Izbori za Studentski zbor FFZG-a i Sveučilišta u Zagrebu (25.-26. ožujka 2015.)

Izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu održat će se 25. i 26. ožujka 2015. od 8:00-20:00 sati u auli Filozofskog fakulteta. Osim na FFZG-u, izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu istovremeno će se održavati i na svim ostalim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, a glasati uz predočenje indeksa mogu svi redovni studenti. Dok se za SZ Filozofskog kandidirala tek jedna lista (Inicijativa “Za odgovorni Studentski zbor”), koja obećava nastavak pozitivne tradicije socijalno osjetljivog studentskog organiziranja i predstavljanja na FFZG-u, na izborima za SZ Sveučilišta u Zagrebu, koji raspolaže i većim sredstvima – naizgled je veća gužva


Ipak, među kandidatima/kinjama brojčano prevladavaju oni/e kojima podršku daje 35 (što strukovnih, što zavičajnih) udruga, koje ove godine na izborni pladanj donose zanimljiv kontinuitet – među studentima koje podržavaju nalazi se aktualni predsjednik Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta Petar Labrović, ali i nekoliko bivših obnašatelja iste funkcije (Krešimir Bašić, Ivan Bota, Danko Relić), ovaj put iz postdiplomske regimente.

Među ostalim kandidatima/kinjama, od zapaženijih izbornih programa možemo izdvojiti zajedničku inicijativu studentica s FFZG-a i FPZG-a koju nose kolegice Dulj, Žganec, Horvat i Sever, uz podršku udruga s FFZG-a, FPZG-a i FER-a i koja se nastavlja na drukčiji kontinuitet – onaj borbe za potpuno javno financirano obrazovanje. Pored toga, a između ostalog, zalažu se i za uvođenje besplatnog interneta na cijeloj sveučilišnoj strukturi, transparentno raspolaganje sredstvima za studentske projekte, poboljšanje infrastrukture studentskih domova, inzistiranje na transparentnosti sanacijskog procesa Studentskog centra.

Studentski izborni “festival demokracije” bilježi i svoj kontinuitet očitih i manje očitih makinacija na izbornim mjestima, a potom i tijekom obnašanja funkcija. Ukoliko na biralištu na vašem fakultetu primijetite ponašanje za koje smatrate da krši demokratske standarde, ukoliko ste u mogućnosti dokumentirajte ga i prijavite dežurnim promatračima izbora.

Vezani članci

  • 22. studenoga 2020. Radne žene traže svoj glas "Ženski pokret sedamdesetih godina prošlog stoljeća uključivao je i val organiziranja na radnom mjestu. Novi dokumentarni film 9do5 donosi priču jednog pokreta."
  • 15. studenoga 2020. Sumrak idola na centru Iako dramski predložak Gospode Glembajevih nudi dovoljno ulaznih točaka za polemičku proizvodnju novog značenja na sceni, Branko Brezovec u svojoj najnovijoj inscenaciji Krležina kanonskog djela oslanja se na lako dostupnu kontroverznost i ne nalazi način da protegne problemska čvorišta onkraj individualne psihologizacije, zapostavljajući političko-ekonomski okvir drame.
  • 15. studenoga 2020. Mere štednje i uspon nacista "Odgovor mnogih zapadnih zemalja na uvećani javni dug koji je nastao kao posledica svetske ekonomske krize 2007/2008. godine bio je sprovođenje dubokih mera štednje i to se može ponovo desiti usled pandemije izazvane koronavirusom. Ovaj članak daje prikaz toga kako su mere štednje u ranim 30-im uvećale društvene tenzije i doprinele nastanku političkih nemira, što je stvorilo sve potrebne uslove za uspon Nacističke partije u Nemačkoj. Autori tvrde da je u nedostatku koherentne reakcije na povećanje društvene agonije, Vlada Vajmarske Nemačke samo produbila recesiju i na taj način doprinela još većoj radikalizaciji i polarizaciji unutar nemačkog biračkog tela."
  • 15. studenoga 2020. Najnoviji koraci prema pravoj demokraciji u Čileu su nit vodilja za ostatak svijeta "Postoje velika očekivanja da će premoćni rezultat glasanja u prilog obaranju ustava iz doba Pinocheta označiti početak novog razdoblja."
  • 8. studenoga 2020. Halucinatorni bunker bijele desnice "Negativne reakcije na pokret Black Lives Matter u Južnoj Africi naglašavaju sve izraženiju konvergenciju između krajnje desnice i konzervativaca."
  • 8. studenoga 2020. Trumpov poraz opravdan je povod za proslavu, ali na ulicama treba ostati još četiri godine Kolektivna anksioznost oko predsjedničkih izbora u SAD-u okončana je objavom rezultata, nakon čega su uslijedile euforične proslave na ulicama mnogih američkih gradova. Već je sada jasno da milijuni ljudi većinom nisu slavili Bidenovu pobjedu koliko Trumpov poraz, što je dodatni impuls protiv uljuljkavanja u lažnu sigurnost koju nudi naoko benevolentnija figura na čelu države. Istinska promjena i dalje iziskuje djelovanje odozdo, stoga je od presudne važnosti da se narod organizacijskim naporima odupre neoliberalnom centrizmu Demokratske stranke koji otvara prostor reakcionarima poput Trumpa.
  • 8. studenoga 2020. Nekoliko činjenica o ekonomiji SAD-a Povodom američkih predsjedničkih izbora, na kojima je aktualnog predsjednika iz Republikanske stranke Donalda Trumpa pobijedio kandidat Demokratske stranke Joe Biden, donosimo kompendij statistika u kojima se ekonomija i društvo Sjedinjenih Američkih Država uspoređuju s ostatkom svijeta.
  • 1. studenoga 2020. Život u zaleđu: Knin Ratne obljetnice ili koruptivne afere bivše gradonačelnice gotovo su jedini povodi za spominjanje Knina u medijskom mejnstrimu. S druge strane, propast gradske industrije zapostavljena je tema. Velik je broj opustjelih radnih pogona koji svjedoče o poprilično drugačijem Kninu prije rata.
  • 31. listopada 2020. Živući pakao Morije i nasljeđe europskog kolonijalizma "Kada iz zgarišta Morije naprosto nastane Morija 2.0, sve se više čini da europski sistem sam održava vlastiti kontinuitet"

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve