Lista pitanja radnika Petrokemije državnom vrhu

Nakon što je u nedjelju objavljeno da je potpredsjednik Vlade Čačić otputovao u Moskvu pronaći kupca za Petrokemiju, sindikat koji djeluje u kutinskom divu čelne ljude države upozorio je da bi se prodajom tvrtke od posebnog državnog interesa prekršio sporazum koji je potpisan s jednom od prethodnih vlada.


Pismo, koje je adresirano na predsjednika Ivu Josipovića, predsjednika Sabora Borisa Šprema, premijera Zorana Milanovića i potpredsjednika Vlade Radimira Čačića , a kojeg potpisuje sindikalac i predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije Željko Klaus prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

sindikat EKN-a Petrokemije Kutina izražava zabrinutost i nevjericu zbog učestalih medijskih napisa o navodnoj namjeri Vlade RH da proda svoj vlasnički udio u Petrokemiji d.d. iz Kutine o čemu su izvještavali Nedjeljni jutarnji od 18.03.2012. kao i Večernji list od 25.03.2012. pozivajući se na “izvor blizak Vladi RH” odnosno na “visokopozicionirani izvor u Vladi RH”. Ukoliko su ti medijski napisi točni podsjećamo Vas na obveze koje je Vlada RH preuzela potpisom “Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije d.d.” od 28.08.1998. godine kao i na važeću Odluku Hrvatskog Sabora o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa (Odluka od 30.10.2009. i izmjena od 07.05.2010).

Zbog velike zabrinutosti radnika Petrokemije i građana Kutine i okolice slobodni smo zamoliti Vas da nam što prije, a najkasnije do četvrtka 29.03.2012, odgovorite na sljedeća pitanja:

Vlada je dužna poštivati obveze


• Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, pozivajući se na Vaše stalno zalaganje za poštivanje pravila pravne države, kao i na Vaše ustavne obveze po kojima ste dužni brinuti o funkcioniranju institucija Republike Hrvatske, molimo Vas da nas obavijestite smatrate li da je današnja Vlada RH dužna poštivati obveze koje je jedna od prethodnih Vlada RH preuzela potpisom spomenutog Sporazuma iz 1998. godine kao i da li je, u skladu s vrijedećim zakonskim pravilima, moguće prodavati udjele u vlasništvu koje RH posjeduje u trgovačkim društvima od posebnog državnog interesa bez konzultiranja s Hrvatskim Saborom koji je takvu Odluku donio.

• Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog Sabora, molimo Vas, kao predstavnika najviše predstavničke i zakonodavne vlasti u RH, da nas obavijestite kakvo je stajalište Hrvatskog Sabora odnosno Vas kao Predsjednika, o mogućnostima prodaje udjela u vlasništvu koje RH posjeduje u trgovačkim društvima od posebnog državnog interesa bez konzultiranja s Hrvatskim Saborom koji je takvu Odluku donio te da li je od konstituiranja sadašnjeg saziva Sabora bilo prijedloga o izmjenama i dopunama spomenute Odluke kao i tko je takve prijedloge, ako ih je bilo, predložio.

Kakve su namjere Vlade?


• Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, obzirom da se u jednom od spomenutih medijskih napisa izrijekom spominje kako ste Vi “poslali” Prvog potpredsjednika Vlade RH u Moskvu “da nađe kupca za diva iz Kutine”, i obzirom da se kao izvor svih tih medijskih napisa spominju osobe bliske Vladi RH ili pak visokopozicionirane u Vladi RH, molimo Vas da nas obavijestite o istinitosti tih tvrdnji kako bismo mogli suvislo odgovoriti svim zainteresiranim medijima na njihove stalne upite da damo svoj komentar o svemu ovome. Isto tako lijepo Vas molimo da se očitujete o namjerama Vlade RH pod vašim vodstvom vezanima uz poštivanje odredbi spomenutog Sporazuma iz 1998. godine kao i o namjerama Vlade o statusu Petrokemije d.d. kao trgovačkog društva od posebnog državnog interesa.

• Poštovani gospodine Prvi potpredsjedniče Vlade Republike Hrvatske, kao osobu zaduženu i odgovornu za funkcioniranje gospodarskog sustava RH, molimo Vas da nas obavijestite o Vašim stajalištima i namjerama vezanima za vlasnički udio Republike Hrvatske u Petrokemiji d.d. iz Kutine, te o Vašim eventualnim saznanjima o osobama koje se u medijima navode kao izvor gore navedenih informacija o prodaji vlasničkih udjela koje RH ima u Petrokemiji d.d. iz Kutine. Isto tako molimo Vas da nas obavijestite o Vašim stajalištima i namjerama vezanima za buduće poslovanje Petrokemije d.d. kao i o statusu Petrokemije d.d. kao trgovačkog društva od posebnog državnog interesa.

Uznemirujuće i potencijalno vrlo opasne informacije


Stav sindikata EKN-a Hrvatske je jasan i nepromijenjen još od potpisivanja Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije d.d.. Držimo da nije dobro da se kroz medije šire ovako uznemirujuće i potencijalno vrlo opasne informacije o budućnosti jedne velike proizvodne i izvozno orijentirane tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, a da o tome ne postoji nikakav dijalog s izravno zainteresiranima. Smatramo da je nužno čim prije uspostaviti normalan dijalog kako bi se ubuduće izbjeglo slične neželjene situacije koje nikome ne idu u korist, a mogu nanijeti nesagledive štete.

Mi smo spremni na sebe preuzeti svoj dio odgovornosti za sve što se eventualno može dogoditi ukoliko se pokaže da zaista postoji namjera izbjegavanja obveza koje je Vlada RH preuzela potpisom spomenutog Sporazuma iz 1998. godine.

S poštovanjem,
Za EKN Petrokemije
Željko Klaus

Članak je izvorno objavljen na portalu net.hr

Vezani članci

  • 10. listopada 2019. Rosa Luxemburg i Clara Zetkin – Politička suradnja kao revolucionarna praksa Zajednička borba Luxemburg i Zetkin za revolucionarnu poziciju i ciljeve socijalističkog pokreta, a protiv revizionizma u njemačkom i međunarodnom radničkom pokretu, najuočljivija kroz kritiku oportunističkih praksi socijaldemokratskih partija s kraja 19. i početka 20. stoljeća, trajala je više od dva desetljeća. Zbog česte razdvojenosti, represije sustava i zdravstvenih tegoba, dvije su revolucionarke svoje prijateljstvo održavale putem pisama, čija analiza ukazuje na dodirne točke i intenzitet njihove suradnje.
  • 30. rujna 2019. Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: ljubav u ritmu eksploatacije Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima.
  • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve