Studentska podrška radnicama Kamenskog od 15. prosinca 2010.

Kao što smo već javili – sutra u podne u Gajevoj 30a pred zgradom Državnog odvjetništva u suradnji sa Zelenom akcijom i Pravom na grad organiziramo skup podrške radnicama Kamenskog. Na Slobodnom Filozofskom mogli ste pratiti agoniju kroz koju su prolazile žene koje ne vode bitku samo protiv poslodavaca koji su im tvrtku doveli do propasti, nego i protiv pravne države koja još jednom pokazuje svoju socijalnu “osjetljivost”. Prenosimo našu podršku radnicama povodom ove akcije:


Danas su radnice Kamenskog ponovno izašle na ulice uz pomoć udruga Pravo na grad i Zelena akcija te nas studenata koji i dalje pružamo radnicama bezrezervnu podršku.

Tvornica Kamensko, nekadašnja Kuća europske mode, trenutno je u stečajnom postupku. Trgovački sud u Zagrebu uskoro će odlučiti o raspodjeli stečajne mase. Zasad je izgledno da će pri toj raspodjeli radnice koje sedam mjeseci nisu dobile plaću za svoj rad ostati kratkih rukava, dok iste one tvrtke koje su tvornicu uništile žele razgrabiti svu preostalu imovinu. Te tvrtke prvo su radnicama oduzele pravo na rad i dostojanstvo, a sad im za kraj žele oduzeti i njihove pošteno zarađene plaće.

Do 2004. godine, dok je Kamensko bilo pod upravom radnica, tvornica je uspješno poslovala. Ulaskom novih vlasnika u tvornicu, istih vlasnika koji su ostavili bez posla stotine drugih ljudi, Kamensko kreće prema dnu. Ne radi se tu o slučajnosti: isti ti ljudi, povezani s Kutlinom Globus grupom, na čelnim su mjestima građevinskih tvrtki koje su već gradile svoja poslovno-stambena zdanja na ruševinama uništenih tvornica nauštrb izigranih radnika. Kamensko, nekadašnji hrvatski tekstilni div, za njih je predstavljalo samo još jedno vrijedno zemljište od kojeg mogu profitirati.

Iako se čini da je bitka za nastavak rada Kamenskog izgubljena, radnice ustraju u borbi za svoja prava. Svojim nam primjerom ulijevaju nadu da će i druge radnice i radnici u Hrvatskoj smoći snage da se odupru onima koji ih nekažnjeno gaze i uništavaju poduzeća ravnajući se isključivo vlastitim interesima, tj. interesima kapitala, ne mareći pritom ni za kakvu društvenu korist.

Studenti , kao i dosada, podržavaju sve akcije radnica Kamenskog, kao i svih drugih radnika koji se pokušavaju izboriti za ono što im pripada. Ovom prilikom pozivamo sve građane da podrže radnice Kamenskog u budućim prosvjednim akcijama.

Ustrajmo u borbi za radnička prava, izađimo na ulice i solidarizirajmo se s radnicima!

Vezani članci

  • 11. listopada 2020. Trumpove anti-trans mjere štite predrasude u doba pandemije COVID-19 "Trumpovo ukidanje povijesnih zaštita za transrodne populacije, određenih za Obame, nova je razina okrutnosti tijekom pandemije COVID-19, piše Kay Van Wey, odvjetnica iz odvjetničkog društva Van Wey, Presby & Williams."
  • 11. listopada 2020. COVID-19 i globalna ovisnost o jeftinom migrantskom radu "COVID-19 pandemija usmjerila je pozornost na strukturnu ovisnost svijeta o radu koji je moguće eksploatirati."
  • 11. listopada 2020. Nismo sišli s uma, nego smo ludi od bijesa "Marksistička analiza epidemije mentalnih bolesti nužno će je staviti na teret klasnom društvu i alijenaciji, te nepravdi i bijedi koje ono uzrokuje. Sølvi Qorda piše o prijekoj potrebi suočavanja s pitanjem mentalnih bolesti."
  • 4. listopada 2020. Jedan od načina odupiranja kapitalističkoj proizvodnji hrane "Agroekologija se oslanja na duboke sustave znanja kako bi suzbila štetu uzrokovanu kapitalističkim agrobiznisom."
  • 4. listopada 2020. „Obiteljske vrijednosti“ bez klase su slijepa ulica za laburiste "Obitelj se često s pravom doživljava kao temelj konzervativizma. Međutim, imajući u vidu rapidan porast dječjeg siromaštva i primoravanje obitelji na sve katastrofalnije životne uvjete, Keir Starmer je s pravom pokušao reaproprirati obitelj u svojem govoru na jučerašnjoj konferenciji. Ipak, ako vođa laburista zaista cijeni „obiteljske vrijednosti“, mora preći s otrcanih fraza na klasnu politiku."
  • 4. listopada 2020. Kriza mentalnog zdravlja u pandemiji COVID-19 "Novo istraživanje sugerira da se broj oboljelih od depresije udvostručio tijekom pandemije COVID-19 – no zbog višegodišnjeg rezanja sredstava servisima mentalne zdravstvene skrbi, sustavi potpore jedva se nose sa situacijom."
  • 27. rujna 2020. Beyoncéin Black Is King i zamke afričke svijesti "Postoje razlozi za uživanje u pompi filma Black Is King, osobito u vrijeme akutne rasne traume. Ipak, njegova mistika kulturne autentičnosti i blagonaklone monarhije ne bi smjela zakloniti materijalnu stvarnost svakodnevnog života. Neoliberalno upravljanje, ekstraktivni kapitalizam te militarizam i dalje uzrokuju socijalnu i ekološku devastaciju u dijelovima Afrike, obaju Amerika i šire. Sučeljavanje s ovim isprepletenim stvarnostima znači razvijanje konkretne, globalne analize, uz istovremeno opiranje metafizičkim vizijama svijeta."
  • 27. rujna 2020. Privatizacija zdravstvene skrbi u Keniji "U Keniji si samo bogati i oni s političkim poznanstvima mogu priuštiti pristojnu zdravstvenu skrb. Sve ostale ozbiljna bolest ili automobilska nesreća dijeli od propasti."
  • 27. rujna 2020. Trump namjerava ukrasti izbore i jedino ga mi možemo spriječiti U SAD-u se 3. studenog održavaju predsjednički izbori. Premda trenutni predsjednik Donald Trump najavljuje da se ne namjerava pridržavati rezultata ako mu ne budu po volji, kandidat Demokratske stranke Joe Biden ne pokazuje da ozbiljno shvaća prijetnju. Sve izgleda kao da će se ponoviti prijeporna izborna situacija iz 2000. godine, kada su Al Gore i vodstvo Demokratske stranke, suočeni s tijesnim izbornim rezultatom i nepotpunim prebrojavanjem glasova položili vjeru u Vrhovni sud, demobilizirali prosvjednu opoziciju iz baze i omogućili George W. Bushu da dođe na vlast. Ponovni ustavni puč Republikanske stranke, ovoga puta na čelu s Trumpom, koji ovih dana radi na popunjavanju mjesta u Vrhovnom sudu upražnjenog smrću Ruth Bader Ginsburg, zaustavit će samo militantna mobilizacija odozdo.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve