Radničko i partijsko udruživanje

Djelovanje i suradnju borbenih radničkih stožera i lijevih radničkih organizacija potrebno je podići na političku razinu. Pritom bi trebalo stremiti nadilaženju sindikalne razjedinjenosti, oportunizma i neefikasnosti, sve kako bi se osvijestio položaj kojeg radnici zauzimaju u društvu. U skladu s nužnim internacionalizmom radničkog pokreta, pokazalo se kako je neophodno uspostaviti usku suradnju ljevice na Balkanu, ali i šire. Panel čiju snimku donosimo pokušava otvoriti raspravu o trenutnom stanju radničkog pokreta na prostorima bivše Jugoslavije, problemima financijske opstojnosti radničkih organizacija, ograničenjima sindikalnog djelovanja te nužnim smjerovima kojima se političko djelovanje mora odvijati kako bi moglo dovesti do promjena postojećih društvenih odnosa.

Featured Video Play Icon
 

16.5.2018., Dvorana Müller, Kino Europa, Zagreb

11. Subversive festival „Borba za slobodu i poetska pravda“

Sudjeluju: Franko Belas (Stožer za obranu brodogradnje – Uljanik), Filip Šaćirović (Marksistička organizacija Crveni), Goran Marković (Novi plamen), Bojan Nonković (BRID)

Moderira: Luka Resanović, Radnički portal

 

Panel: Radničko i partijsko udruživanje

 

Ideja panela jest predstaviti radničke stožere kao dobre primjere novih oblika radničkog organiziranja u Hrvatskoj, zatim ukazati na uspješnu suradnju lijevih sindikalnih udruga i borbenih sindikata, ali i na nužnost osnivanja lijevih političkih partija koje bi se trebale usko povezati sa spomenutim organizacijama, čime bi se klasna borba podigla i na političku razinu. Konačno, cilj panela jest i pojasniti potrebu bliske suradnje ljevice na Balkanu.

 

Radnički stožeri u Hrvatskoj sve se češće pojavljuju u većim poduzećima (Petrokemija Kutina, Rafinerija Sisak, Uljanik Pula) kao autohtoni pokreti iz same radničke baze, kojima se nastoji nadići sindikalna razjedinjenost, oportunizam i neefikasnost. U tom pogledu, stožeri su nadsindikalna tijela koja klasnu borbu na radnom mjestu podižu na višu organizacijsku razinu i to na načelima radničke demokracije i potpune transparentnosti. Radnički pokret treba se širiti i izvan radnih mjesta kako bi se osvijestio cjelokupni položaj koji radnici zauzimaju u društvu. U borbi protiv jakog saveza poduzetnika i njihove države, potrebno je uspostaviti savez između radničkih organizacija, lijevih udruga i političkih partija. Kao ni sam kapitalistički sistem, ni radnički pokret ne smije poznavati granice, stoga je važno stvarati čvrste veze izvan nacionalnih granica.

 

(izvor)

 

Vezani članci

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve