Ministrov refren o besplatnom obrazovanju

U posljednjih nekoliko tjedana iz MZOŠ-a, posebno Ministar u svakom medijskom ukazanju, ne propuštaju priliku ponoviti tvrdnju kako nemamo besplatno obrazovanje jer nisu doneseni Fuchsovi zakoni. Radi se, dakako, o propagandnom triku glasnogovorničke službe koja svjesno, iz usta resornog ministra, obmanjuje javnost. Kulminacija obmanjivanja dogodila se na konferenciji za medije održanoj 11. listopada 2011. na kojoj se ministar odlučio besplatno obrazovanje pretvoriti u pitanje predizborne kampanje optuživši opoziciju za rušenje njegovih zakona. No, štogod mislili ministar i njegovi medijski sufleri, poput stanovitog žutog sindikata, ponavljanjem se laž neće pretvoriti u istinu.

Pokušaj uvođenja pitanja besplatnog obrazovanja u predizbornu kampanju optuživanjem opozicije za pad Fuchsovih zakona ukazuje na jednu od dvije mogućnosti: ili zaposlenici MZOŠ-a imaju izvitoperenu viziju zbilje ili pak vrlo grubo i bezočno obmanjuju javnost. Treba podsjetiti da se akademska zajednica izrazito opirala prijedlozima Fuchsovih zakona. Točnije, na 31 fakultetu od 35 koji su dali mišljenje o prijedlozima Fuchsovih zakona, tražilo se potpuno odbacivanje tih prijedloga, dok su 3 fakulteta izrazila odbacivanje zakona dok se ne uvrste izmjene. Prema tvrdnjama ministra Fuchsa, svi ti fakulteti s raznih sveučilišta, kojima treba pridodati i HAZU, zapravo su utvrde parlamentarne opozicije. Doista zapanjujuće krivotvoriteljska strategija blef-propagandista iz MZOŠ-a.

Kvaziargument, odnosno refren koji ponavlja Ministar – da bi njegovi zakoni, da su doneseni, omogućili besplatno obrazovanje – nije točan zato što, čak i da su zakoni doneseni, još uvijek ne bi bilo besplatnog obrazovanja za studente koji sada plaćaju školarine. Ne samo zbog toga što se u zakonskim prijedlozima (čl. 48. i 49. Prijedloga zakona o visokom obrazovanju) uvodi isključivo ograničenje visine upisnine u odnosu na prosječni osobni dohodak, nego i zato što su u prijedlozima bila predviđena prijelazna razdoblja. U skladu s tim, novi režim financiranja visokog obrazovanja stupio bi na snagu, kako stoji u posljednjoj verziji prijedloga zakona (čl. 103.), tek početkom akademske godine 2012/2013.

Pitanje datuma primjene otkriva da ili ministar Fuchs ne poznaje dobro sadržaj vlastitih zakonskih prijedloga ili da namjerno i svjesno obmanjuje javnost. Dakle sve da su zakoni i doneseni ljetos, kriza u vezi naplaćivanja školarina i studentska blokada ove jeseni ne bi bili izbjegnuti, zato što bi i danas, unatoč donošenju zakona, vrijedila stara pravila.

A ta su pravila takva da ukazuju na namjerno izazivanje nereda u resoru ministra Fuchsa. Naime, trenutačno se na pojedinim sveučilištima privremenim odlukama Vlade, koje se zbog snažnog studentskog pritiska donose od godine do godine, iz budžeta financiranju troškovi studija za 1. godinu preddiplomskog te za 1. i 2. godinu diplomskog studija. Dakle, i bez Fuchsovih zakona neki studenti studiraju besplatno, pa se određena pitanja nameću sama od sebe. Kako to da se i u postojećem sustavu financiranja neke godine studija mogu studirati bez plaćanja, a neke ne? Kako, ako su ti zakoni nužna pretpostavka besplatnog studiranja? Zašto se ne podmiruje troškove 2. i 3. godine preddiplomskog?

U svjetlu svih ovih činjenica tvrdnja o Fuchsovim zakonima kao pretpostavci uvođenje besplatnog obrazovanja ne može se odrediti nego kao manipuliranje činjenicama i uvreda logike i racionalne argumentacije. Cinizmu MZOŠ-a i Ministra očito nema granica jer oni sebe prikazuju kao spasitelje studenata i lučonoše borbe za besplatno obrazovanje, a zapravo snose najveću odgovornost za nastali kaos u naplaćivanju školarina.

U Zagrebu, 13. listopada 2011.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. Iran – kratka istorija revolucija i nade U sedamdesetogodišnjici od iranskog puča i svrgavanja s vlasti sekularno-nacionalističkog premijera Muhameda Mosadeka, analitičko-političku pažnju valja usmjeriti šire, na društveno-historijski okvir koji ga je odredio, kao i na veze s drugim neuralgičnim elementima iranske historije i sadašnjice. Nacionalizacija naftne industrije koja je poljuljala britanske ekonomske interese u vrijeme Mosadekove vlade, u hladnoratovskom je kontekstu poslužila i kao apologija za spašavanje Irana od mogućeg posrnuća u komunizam. Nakon svrgavanja Mosadeka, iranski Šah Muhamed Reza Pahlavi nastavio je svoju represivnu vladavinu, gušeći radničke štrajkove i borbe, kao i pobune drugih opozicijskih elemenata, sve do Iranske revolucije iz 1979. godine (poznate i pod nazivom Islamska revolucija). Međutim, islamska demokracija te revolucije ‒ zamišljena kao antiteza imperijalnom projektu liberalne demokracije ‒ u osnovi nije izmijenila socioekonomske odnose, već je u interesu novonastale vladajuće klase učvrstila neoliberalnu ekonomiju. Historijsko-sociološki pregled Irana podcrtava to da su se revolucionarni elementi pojavljivali u proplamsajima, otvarajući daljnji horizont nade.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve