Konferencija Perspektive suvremene komparatistike

Danas, 15. studenog u dvorani D7 Filozofskog fakulteta s početkom u 20h svečano je otvaranje prve regionalne konferencije studenata komparativne književnosti Perspektive suvremene komparatistike. Konferencija će se sljedeća tri dana održavati u Zagrebu na Filozofskom fakultetu i u prostorima Studentskog centra. Više o programu u nastavku:POZIV NA KONFERENCIJU

Klub studenata komparativne književnosti “K.” vas poziva na regionalnu studentsku konferenciju Perspektive suvremene komparatistike koja će se održati od 15. do 18. studenog 2013. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija čini prvi projekt ove vrste i inicijalni je korak u pokušaju stvaranja platforme za suradnju između studenata komparativne književnosti na prostoru bivše Jugoslavije. Dugoročna namjera konferencije približiti je prakse izučavanja književnosti u zemljama regije, ali i poticati refleksiju na razini struke i u širem okviru humanističkih znanosti. Cilj je potaknuti studente i zainteresiranu kulturnu javnost na preosmišljavanje zajedničke kulturne sfere prostora bivše Jugoslavije.

Predstavljanjem književnih polja susjednih zemalja iz perspektive suvremenog stanja struke adresirat ćemo konkretne zajedničke književno-povijesne preokupacije i metodološka usmjerenja koje definiraju regionalno književno polje. Program konferencije obuhvaća studentska izlaganja, okrugli stol, tribine i radionice pisanja projekata.

Na konferenciji će sudjelovati studenti sveučilišta u Skoplju, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu i Ljubljani. Izlaganja studenata podijeljena su u blokove koji se bave zajedničkim kniževnopovijesnim preokupacijama, proučavanjem suvremene popularne kulture u nacionalnom kontekstu, spregom komparatistike i srodnih disciplina te opusima pojedinih autora. Popratni program obuhvaća predstavljanje umjetničkih projekata, kao i tribine o stanju izdavaštva u regiji, te odnosu kulturalnih studija i proučavanja književnosti.

Glavni program održavat će se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a popratni u MM centru SC-a i u Konferencijskoj dvorani Knjižnice fakulteta.

Svečano otvaranje je u dvorani D-VII 15. studenog s početkom u 20 sati.

Svi programi konferencije u potpunosti su otvoreni za javnost, uz posebnu najavu za sudjelovanje na radionicama pisanja projekata prilikom registracije sudionika.

Novosti vezane uz konferenciju, kao i točan raspored izlaganja možete pratiti na stranici Kluba (http://kskk.ffzg.hr/) ili na Facebook stranici konferencije (https://www.facebook.com/PerspektiveSuvremeneKomparatistike).
Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti na adresu e-pošte perspektive.komparativne.2013@gmail.com

Veselimo se vašem dolasku,

Organizacijski odbor Regionalne studentske konferencije “Perspektive suvremene komparatistike”

Vezani članci

  • 30. svibnja 2020. Ne osuđujmo ustanke protiv umorstava koje vrši policija Ustanak potaknut umorstvom Georgea Floyda, crnog muškarca iz Minneapolisa kojega je usred bijela dana ugušio bijeli policijski službenik Derek Chauvin širi se Sjedinjenim Američkim Državama, dok srednjostrujaškim medijima predvidljivo odzvanja refren o uništavanju privatnog vlasništva o kojem opetovano slušamo kada jednosmjerno nasilje odozgo dobije svoj odgovor odozdo. Površnom zgražanju nad pustošenjem i pljačkom tijekom pobune treba suprotstaviti podsjetnik na postojane mehanizme strukturnog rasizma te sistemske dimenzije pljački i opresija koje se provode nad radnom većinom, a posebice nad crnim pripadnicima i pripadnicama radničke klase.
  • 24. svibnja 2020. Jeff Bezos ne bi trebao biti milijarder, a kamoli bilijunaš „Prema određenim izvješćima, Jeff Bezos je na dobrom putu da postane prvi svjetski bilijunaš, što predstavlja grotesknu optužnicu protiv našeg društva, a jedini način da ga promijenimo jest da organiziramo radnice i radnike Amazona kako bi povratili natrag ogromnu moć i bogatstvo koje zgrće Bezos.“
  • 24. svibnja 2020. Izjava o Covidu-19 s prvog sastanka Globalne ekosocijalističke mreže „Aktivisti i aktivistkinje s četiri kontinenta planiraju aktivnosti, biraju upravljački odbor i pozivaju na solidarnost sa svim radnicama i radnicima koji riskiraju vlastite živote za sve nas.“
  • 24. svibnja 2020. Okolišna perspektiva ljudske povijesti "Budući da je, prema zakonu entropije, energija potrošna i ne možemo je reciklirati, svaki dan moramo iznova vaditi sirovine i goriva iz zemlje za potrebe ekonomije. U određenoj mjeri recikliramo materijale poput aluminija i bakra, ali ne previše. Čak bi i ekonomija nulte stope rasta nužno došla do granica mogućnosti vađenja nafte, ugljena, bakra, boksita, željezne rudače, ekstrakcije plina hidrauličkim frakturiranjem, itd. Dakle, ekonomija nije cirkularna, nego jednosmjerna i vodi ka entropiji – rasipanju sirovina i energije."
  • 17. svibnja 2020. Sustav učenja na daljinu u Španjolskoj zapostavlja djecu iz radničke klase Prelaskom na online edukaciju od doma tijekom karantene, radnička klasa u Španjolskoj ostala je lišena niza socijalno-reproduktivnih funkcija koje osigurava cjelovito besplatno javno obrazovanje, a djeca iz radničkih obitelji prepuštena modelu izvođenja nastave kojemu njihovi roditelji ne mogu parirati adekvatnim vremenskim, financijskim i tehnološkim kapacitetima.
  • 14. svibnja 2020. „Progresivni kapitalizam“ je neostvariv Socijaldemokratske reformske intervencije temeljene na regulaciji i antitrustovskim politikama, koje zaziva ekonomist Joseph Stiglitz u svojoj novoj knjizi People, Power and Profits: Progressive Capitalism for an Age of Discontent, počivaju na manjkavoj srednjostrujaškoj pretpostavci o idealiziranom kompetitivnom tržišnom modelu i zadržavaju se u okvirima kapitalističkog realizma.
  • 11. svibnja 2020. Kriza korona virusa ubrzava stvaranje tehnoloških monopola Specifični uvjeti pandemije Covida-19 i popratno kreativno uništenje slabijih kapitalističkih aktera pospješuju postojeći trend tržišne koncentracije, osobito u polju velikih tehnoloških kompanija, čija vrijednost dionica raste proporcionalno jačanju njihove tržišne moći. Ljevica bi trebala odgovoriti nastojanjima da se monopole podvrgne demokratskom narodnom nadzoru, kao i radničkim organiziranjem unutar samih korporacija.
  • 2. svibnja 2020. Sedam teza o socijalnoj reprodukciji i pandemiji Covida-19 Članice Marksističko-feminističkog kolektiva iz antikapitalističke pozicije i okvira teorije socijalne reprodukcije demontiraju kapitalistički odgovor na aktualnu zdravstvenu krizu, uzimajući za polazišnu točku jedan od ključnih elemenata kapitalističkog sistema proizvodnje – rad koji proizvodi i održava život, a koji je istovremeno prva linija borbe protiv pandemije korona virusa.
  • 24. travnja 2020. O nastanku ekonomije kao nauke Propitujući koncept linearnog razvoja heterogenih diskursa u homogenu disciplinu, autorica ukazuje na transformaciju znanja koje je bilo tek popratna refleksija trgovaca o djelatnosti razmjene u njezinu specifičnu, instrumentalnu analizu, i predstavlja dva heterogena ekonomska diskursa, merkantilizam i tzv. školu fiziokrata, koji prethode klasičnoj političkoj ekonomiji, i na historijski specifične načine adresiraju pitanja razmjene odnosno ekonomskog rasta.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve