Na Zemlji je zabilježen dosad najtopliji rujan

"Neviđeno visoke globalne temperature učinile su prošli mjesec najtoplijim rujnom od 1880. godine. 2020. godina će po svoj prilici biti jedna od tri najtoplije zabilježene godine."

Odabrane značajne klimatske anomalije i događaji, rujan 2020. godine. Izvor: NOAA.
Neviđeno visoke globalne temperature učinile su prošli mjesec najtoplijim rujnom od 1880. godine. 2020. godina će po svoj prilici biti jedna od tri najtoplije zabilježene godine.Izvještaj američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfereNeviđena vrućina diljem svijeta učinila je rujan 2020. godine najtoplijim devetim mjesecom od onoga 1880. godine, prema najnovijem mjesečnom globalnom klimatskom izvješću američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA).
 
Toplina ovog rujna također je doprinijela trendu 2020. godine kao izuzetno vruće godine, čije su globalne temperature izmjerene do današnjeg datuma druge po visini u 141 godini klimatskih mjerenja.
 

Statistike za rujan

Prosječno gledano, globalna temperatura površine kopna i oceana u rujnu 2020. godine bila je najviša za taj mjesec u 141 godini kako se vodi evidencija, za 0,97°C iznad prosjeka od 15,0°C iz 20. stoljeća.
 
Ovo nadmašuje prethodne rekorde postavljene 2015. i 2016. godine. Rujan 2020. godine je 44. uzastopni rujan i 429. uzastopni mjesec s temperaturama iznad prosjeka zabilježenog tijekom 20. stoljeća.
 
Deset najtoplijih rujna dogodilo se od 2005. godine, a sedam najtoplijih rujna dogodilo se u posljednjih sedam godina (2014.-2020.).
 
15. rujna morski je led prekrivao tek 1,44 milijuna četvornih kilometara Arktika, što je drugi po redu najmanji zabilježeni minimalni opseg nakon 17. rujna 2012. godine. 14 najmanjih godišnjih minimalnih opsega zabilježeno je u posljednjih 14 godina.
 

Godina do izvještajnog datuma: siječanj-rujan 2020. godine

Prosječna globalna temperatura do izvještajnog datuma (year-to-date, YTD) druga je po visini, za 1,02°C iznad prosjeka 20. stoljeća. To je tek 0,04°C manje od rekorda koji je za isti YTD dosegnut 2016. godine.
 
Temperatura do izvještajnog datuma za sjevernu hemisferu izjednačena je s onom iz 2016. godine kao najvišom zabilježenom temperaturom, dok je južna hemisfera zabilježila svoju četvrtu najvišu temperaturu do izvještajnog datuma.
 
Europa, Azija i Meksički zaljev zabilježili su svoje najtoplije razdoblje od siječnja do rujna, dok su Južna Amerika i regija Kariba drugi po visini temperatura. Nijedno kopneno ili oceansko područje nije zabilježilo rekordno niske temperature do izvještajnog datuma.
 
Prema statističkoj analizi znanstvenika američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere, 2020. godina će se vrlo vjerojatno svrstati među tri najtoplije zabilježene godine.
 Vezani članci

  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey "Nekadašnji čelnik Europske centralne banke Mario Draghi prošloga je mjeseca formirao novu talijansku vladu, čija su ministarstva predana na upravljanje neizabranim tehnokratima. Sada je njegova „vlada stručnjaka“ outsourceala izradu svog ekonomskog plana privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey – bez da se o tome išta pitalo biračice i birače."
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.
  • 13. ožujka 2021. Štrajk na niskim granama "Zbog pravnih i poslovnih praksi u SAD-u je iznimno teško pokrenuti štrajk. Šefovi i njihovi političari razumiju da su radnice i radnici bez opcije uskraćivanja rada gotovo bespomoćni, i stoga su postavili bezbrojne zapreke štrajkačkim aktivnostima. Međutim, za one među nama koji vjeruju da nije moguće izgraditi bolje društvo bez snažnijih sindikata, ovi simptomi su kobni. Jerry Brown, mentor Jane McAlevey u sindikalnoj podružnici 1199 New England Međunarodnog sindikata zaposlenih u uslužnim djelatnostima kaže da je štrajk mišić rada i ako ga redovno ne koristimo, on atrofira."
  • 14. veljače 2021. Kako mirovinski fondovi oblikuju financijalizaciju u Kolumbiji i Peruu "U ekonomijama u nastajanju koje su podvrgnute podređenim oblicima ekonomske i financijske integracije, i gdje su zastupljeni interesi visoko koncentrirane financijske industrije, takvi mirovinski fondovi mogu podbaciti kao katalizator dubokih, likvidnih i stabilnih domaćih tržišta kapitala. Umjesto toga, mogli bi doprinijeti financiranju privatiziranih oblika infrastrukture i nekretnina te ojačati hijerarhije globalnog financijskog svijeta."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve