Konferencija Perspektive suvremene komparatistike

Danas, 15. studenog u dvorani D7 Filozofskog fakulteta s početkom u 20h svečano je otvaranje prve regionalne konferencije studenata komparativne književnosti Perspektive suvremene komparatistike. Konferencija će se sljedeća tri dana održavati u Zagrebu na Filozofskom fakultetu i u prostorima Studentskog centra. Više o programu u nastavku:POZIV NA KONFERENCIJU

Klub studenata komparativne književnosti “K.” vas poziva na regionalnu studentsku konferenciju Perspektive suvremene komparatistike koja će se održati od 15. do 18. studenog 2013. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija čini prvi projekt ove vrste i inicijalni je korak u pokušaju stvaranja platforme za suradnju između studenata komparativne književnosti na prostoru bivše Jugoslavije. Dugoročna namjera konferencije približiti je prakse izučavanja književnosti u zemljama regije, ali i poticati refleksiju na razini struke i u širem okviru humanističkih znanosti. Cilj je potaknuti studente i zainteresiranu kulturnu javnost na preosmišljavanje zajedničke kulturne sfere prostora bivše Jugoslavije.

Predstavljanjem književnih polja susjednih zemalja iz perspektive suvremenog stanja struke adresirat ćemo konkretne zajedničke književno-povijesne preokupacije i metodološka usmjerenja koje definiraju regionalno književno polje. Program konferencije obuhvaća studentska izlaganja, okrugli stol, tribine i radionice pisanja projekata.

Na konferenciji će sudjelovati studenti sveučilišta u Skoplju, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu i Ljubljani. Izlaganja studenata podijeljena su u blokove koji se bave zajedničkim kniževnopovijesnim preokupacijama, proučavanjem suvremene popularne kulture u nacionalnom kontekstu, spregom komparatistike i srodnih disciplina te opusima pojedinih autora. Popratni program obuhvaća predstavljanje umjetničkih projekata, kao i tribine o stanju izdavaštva u regiji, te odnosu kulturalnih studija i proučavanja književnosti.

Glavni program održavat će se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a popratni u MM centru SC-a i u Konferencijskoj dvorani Knjižnice fakulteta.

Svečano otvaranje je u dvorani D-VII 15. studenog s početkom u 20 sati.

Svi programi konferencije u potpunosti su otvoreni za javnost, uz posebnu najavu za sudjelovanje na radionicama pisanja projekata prilikom registracije sudionika.

Novosti vezane uz konferenciju, kao i točan raspored izlaganja možete pratiti na stranici Kluba (http://kskk.ffzg.hr/) ili na Facebook stranici konferencije (https://www.facebook.com/PerspektiveSuvremeneKomparatistike).
Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti na adresu e-pošte perspektive.komparativne.2013@gmail.com

Veselimo se vašem dolasku,

Organizacijski odbor Regionalne studentske konferencije “Perspektive suvremene komparatistike”

Vezani članci

  • 10. listopada 2019. Rosa Luxemburg i Clara Zetkin – Politička suradnja kao revolucionarna praksa Zajednička borba Luxemburg i Zetkin za revolucionarnu poziciju i ciljeve socijalističkog pokreta, a protiv revizionizma u njemačkom i međunarodnom radničkom pokretu, najuočljivija kroz kritiku oportunističkih praksi socijaldemokratskih partija s kraja 19. i početka 20. stoljeća, trajala je više od dva desetljeća. Zbog česte razdvojenosti, represije sustava i zdravstvenih tegoba, dvije su revolucionarke svoje prijateljstvo održavale putem pisama, čija analiza ukazuje na dodirne točke i intenzitet njihove suradnje.
  • 30. rujna 2019. Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: ljubav u ritmu eksploatacije Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima.
  • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve