Subversive Festival: Natječaj za volonter(k)e

Ovogodišnji Subversive Festival koji će trajati od 7. do 18. svibnja objavio je natječaj za volonter(k)e. Odgovornosti volontera/ki i sve ostale detalje možete pročitati u nastavku ili na službenoj stranici Subversivea. Prijave se zaprimaju do 20., odnosno 25. travnja 2013. Volonteri i volonterke imaju slobodan ulaz na cijeli program festivala.


Na tragu aktualnih globalnih političkih i socijalnih događanja, šesti Subversive Festival bavit će se temom utopije demokracije. Uz filmski će se festival u sklopu Subversive Festivala održati i Subversive Forum (7.-18. svibnja) unutar kojeg nudimo mnoštvo panela, sajam knjiga te književnu i međunarodnu konferenciju. Zbog ovogodišnjeg bogatog programa u kojem će sudjelovati oko 300 aktivista, intelektualaca, političara, članova nevladinih organizacija, redatelja i umjetnika iz regije i čitavog svijeta, Subversive Festival traži pomoć volontera/ki.

Posao volontera/ke između ostaloga uključuje:
 • rad na info pultu u Zagrebačkom kazalištu mladih i u kinu Europa: prodaja publikacija Subversive Festivala, dijeljenje promotivnih materijala i informiranje zainteresiranih posjetitelja
 • kontroliranje ulaznica za okrugle stolove i predavanja u kinu Europa
 • rad u press-centru u kinu Europa (prvi kat, dvorana Müller)
 • informiranje i komunikaciju s gostima festivala na jednom od stranih jezika
 • konsekutivno prevođenje s jednog stranog jezika na drugi (opcionalno)

Svim volonterima i volonterkama osiguravaju se slobodan ulaz na program cijelog festivala, publikacije Subversive Festivala i ručak. Volonteri će raditi u dvije smjene.

Uvjeti za volontiranje na Subversive Festivalu su točnost, odgovornost, organizacijske i agitacijske sposobnosti te vrlo dobro poznavanje engleskog jezika. Poželjno je poznavanje još jednog stranog jezika (talijanskog, francuskog, španjolskog ili njemačkog), ali nije preduvjet. Svi volonteri/ke odabrani za rad na festivalu o terminu će orijentacijskog sastanka biti informirani e-mailom .

Zainteresirani se mogu se javiti na volonteri[]subversivefestival.com do 25. travnja 2013. Uz prijavu je potrebno priložiti CV.

Tražimo i volontere/ke za dijeljenje promotivnih materijala Subversive Festivala (Subverzivca i letaka) od 30. travnja do 5. svibnja na prostoru Zagreba (centar, fakulteti, knjižnice, muzeji itd.). Svim volonterima i volonterkama osigurani su besplatan ulaz na program cijelog festivala i publikacije Subversive Festivala.

Zainteresirani se mogu javiti na volonteri[at]subversivefestival.com do 20. travnja. Molimo da naznačite ukoliko imate vozačku dozvolu.

Vezani članci

 • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
 • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
 • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
 • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
 • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
 • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.
 • 17. srpnja 2019. Syriza je poražena, ali Tsiprasov pohod na lijevi centar se nastavlja Na nedavnim prijevremenim grčkim općim izborima pobijedila je desna stranka Nova demokracija. Stranka Alexisa Tsiprasa, Syriza, napušta vlast, ali na osnovu izbornog rezultata od 31,5% ostaje u parlamentu, gdje će svoj imidž pokušati graditi hegemonizacijom lijevog centra, u svrhu čega su već implementirana određena kadrovska rješenja te marketinško-ideološki rebrending. Najveći izazov predstavlja joj iznalaženje kompenzacije za aktivnost u stranačkoj bazi, koju je ova „kartel-stranka“ neutralizirala još tijekom Tsiprasova konsolidiranja unutarstranačke moći oko uskog kruga suradnika.
 • 9. srpnja 2019. Tragovima devedeset devete: između imperijalizma i nacionalizma Nedavno je navršeno 20 godina od završetka rata na Kosovu, posljednjeg poglavlja tragičnih devedesetih. Dugogodišnji napori srpskih i jugoslavenskih političkih elita da Albancima oduzmu pravo na samoopredjeljenje stvorili su napete međuetničke odnose koji se otada nisu bitno poboljšavali, a samim ratom i imperijalističkom agresijom na Srbiju već dugi niz godina uspješno manipuliraju vladajuće nacionalističke garniture. Naši sugovornici_ce razmatraju kako bi se progresivne snage trebale suprotstaviti dominantnim narativima i zauzeti stav naspram dobro poznatih neprijatelja ljevice na ovim prostorima: imperijalizma i nacionalizma.
 • 30. lipnja 2019. O povijesnoj genezi autorskih prava Naturalizacija legalističkog pristupa pitanju autorstva, koja u javnom diskursu i danas hrani mit o umjetniku kao geniju, počiva na marginalizaciji historijata konceptualnih prijepora i društveno-političkih borbi koje su još u 18. stoljeću oblikovale i iznjedrile institut autora i autorskih prava.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve