Podrška studentima Filozofskog fakulteta u Ljubljani

Okupacija i oslobođenje Filozofskog fakulteta u Ljubljani otvara važan prostor za studentsku borbu u regiji i svijetu. Prepoznat je trenutak u kojem su udare neoliberalne politike komercijalizacije javnog sektora i s time povezanih mjera „štednje“ osjetili široki slojevi društva diljem svijeta. U takvoj situaciji važno je primijetiti i uvođenje eksplicitno antikapitalističkog sadržaja u političku artikulaciju studentskog pitanja koje se ovih dana ponovno aktualizira u Ljubljani. 

Razumijemo zahtjeve za ukidanjem bolonjske reforme koja nas drži discipliniranima u okviru čvrsto određenog nastavnog procesa kojemu je cilj što brže završavanje fakulteta, a ne što kvalitetnije učenje. Također pozdravljamo otpor svim načinima na koje tržišni principi ulaze u prostor obrazovanja, bilo to prekarnim radom nastavnika ili naplaćivanjem školarina na javnim sveučilištima.

Paralelno s nedavnim akcijama u Beogradu i Ljubljani, i u Zagrebu su na površinu izašli problemi utemeljeni u nedostatku demokratičnosti na samom sveučilištu. Našim fakultetima upravlja tek nekoliko osoba, a širim fakultetskim tijelima nedostaje informiranosti i volje da zauzmu stavove o vlastitoj instituciji i položaju obrazovanja u široj državnoj politici. Podržavamo zahtjev studenata u Ljubljani za demokratizacijom sveučilišta jer je ona preduvjet za slobodno sveučilište koje nije samo sastavljeno od politički osviještenih pojedinaca i grupa nego je sposobno na institucionalan način kontrolirati štetne politike koje mu se nameću odozgo.

Trganje plakata u Ljubljani, unajmljivanje privatnog osiguranja u Beogradu ili ignoriranje studenata od strane uprave u Zagrebu samo su oblici represije na koju se mora odgovoriti još snažnijim zahtjevima za demokratizacijom institucija.

Blokada ili okupacija u kojoj je najvidljivija borba za javni prostor u kojem bismo se trebali slobodno izražavati povezana je s nemogućnosti da sudjelujemo u stvaranju politike, kako fakultetske tako i državne. U posebno lošim uvjetima nalazi se Slovenija kojoj niti državna instanca nije ona posljednja, nego mora strepiti od „preporuka“ Europske komisije na koje slovenski student ili profesor realno ne može utjecati. Svjesni smo da su mjere štednje samo izlika da se pojača privatizacija i ne smijemo pristati da se to dogodi u sektoru obrazovanja, posebno ako to predlaže neka od institucija Europske unije za koju je poznato da promiče smanjenje ulaganja u javni sektor.

Podržavamo ovu okupaciju javnog fakulteta kako bi se oslobodio prostor idejama i praksama koje se temelje na pritisku odozdo. Kroz rasprave o uvjetima u kojima se nalazimo možemo točno uočiti štetne mjere i artikulirati politike koje brane obrazovanje kao javno dobro, omogućavaju puno državno financiranje, bolje uvjete studiranja i sigurna zaposlenja naših profesora.

Jedan svijet – jedna borba!

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Vezani članci

  • 27. rujna 2020. Beyoncéin Black Is King i zamke afričke svijesti "Postoje razlozi za uživanje u pompi filma Black Is King, osobito u vrijeme akutne rasne traume. Ipak, njegova mistika kulturne autentičnosti i blagonaklone monarhije ne bi smjela zakloniti materijalnu stvarnost svakodnevnog života. Neoliberalno upravljanje, ekstraktivni kapitalizam te militarizam i dalje uzrokuju socijalnu i ekološku devastaciju u dijelovima Afrike, obaju Amerika i šire. Sučeljavanje s ovim isprepletenim stvarnostima znači razvijanje konkretne, globalne analize, uz istovremeno opiranje metafizičkim vizijama svijeta."
  • 27. rujna 2020. Privatizacija zdravstvene skrbi u Keniji "U Keniji si samo bogati i oni s političkim poznanstvima mogu priuštiti pristojnu zdravstvenu skrb. Sve ostale ozbiljna bolest ili automobilska nesreća dijeli od propasti."
  • 27. rujna 2020. Trump namjerava ukrasti izbore i jedino ga mi možemo spriječiti "Trump je pokazao svoje karte. Odlučan je da se zadrži na dužnosti neovisno o rezultatima izbora – bez naznaka od vodećih Demokrata da su voljni boriti se. To znači da je na nama da obranimo demokraciju. I trebamo krenuti odmah."
  • 20. rujna 2020. Resetiranje države blagostanja "Potrebno je potpuno resetiranje – redizajn države blagostanja za digitalno doba, ali tako da se, umjesto da poštimavamo detalje na lešini koju smo naslijedili, vratimo temeljnim principima koji su inspirirali socijaldemokrate sredinom 20. stoljeća."
  • 20. rujna 2020. Stručnost na temelju iskustva: sustav socijalne sigurnosti trebali bi osmišljavati tražitelji naknada "Povjerenstvo koje je u potpunosti sačinjeno od osoba sa življenim iskustvom sustava socijalnih naknadi pokrenulo je radni plan kako bi preuredilo sustav socijalne sigurnosti."
  • 20. rujna 2020. Sto godina Addisonovog zakona "Prije jednog stoljeća, Addisonov zakon naložio je državi odgovornost za stambene kapacitete radničke klase – i utro put izgradnji stotina tisuća državnih jedinica socijalnog stanovanja."
  • 13. rujna 2020. Protiv britanske kozmičke desnice u usponu ljevica se mora boriti razumom "Jednom kada prihvatimo da smo svi uvučeni u probleme s kojima se suočava cijeli svijet, njihovo rješavanje postaje puno zahtjevniji zadatak od pukog svrgavanja neke tajne kabale. Međutim, to ipak znači da možemo adresirati i ponuditi bolja objašnjenja i rješenja za stvarne svjetske probleme i iskustva zbog kojih ljudi mogu završiti u zečjoj rupi ekstremno desnih teorija zavjere."
  • 13. rujna 2020. Darovna ili podatkovna platforma? Kapitalistička gostoljubivost i novi platni zid Couchsurfinga "Couchsurfing je od 2010. do 2011. godine prolazio transformaciju. Kasnije se ispostavilo da se korisnicima i korisnicama lagalo. Pretvara li se Couchsurfing.com u platformu za marketing i prikupljanje podataka kojima bi se trebalo puniti jedan drugi biznis? Važno je da budemo svjesni posljedica ako je ovaj scenarij točan. Vrijeme će pokazati kakva se podvala krije iza aktualne strategije."
  • 11. rujna 2020. Društvena zaraza: mikrobiološki klasni rat u Kini "Dok sekularna kriza kapitalizma poprima naizgled neekonomski karakter, nove epidemije, glad, poplave i druge „prirodne“ katastrofe koristit će se kao opravdanje za proširivanje državne kontrole, a odgovor na te krize sve će više funkcionirati kao prilika za vježbanje novih i neisprobanih protupobunjeničkih mjera. Dosljedna komunistička politika mora moći zajedno sagledati obje te činjenice. Na teorijskoj razini to znači razumijevanje činjenice da je kritika kapitalizma osiromašena ako se odvaja od prirodnih znanosti. No, na praktičnoj razini to također podrazumijeva da je jedini politički projekt koji je danas moguć onaj koji je sposoban orijentirati se na terenu definiranom globalnom ekološkom i mikrobiološkom katastrofom, kao i djelovati u ovom stanju neprestane krize i atomizacije."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve