Proglas uz konstituirajuću sjednicu Studentskog zbora


Izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove njegovih sastavnica trebali su biti održani između 15. i 30. ožujka prošle godine, a iako su raspisani u svibnju 2010., Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta svoju konstituirajuću sjednicu sazvao je gotovo godinu dana nakon početka izbornog procesa. Taj se proces može nazvati legalnim, a novi saziv Studentskog zbora legitimnim samo u totalitarnim društvima s obzirom na cijeli niz eklatantnih kršenja izbornih propisa.Za one koji možda još ne znaju, ponovit ćemo najvažnija:

● onemogućavanje promatranja izbora pravovremeno prijavljenim promatračima;
● opetovano prekoračivanje ovlasti Rektorata Sveučilišta pri tumačenju i interpretaciji izbornih propisa
● nesastajanje Izbornog povjerenstva Sveučilišta tijekom perioda podnošenja kandidatura, prijava za promatranje te perioda samih izbora
● uočavanje 71 ozbiljne nepravilnosti u izbornom postupku na 12 fakulteta, pri čemu na većinu uloženih prigovora nadležna povjerenstva nisu odgovorila, a ostali su odbačeni bez valjanog obrazloženja
● nepravovremeno sazivanje ponovljenih izbora na fakultetima na kojima su izbori poništeni ili uopće nisu održani
● sumnje u malverzacije s izbornim materijalom koji je više od 8 mjeseci stajao pohranjen bez neovisnog nadzora i bez objavljenih izbornih rezultata.

Studenti okupljeni u studentskoj inicijativi SONG su usprkos stalnim opstrukcijama na biračkim mjestima zabilježili 71 tešku nepravilnost i u nekoliko navrata upućivali prigovore odgovornim instancama koje su se na njih oglušile. Danas pak svjedočimo posljednjem u nizu primjera kršenja temeljnih demokratskih normi. Naime, iako odgovor na prigovor na izborni postupak nije stigao, Studentski zbor Sveučilišta uputio je poziv na konstituirajuću sjednicu. Time je još jednom prekršen Pravilnik o izborima za Studentski zbor Sveučilišta i njegovih sastavnica, čiji članak 19. stavak 9. glasi: „Ako nije bilo prigovora, ako su prigovori odbačeni ili odbijeni, rezultati izbora postaju konačni i kao takvi se objavljuju sukladno stavku 6. ovoga članka.

Sve navedene nepravilnosti, nepridržavanje zakonom i pravilnikom propisanih odredbi te izostanak odgovora na prigovor na nepravilnosti tijekom izbornog postupka ove izbore čine nelegalnima, novi saziv Studentskog zbora Sveučilišta nelegitimnim, a konstituirajuću sjednicu nezakonitom. Sve navedeno daje temelja za podnošenje tužbe Upravnom sudu, sukladno članku 22. Zakona o upravnim sporovima, a u slučaju pozitivnog rješenja tužbe, sve odluke ovoga saziva Studentskog zbora Sveučilišta će retroaktivno biti proglašene nevažećima.

Ne pristajemo na činjenicu da tijelo koje bi trebalo predstavljati tisuće studenata Sveučilišta u Zagrebu bude izabrano i uspostavljeno na potpuno nelegalan način. Ne pristajemo na šutnju nadležnih struktura na tu istu nelegalnost, ne pristajemo na predstavnike koji su do svojih pozicija došli u postupku koji se ni uvjetno ne može nazvati demokratskim i transparentnim.
Stoga pozivamo kolege kojima je do navedenih načela stalo da ne sudjeluju u ovoj predstavi.

Vezani članci

  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.
  • 17. srpnja 2019. Syriza je poražena, ali Tsiprasov pohod na lijevi centar se nastavlja Na nedavnim prijevremenim grčkim općim izborima pobijedila je desna stranka Nova demokracija. Stranka Alexisa Tsiprasa, Syriza, napušta vlast, ali na osnovu izbornog rezultata od 31,5% ostaje u parlamentu, gdje će svoj imidž pokušati graditi hegemonizacijom lijevog centra, u svrhu čega su već implementirana određena kadrovska rješenja te marketinško-ideološki rebrending. Najveći izazov predstavlja joj iznalaženje kompenzacije za aktivnost u stranačkoj bazi, koju je ova „kartel-stranka“ neutralizirala još tijekom Tsiprasova konsolidiranja unutarstranačke moći oko uskog kruga suradnika.
  • 9. srpnja 2019. Tragovima devedeset devete: između imperijalizma i nacionalizma Nedavno je navršeno 20 godina od završetka rata na Kosovu, posljednjeg poglavlja tragičnih devedesetih. Dugogodišnji napori srpskih i jugoslavenskih političkih elita da Albancima oduzmu pravo na samoopredjeljenje stvorili su napete međuetničke odnose koji se otada nisu bitno poboljšavali, a samim ratom i imperijalističkom agresijom na Srbiju već dugi niz godina uspješno manipuliraju vladajuće nacionalističke garniture. Naši sugovornici_ce razmatraju kako bi se progresivne snage trebale suprotstaviti dominantnim narativima i zauzeti stav naspram dobro poznatih neprijatelja ljevice na ovim prostorima: imperijalizma i nacionalizma.
  • 30. lipnja 2019. O povijesnoj genezi autorskih prava Naturalizacija legalističkog pristupa pitanju autorstva, koja u javnom diskursu i danas hrani mit o umjetniku kao geniju, počiva na marginalizaciji historijata konceptualnih prijepora i društveno-političkih borbi koje su još u 18. stoljeću oblikovale i iznjedrile institut autora i autorskih prava.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve