili bez posla stotine drugih ljudi, Kamensko kreće prema dnu. Ne radi se tu o slučajnosti: isti ti ljudi, povezani s Kutlinom Globus grupom, na čelnim su mjestima građevinskih tvrtki koje su već gradile svoja poslovno-stambena zdanja na ruševinama uništenih tvornica nauštrb izigranih radnika. Kamensko, nekadašnji hrvatski tekstilni div, za njih je predstavljalo samo još jedno vrijedno zemljište od kojeg mogu profitirati.

Iako se čini da je bitka za nastavak rada Kamenskog izgubljena, radnice ustraju u borbi za svoja prava. Svojim nam primjerom ulijevaju nadu da će i druge radnice i radnici u Hrvatskoj smoći snage da se odupru onima koji ih nekažnjeno gaze i uništavaju poduzeća ravnajući se isključivo vlastitim interesima, tj. interesima kapitala, ne mareći pritom ni za kakvu društvenu korist.

Studenti , kao i dosada, podržavaju sve akcije radnica Kamenskog, kao i svih drugih radnika koji se pokušavaju izboriti za ono što im pripada. Ovom prilikom pozivamo sve građane da podrže radnice Kamenskog u budućim prosvjednim akcijama.

Ustrajmo u borbi za radnička prava, izađimo na ulice i solidarizirajmo se s radnicima!

Vezani članci

  • 24. svibnja 2020. Jeff Bezos ne bi trebao biti milijarder, a kamoli bilijunaš „Prema određenim izvješćima, Jeff Bezos je na dobrom putu da postane prvi svjetski bilijunaš, što predstavlja grotesknu optužnicu protiv našeg društva, a jedini način da ga promijenimo jest da organiziramo radnice i radnike Amazona kako bi povratili natrag ogromnu moć i bogatstvo koje zgrće Bezos.“
  • 24. svibnja 2020. Izjava o Covidu-19 s prvog sastanka Globalne ekosocijalističke mreže „Aktivisti i aktivistkinje s četiri kontinenta planiraju aktivnosti, biraju upravljački odbor i pozivaju na solidarnost sa svim radnicama i radnicima koji riskiraju vlastite živote za sve nas.“
  • 24. svibnja 2020. Okolišna perspektiva ljudske povijesti "Budući da je, prema zakonu entropije, energija potrošna i ne možemo je reciklirati, svaki dan moramo iznova vaditi sirovine i goriva iz zemlje za potrebe ekonomije. U određenoj mjeri recikliramo materijale poput aluminija i bakra, ali ne previše. Čak bi i ekonomija nulte stope rasta nužno došla do granica mogućnosti vađenja nafte, ugljena, bakra, boksita, željezne rudače, ekstrakcije plina hidrauličkim frakturiranjem, itd. Dakle, ekonomija nije cirkularna, nego jednosmjerna i vodi ka entropiji – rasipanju sirovina i energije."
  • 17. svibnja 2020. Sustav učenja na daljinu u Španjolskoj zapostavlja djecu iz radničke klase Prelaskom na online edukaciju od doma tijekom karantene, radnička klasa u Španjolskoj ostala je lišena niza socijalno-reproduktivnih funkcija koje osigurava cjelovito besplatno javno obrazovanje, a djeca iz radničkih obitelji prepuštena modelu izvođenja nastave kojemu njihovi roditelji ne mogu parirati adekvatnim vremenskim, financijskim i tehnološkim kapacitetima.
  • 14. svibnja 2020. „Progresivni kapitalizam“ je neostvariv Socijaldemokratske reformske intervencije temeljene na regulaciji i antitrustovskim politikama, koje zaziva ekonomist Joseph Stiglitz u svojoj novoj knjizi People, Power and Profits: Progressive Capitalism for an Age of Discontent, počivaju na manjkavoj srednjostrujaškoj pretpostavci o idealiziranom kompetitivnom tržišnom modelu i zadržavaju se u okvirima kapitalističkog realizma.
  • 11. svibnja 2020. Kriza korona virusa ubrzava stvaranje tehnoloških monopola Specifični uvjeti pandemije Covida-19 i popratno kreativno uništenje slabijih kapitalističkih aktera pospješuju postojeći trend tržišne koncentracije, osobito u polju velikih tehnoloških kompanija, čija vrijednost dionica raste proporcionalno jačanju njihove tržišne moći. Ljevica bi trebala odgovoriti nastojanjima da se monopole podvrgne demokratskom narodnom nadzoru, kao i radničkim organiziranjem unutar samih korporacija.
  • 2. svibnja 2020. Sedam teza o socijalnoj reprodukciji i pandemiji Covida-19 Članice Marksističko-feminističkog kolektiva iz antikapitalističke pozicije i okvira teorije socijalne reprodukcije demontiraju kapitalistički odgovor na aktualnu zdravstvenu krizu, uzimajući za polazišnu točku jedan od ključnih elemenata kapitalističkog sistema proizvodnje – rad koji proizvodi i održava život, a koji je istovremeno prva linija borbe protiv pandemije korona virusa.
  • 24. travnja 2020. O nastanku ekonomije kao nauke Propitujući koncept linearnog razvoja heterogenih diskursa u homogenu disciplinu, autorica ukazuje na transformaciju znanja koje je bilo tek popratna refleksija trgovaca o djelatnosti razmjene u njezinu specifičnu, instrumentalnu analizu, i predstavlja dva heterogena ekonomska diskursa, merkantilizam i tzv. školu fiziokrata, koji prethode klasičnoj političkoj ekonomiji, i na historijski specifične načine adresiraju pitanja razmjene odnosno ekonomskog rasta.
  • 11. travnja 2020. Pandemija korona virusa zahtijevat će potpuno preoblikovanje ekonomije Porast epidemija uslijed prekomjernog iskorištavanja planetarnih resursa kapitalističkim se ekonomija vratio kao bumerang – posljedice pandemije Covida-19 na globalni kapitalizam, a posebice na njegov glavni motor, tržište rada, postaju sve opipljivije i dalekosežnije. Kvantitativna olakšavanja i drugi oblici financijskih intervencija ovoga puta neće ni izbliza biti dovoljni za rješavanje kontinuirane ekonomske, ekološke, zdravstvene, stambene, odnosno sveopće društvene krize.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve