Proglas uz konstituirajuću sjednicu Studentskog zbora


Izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove njegovih sastavnica trebali su biti održani između 15. i 30. ožujka prošle godine, a iako su raspisani u svibnju 2010., Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta svoju konstituirajuću sjednicu sazvao je gotovo godinu dana nakon početka izbornog procesa. Taj se proces može nazvati legalnim, a novi saziv Studentskog zbora legitimnim samo u totalitarnim društvima s obzirom na cijeli niz eklatantnih kršenja izbornih propisa.Za one koji možda još ne znaju, ponovit ćemo najvažnija:

● onemogućavanje promatranja izbora pravovremeno prijavljenim promatračima;
● opetovano prekoračivanje ovlasti Rektorata Sveučilišta pri tumačenju i interpretaciji izbornih propisa
● nesastajanje Izbornog povjerenstva Sveučilišta tijekom perioda podnošenja kandidatura, prijava za promatranje te perioda samih izbora
● uočavanje 71 ozbiljne nepravilnosti u izbornom postupku na 12 fakulteta, pri čemu na većinu uloženih prigovora nadležna povjerenstva nisu odgovorila, a ostali su odbačeni bez valjanog obrazloženja
● nepravovremeno sazivanje ponovljenih izbora na fakultetima na kojima su izbori poništeni ili uopće nisu održani
● sumnje u malverzacije s izbornim materijalom koji je više od 8 mjeseci stajao pohranjen bez neovisnog nadzora i bez objavljenih izbornih rezultata.

Studenti okupljeni u studentskoj inicijativi SONG su usprkos stalnim opstrukcijama na biračkim mjestima zabilježili 71 tešku nepravilnost i u nekoliko navrata upućivali prigovore odgovornim instancama koje su se na njih oglušile. Danas pak svjedočimo posljednjem u nizu primjera kršenja temeljnih demokratskih normi. Naime, iako odgovor na prigovor na izborni postupak nije stigao, Studentski zbor Sveučilišta uputio je poziv na konstituirajuću sjednicu. Time je još jednom prekršen Pravilnik o izborima za Studentski zbor Sveučilišta i njegovih sastavnica, čiji članak 19. stavak 9. glasi: „Ako nije bilo prigovora, ako su prigovori odbačeni ili odbijeni, rezultati izbora postaju konačni i kao takvi se objavljuju sukladno stavku 6. ovoga članka.

Sve navedene nepravilnosti, nepridržavanje zakonom i pravilnikom propisanih odredbi te izostanak odgovora na prigovor na nepravilnosti tijekom izbornog postupka ove izbore čine nelegalnima, novi saziv Studentskog zbora Sveučilišta nelegitimnim, a konstituirajuću sjednicu nezakonitom. Sve navedeno daje temelja za podnošenje tužbe Upravnom sudu, sukladno članku 22. Zakona o upravnim sporovima, a u slučaju pozitivnog rješenja tužbe, sve odluke ovoga saziva Studentskog zbora Sveučilišta će retroaktivno biti proglašene nevažećima.

Ne pristajemo na činjenicu da tijelo koje bi trebalo predstavljati tisuće studenata Sveučilišta u Zagrebu bude izabrano i uspostavljeno na potpuno nelegalan način. Ne pristajemo na šutnju nadležnih struktura na tu istu nelegalnost, ne pristajemo na predstavnike koji su do svojih pozicija došli u postupku koji se ni uvjetno ne može nazvati demokratskim i transparentnim.
Stoga pozivamo kolege kojima je do navedenih načela stalo da ne sudjeluju u ovoj predstavi.

Vezani članci

  • 31. prosinca 2019. Jugoslavija nije Galsko selo U javnim istupima kojima je cilj afirmacija antifašističkih vrijednosti i Narodnooslobodilačke borbe nerijetko imamo prilike čuti floskule koje prenaglašavaju posebnosti jugoslavenskog partizanskog pokreta. „Partizani su se oslobodili sami“ ili „Jugoslavija je bila jedina oslobođena država u okupiranoj Europi“ najčešće su formulacije ovakvih dezinformacija, a društvenim mrežama kruži i netočna karta koja ih potkrepljuje. Nasuprot takvim tvrdnjama, povijesna je činjenica da su domaći partizani mogli računati na solidarnost i konkretnu pomoć iz drugih zemalja i nikada nisu djelovali posve sami. Negacijom emancipatornih borbi širom svijeta ne činimo uslugu antirevizionističkim naporima u vlastitom dvorištu.
  • 31. prosinca 2019. O diferenciranom jedinstvu prirode i društva "Prije svega, nužno je da razumijemo na koji se način akumulacija kapitala historijski odvija kroz mrežu života, a ne na mreži života, kako se to uglavnom tumači. Priroda nije samo stvar, odnosno resurs ili, u slučaju ljudske prirode, izvor neplaćenog ili najamnog rada. Na djelu je puno aktivniji i dinamičniji proces. Kapitalizam prolazi kroz mrežu života i sudjeluje u stvaranju prirode, dok istovremeno mreža života prolazi kroz kapitalizam i oblikuje ga. Radi se o koprodukciji."
  • 31. prosinca 2019. Spašavanje klase od kulturnog zaokreta "Ako se cjelokupno društveno djelovanje fokusira na značenje, prijeti li materijalističkom razmatranju klase propast? Čini se da veliki broj, ako ne i većina društvenih teoretičarki i teoretičara smatra da je tome tako, te da su napustili strukturnu teoriju klase u prilog teoriji koja klasu predstavlja kao kulturni konstrukt. Ovaj rad pokazuje da je moguće prihvatiti temeljne uvide kulturnog zaokreta, istovremeno uvažavajući materijalističku teoriju klasne strukture i klasne formacije."
  • 31. prosinca 2019. Socijalni transferi na udaru fiskalnog konzervativizma U kontekstu jačanja privatizacijskih tendencija u sustavu primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj i zemljama regije, donosimo intervju iz studenog 2017. godine s filozofom, aktivistom i članom kolektiva Gerusija, drugom i suborcem Ivanom Radenkovićem. Razgovarali smo o posljedicama komercijalizacije državnog apotekarskog sektora u Srbiji na dostupnost lijekova i farmaceutskih usluga te načinima na koje se restriktivna fiskalna politika srpskih vlada odrazila na sustav javnog zdravstva i ostalih socijalnih usluga.
  • 31. prosinca 2019. Seksualni rad nasuprot rada "Prepoznati seksualni rad kao rad za neke je liberalni čin koji se izjednačava s trgovanjem tijelima. Protivno takvoj, pogrešnoj ideji, Morgane Merteuil predlaže razmatranje seksualnog rada kao jednog aspekta reproduktivnog rada radne snage i uspostavlja poveznice koje ujedinjuju kapitalističku proizvodnju, eksploataciju najamnog rada i opresiju nad ženama. Ona zorno prikazuje kako je borba seksualnih radnica moćna poluga koja dovodi u pitanje rad u njegovoj cjelini, te kako represija putem seksualnog rada nije ništa drugo doli oruđe klasne dominacije u internacionalnoj (rasističkoj) podjeli rada i stigmatizaciji prostitutke, koje hrani patrijarhat." Prijevod ovoga teksta nastao je kao završni rad Ane Mrnarević u okviru ženskostudijskog obrazovnog programa Centra za ženske studije, studijske grupe 2019, uz mentorstvo dr. sc. Maje Solar.
  • 31. prosinca 2019. Foucault i revizija liberalizma "Foucaultova predavanja o liberalizmu i neoliberalizmu nisu teorijska slijepa ulica (poput njegovih ranijih eksperimentiranja s arheologijom znanja), dok nam produbljena historijska obrada, proizašla iz drugog vala recepcije, omogućuje da idemo onkraj samog Foucaulta, do ključnih pitanja za suvremenu ljevicu."
  • 31. prosinca 2019. Protiv recikliranja "Individualno recikliranje samo po sebi jednostavno nije dovoljno za spas planeta. Čak i najrevnosniji i najodgovorniji reciklatori, moderne Susan Spotlesses, suočavaju se sa strukturnim preprekama pri smanjivanju svojeg otpadnog otiska. Čak i ako smo svi Susan Spotlesses i sustavi za recikliranje rade besprijekorno, sredstva za proizvodnju američkog industrijskog kapitalizma i dalje će beskonačno generirati otpad koji će sudjelovati u procesu proizvodnje."
  • 31. prosinca 2019. Kurdsko pitanje nekada i danas "Politički kaos koji u posljednje vrijeme dominira Bliskim Istokom izražava se, između ostalog, i nasilnom reaktualizacijom kurdskog pitanja. Kako analizirati opseg kurdskih težnji za autonomijom, neovisnošću i jedinstvom u ovim novim uvjetima? Možemo li analizom zaključiti da ove težnje moraju podržati sve demokratske i progresivne snage u regiji i svijetu?"
  • 31. prosinca 2019. Ekosocijalizam ili klimatski barbarizam U vrijeme degradiranja osnovnih materijalnih uvjeta za uspostavu održivog i pravednog društva, socijalistička ljevica mora redefinirati svoj odnos prema prirodi i neljudskim životinjama, imajući istovremeno u vidu da je zahtjev za univerzalnošću različitih borbi otvorio politički prostor revolucionarnijem djelovanju, koje će moći ponuditi odgovore na trenutnu klimatsku krizu. Donosimo osvrt na 16. konferenciju Historical Materialism “Claps of Thunder: Disaster Communism, Extinction Capitalism and How to Survive Tomorrow”, održanu u studenom u Londonu, s programskim naglascima na promišljanju socijalističke budućnosti u kontekstu globalne ekološke krize.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve