Na Zemlji je zabilježen dosad najtopliji rujan

"Neviđeno visoke globalne temperature učinile su prošli mjesec najtoplijim rujnom od 1880. godine. 2020. godina će po svoj prilici biti jedna od tri najtoplije zabilježene godine."

Odabrane značajne klimatske anomalije i događaji, rujan 2020. godine. Izvor: NOAA.
Neviđeno visoke globalne temperature učinile su prošli mjesec najtoplijim rujnom od 1880. godine. 2020. godina će po svoj prilici biti jedna od tri najtoplije zabilježene godine.Izvještaj američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfereNeviđena vrućina diljem svijeta učinila je rujan 2020. godine najtoplijim devetim mjesecom od onoga 1880. godine, prema najnovijem mjesečnom globalnom klimatskom izvješću američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA).
 
Toplina ovog rujna također je doprinijela trendu 2020. godine kao izuzetno vruće godine, čije su globalne temperature izmjerene do današnjeg datuma druge po visini u 141 godini klimatskih mjerenja.
 

Statistike za rujan

Prosječno gledano, globalna temperatura površine kopna i oceana u rujnu 2020. godine bila je najviša za taj mjesec u 141 godini kako se vodi evidencija, za 0,97°C iznad prosjeka od 15,0°C iz 20. stoljeća.
 
Ovo nadmašuje prethodne rekorde postavljene 2015. i 2016. godine. Rujan 2020. godine je 44. uzastopni rujan i 429. uzastopni mjesec s temperaturama iznad prosjeka zabilježenog tijekom 20. stoljeća.
 
Deset najtoplijih rujna dogodilo se od 2005. godine, a sedam najtoplijih rujna dogodilo se u posljednjih sedam godina (2014.-2020.).
 
15. rujna morski je led prekrivao tek 1,44 milijuna četvornih kilometara Arktika, što je drugi po redu najmanji zabilježeni minimalni opseg nakon 17. rujna 2012. godine. 14 najmanjih godišnjih minimalnih opsega zabilježeno je u posljednjih 14 godina.
 

Godina do izvještajnog datuma: siječanj-rujan 2020. godine

Prosječna globalna temperatura do izvještajnog datuma (year-to-date, YTD) druga je po visini, za 1,02°C iznad prosjeka 20. stoljeća. To je tek 0,04°C manje od rekorda koji je za isti YTD dosegnut 2016. godine.
 
Temperatura do izvještajnog datuma za sjevernu hemisferu izjednačena je s onom iz 2016. godine kao najvišom zabilježenom temperaturom, dok je južna hemisfera zabilježila svoju četvrtu najvišu temperaturu do izvještajnog datuma.
 
Europa, Azija i Meksički zaljev zabilježili su svoje najtoplije razdoblje od siječnja do rujna, dok su Južna Amerika i regija Kariba drugi po visini temperatura. Nijedno kopneno ili oceansko područje nije zabilježilo rekordno niske temperature do izvještajnog datuma.
 
Prema statističkoj analizi znanstvenika američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere, 2020. godina će se vrlo vjerojatno svrstati među tri najtoplije zabilježene godine.
 Vezani članci

  • 22. studenoga 2020. Radne žene traže svoj glas "Ženski pokret sedamdesetih godina prošlog stoljeća uključivao je i val organiziranja na radnom mjestu. Novi dokumentarni film 9do5 donosi priču jednog pokreta."
  • 15. studenoga 2020. Sumrak idola na centru Iako dramski predložak Gospode Glembajevih nudi dovoljno ulaznih točaka za polemičku proizvodnju novog značenja na sceni, Branko Brezovec u svojoj najnovijoj inscenaciji Krležina kanonskog djela oslanja se na lako dostupnu kontroverznost i ne nalazi način da protegne problemska čvorišta onkraj individualne psihologizacije, zapostavljajući političko-ekonomski okvir drame.
  • 15. studenoga 2020. Mere štednje i uspon nacista "Odgovor mnogih zapadnih zemalja na uvećani javni dug koji je nastao kao posledica svetske ekonomske krize 2007/2008. godine bio je sprovođenje dubokih mera štednje i to se može ponovo desiti usled pandemije izazvane koronavirusom. Ovaj članak daje prikaz toga kako su mere štednje u ranim 30-im uvećale društvene tenzije i doprinele nastanku političkih nemira, što je stvorilo sve potrebne uslove za uspon Nacističke partije u Nemačkoj. Autori tvrde da je u nedostatku koherentne reakcije na povećanje društvene agonije, Vlada Vajmarske Nemačke samo produbila recesiju i na taj način doprinela još većoj radikalizaciji i polarizaciji unutar nemačkog biračkog tela."
  • 15. studenoga 2020. Najnoviji koraci prema pravoj demokraciji u Čileu su nit vodilja za ostatak svijeta "Postoje velika očekivanja da će premoćni rezultat glasanja u prilog obaranju ustava iz doba Pinocheta označiti početak novog razdoblja."
  • 8. studenoga 2020. Halucinatorni bunker bijele desnice "Negativne reakcije na pokret Black Lives Matter u Južnoj Africi naglašavaju sve izraženiju konvergenciju između krajnje desnice i konzervativaca."
  • 8. studenoga 2020. Trumpov poraz opravdan je povod za proslavu, ali na ulicama treba ostati još četiri godine Kolektivna anksioznost oko predsjedničkih izbora u SAD-u okončana je objavom rezultata, nakon čega su uslijedile euforične proslave na ulicama mnogih američkih gradova. Već je sada jasno da milijuni ljudi većinom nisu slavili Bidenovu pobjedu koliko Trumpov poraz, što je dodatni impuls protiv uljuljkavanja u lažnu sigurnost koju nudi naoko benevolentnija figura na čelu države. Istinska promjena i dalje iziskuje djelovanje odozdo, stoga je od presudne važnosti da se narod organizacijskim naporima odupre neoliberalnom centrizmu Demokratske stranke koji otvara prostor reakcionarima poput Trumpa.
  • 8. studenoga 2020. Nekoliko činjenica o ekonomiji SAD-a Povodom američkih predsjedničkih izbora, na kojima je aktualnog predsjednika iz Republikanske stranke Donalda Trumpa pobijedio kandidat Demokratske stranke Joe Biden, donosimo kompendij statistika u kojima se ekonomija i društvo Sjedinjenih Američkih Država uspoređuju s ostatkom svijeta.
  • 1. studenoga 2020. Život u zaleđu: Knin Ratne obljetnice ili koruptivne afere bivše gradonačelnice gotovo su jedini povodi za spominjanje Knina u medijskom mejnstrimu. S druge strane, propast gradske industrije zapostavljena je tema. Velik je broj opustjelih radnih pogona koji svjedoče o poprilično drugačijem Kninu prije rata.
  • 31. listopada 2020. Živući pakao Morije i nasljeđe europskog kolonijalizma "Kada iz zgarišta Morije naprosto nastane Morija 2.0, sve se više čini da europski sistem sam održava vlastiti kontinuitet"

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve