Događanja u svijetu: blokade sveučilišta i prosvjedi

U sklopu Globalnog tjedna akcije (koji smo već spominjali ovdje) koji se održava od 20.4. do 29.4.2009. diljem svijeta brojne studentske organizacije prosvjeduju protiv komercijalizacije obrazovanja.

U Finskoj je tjedan borbe protiv komercijalizacije obrazovanja obilježen na Sveučilištu u Tempereu i u gradu Jyväskylä. U Jyväskyli, tijekom tjedna održala su se razna predavanja i demonstracije. Domaći i strani studenti raspravljali su o obrazovnim politikama nekoliko zemalja, i prosvjedovali protiv lokalnih problema na Sveučilištu u Jyväskyli.

U Tempereu, tjedan je započeo spuštanjem transparenta s krova Sveučilišta. Studenti su tamo prosvjedovali protiv komercijalizacije obrazovanja i nadolazećeg zakona o obrazovanju koji bi trebao uvesti bolonjsku reformu na finska sveučilišta. Nakon toga održavale su se diskusije i filmske projekcije. U utorak su studenti organizirali djeljenje besplatne juhe ispred zgrade Sveučilišta kao bojkot Sodexo restorana koji se nalazi u toj zgradi. Tokom dana održavale su se javne diskusije i tribine, navečer je prikazan finski film Vihreä leski (Zeleni prozor). U srijedu su studenti na jednu noć blokirali Sveučilište. To je prva blokada ovog sveučilišta unazad nekoliko desetljeća.

Studenti u Tempereu prosvjeduju protiv nadolazećeg zakona koji će uvesti Bolonjski proces na finska sveučilišta, kao i protiv politike vlastitog sveučilišta jer smatraju da je uprava prostor sveučilišta prepustila korporacijama umjesto da on pripada studentima, i žele to promijeniti. U svojim akcijama solidiraju se i šalju potporu svim studentima svijeta, a pogotovo svojim prijateljima u Zagrebu!

U Austriji je početak međunarodnog tjedna borbe protiv komercijalizacije obrazovanja obilježen studentskim protestima u nekoliko gradova. Prosvjedovalo se za bolje uvjete i veću financijsku pomoć za javno obrazovanje. “Spasite obrazovanje a ne banke” bila je glavna parola, dok vlada, s druge strane, navješćuje smanjenje proračuna. U Salzburgu se u ponedjeljak okupilo gotovo 3,000 studenata koji su prosvjedovali protiv Bolonjskog procesa. Studenti su pozvali na međunarodnu solidarnost među različitm pokretima koji se bore protiv komercijalizacije obrazovanja i zahtjevali besplatno obrazovanje za sve. Za to vrijeme brojni su studenti prosvjedovali i u Innsbrucku, Grazu, Bregenzu, Linzu, St. Pöltenu, Klagenfurtu i Burgenlandu. Informacije (na njemačkom) dostupne su ovdje: Salzburg.com (video).

U Danskoj studenti prosvjeduju u Kopenhagenu gdje je od utorka je blokirana središnja administrativna zgrada Sveučilišta, koju su studenti zauzeli objavljujući otvaranje “Slobodnog Sveučilišta u Kopenhagenu”. Studenti djeluju pod parolom Reclaim Your Education, te namjeravaju nastaviti blokadu do petka, kada će predložiti konkretne prijedloge za reformu obrazovnog sustava. U međuvremenu, za vrijeme blokade odvijat će se predavanja i tribine o raznim temama.


(foto: politiken.dk)

U Njemačkoj se prosvjedovalo u nekoliko gradova. U Münsteru su prosvjednici u ponedjeljak dijelili letke na kampusu kako bi informirali studente o Globalnom tjednu akcije. Poslijepodne su organizirali ulični performans. Tokom cijelog tjedna održavale su se razne manifestacije, radionice i filmske projekcije. U utorak su podigli kamp ispred sveučilišta koji su nazvali Protestnim kampom i gdje održavaju razne radionice.

U Heidelbergu je tjedan borbe protiv komercijalizacije obrazovanja započeo prosvjednim maršom kroz staru jezgru grada u kojem je sudjelovalo petstotinjak studenata. Studenti su se završetku marša skupili na kampusu i održali plenum. Zahtjevaju ukidanje školarina, besplatan pristup obrazovanju za sve i demokratske procedure sudjelovanja u svim procesima donošenja odluka na svim razinama unutar sveučilišta.

U Hamburgu su studenti Pedagoškog fakulteta organizirali razna predavanja, diskusije i radionice. Regrutirali su razne aktiviste koji su dolazili na predavnja noseći bijele maske na licu i tražeći studente da budu poslušni, konzumiraju sadržaj koji im se predaje i, najvažnije, da se ne pridružuju protestima. U četvrtak su studenti blokirali jedno krilo glavne zgrade u znak protesta protiv smanjenja izdvajanja iz budžeta za njihov fakultet (kojemu su financije smanjene za 11%) i surađivanja sveučilišta s proizvođačima oružja. Blokirali su rektorat i planirali ostati do petka, no blokada je završila navečer nakon što je rektorica uspjela pobjeći.

U Marburgu je u srijedu izveden “flashmob” nakon kojeg se održao otvoreni sastanak na kojem se pričalo o obrazovnom sustavu i kako na njega utječe komercijalizacija.

U Maroku su na Sveučilištu u Casablanci u utorak održane projekcije o javnom obrazovnom sustavu.

U Norveškoj su aktivisti u Trondheimu u četvrtak djelili letke i izvjesili transparente na dva velika kampusa.

U SAD-u su studenti prosvjedovali u New Yorku protiv povećanja školarina. Prosvjedovalo se i u Vermontu, gdje su studenti zauzeli dio sveučilišta nakon što su propali pregovori o otkazima i smanjivanju budžeta. Prosvjednici koji su zauzeli rektorat odmah su uhićeni, dok su studenti, profesori i osoblje fakulteta koji su zauzeli zgradu administracije obaviješteni da moraju napustiti zgradu do 10 navečer ili će biti uhićeni.

EDIT: S obzirom da su neki čitatelji iz činjenice da se blokada održava u vrijeme trajanja Globalnog tjedna akcije pretpostavili da to znači da će ona trajati isključivo u to vrijeme – podsjećamo još jednom da se odluka o nastavku blokade na Filozofskom fakultetu izglasava na plenumu, koji se održava svake večeri i na koji svi mogu doći sudjelovati. Blokada Filozofskog traje dok plenum ne izglasa prekid blokade.

Svrha informiranja o tome što se dešava u svijetu za vrijeme trajanja međunarodnog tjedna borbe protiv komercijalizacije obrazovanja je pokazati da hrvatski studenti nisu sami u svojoj borbi! Diljem svijeta studenti se bore za svoje pravo na obrazovanje koje neće biti komercijalizirano i koje će biti dostupno svima. Globalni tjedan akcije jedan je način da se studenti u toj borbi ujedine i pokrenu svoje akcije u isto vrijeme, na taj način podupirući jedni druge i dajući svima do znanja da je borba protiv komercijalizacije obrazovanja globalna borba, koja se ne vodi samo u jednoj zemlji.

Vezani članci

  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve