Izjava za medije 2. svibnja 2009. – 13. dan blokade

U ovome tjednu svjedočili smo još jednoj epizodi besramnog ponašanja Ministra i tobože autonomne akademske zajednice.

Rektorski zbor na sjednici, na kojoj je prisustvovao i Ministar Primorac, odlučio je da neće podržati zahtjeve i metode studenata koji se bune na fakultetima i sveučilištima diljem Hrvatske. Na taj su način rektori pokazali koliko im je malo stalo do akademskog svijeta kojime navodno upravljaju te su pokazali da su obični izvršitelji svih naloga koje pred njih dostavi ministar Primorac.

Gospoda rektori zaključcima su svoje sjednice pokazali samo jedno: da nisu dio akademske zajednice koju bi trebali predvoditi. Time su, smatramo, izgubili sva moralna prava zastupati sveučilišta ove zemlje na bilo kojoj razini. Svojim su zaključcima dali za pravo svim studentima u Hrvatskoj koji blokadama zaobilaze institucije jer znaju da se preko institucija ništa ne može napraviti. Tako je čak i jedno beznačajno savjetodavno tijelo poput Rektorskog zbora pokazalo trulost do srži.

Nakon sjednice Rektorskoga zbora Senat Sveučilišta u Zagrebu poslušno je potvrdio zaključke Rektorskog zbora i uz njih donio svoj tekst kojim je još jednom pokazao da im do biti problema ili nije stalo ili ga uopće ne razumiju. Odbili su čak i na deklarativnoj razini prihvatiti zahtjev studenata i građana da im se prizna pravo na besplatno obrazovanje na svim razinama koje, kako smo već i previše puta ponovili, mora biti dostupno svima. Osobito začuđuje da je Senat odbio i zahtjev da se zakonski prijedlozi koji se tiču obrazovanja šalju na razmatranje sveučilištima i njihovim sasatavnicama.

Smatramo kako se u pozadini ovotjednog suglasja odluka Rektorskog zbora i Senata Sveučilišta vrlo jasno ocrtava dirigirajuća ruka resornog Ministarstva koje se, očito, samo ne usudi izaći u javnost, već radije instruira sveučilišta kako da “sama” riješe problem.

U skladu s time, nezavisna studentska inicijativa još jednom poziva navedene institucije da konačno obave svoj dio posla te ispune zahtjeve studenata i prestane zamagljivati oči javnosti politikantskim odlukama i zaključcima. Sve dok se to ne dogodi, studenti će nastaviti s blokadom.

• 30. svibnja 2020. Ne osuđujmo ustanke protiv umorstava koje vrši policija Ustanak potaknut umorstvom Georgea Floyda, crnog muškarca iz Minneapolisa kojega je usred bijela dana ugušio bijeli policijski službenik Derek Chauvin širi se Sjedinjenim Američkim Državama, dok srednjostrujaškim medijima predvidljivo odzvanja refren o uništavanju privatnog vlasništva o kojem opetovano slušamo kada jednosmjerno nasilje odozgo dobije svoj odgovor odozdo. Površnom zgražanju nad pustošenjem i pljačkom tijekom pobune treba suprotstaviti podsjetnik na postojane mehanizme strukturnog rasizma te sistemske dimenzije pljački i opresija koje se provode nad radnom većinom, a posebice nad crnim pripadnicima i pripadnicama radničke klase.
  • 24. svibnja 2020. Jeff Bezos ne bi trebao biti milijarder, a kamoli bilijunaš „Prema određenim izvješćima, Jeff Bezos je na dobrom putu da postane prvi svjetski bilijunaš, što predstavlja grotesknu optužnicu protiv našeg društva, a jedini način da ga promijenimo jest da organiziramo radnice i radnike Amazona kako bi povratili natrag ogromnu moć i bogatstvo koje zgrće Bezos.“
  • 24. svibnja 2020. Izjava o Covidu-19 s prvog sastanka Globalne ekosocijalističke mreže „Aktivisti i aktivistkinje s četiri kontinenta planiraju aktivnosti, biraju upravljački odbor i pozivaju na solidarnost sa svim radnicama i radnicima koji riskiraju vlastite živote za sve nas.“
  • 24. svibnja 2020. Okolišna perspektiva ljudske povijesti "Budući da je, prema zakonu entropije, energija potrošna i ne možemo je reciklirati, svaki dan moramo iznova vaditi sirovine i goriva iz zemlje za potrebe ekonomije. U određenoj mjeri recikliramo materijale poput aluminija i bakra, ali ne previše. Čak bi i ekonomija nulte stope rasta nužno došla do granica mogućnosti vađenja nafte, ugljena, bakra, boksita, željezne rudače, ekstrakcije plina hidrauličkim frakturiranjem, itd. Dakle, ekonomija nije cirkularna, nego jednosmjerna i vodi ka entropiji – rasipanju sirovina i energije."
  • 17. svibnja 2020. Sustav učenja na daljinu u Španjolskoj zapostavlja djecu iz radničke klase Prelaskom na online edukaciju od doma tijekom karantene, radnička klasa u Španjolskoj ostala je lišena niza socijalno-reproduktivnih funkcija koje osigurava cjelovito besplatno javno obrazovanje, a djeca iz radničkih obitelji prepuštena modelu izvođenja nastave kojemu njihovi roditelji ne mogu parirati adekvatnim vremenskim, financijskim i tehnološkim kapacitetima.
  • 14. svibnja 2020. „Progresivni kapitalizam“ je neostvariv Socijaldemokratske reformske intervencije temeljene na regulaciji i antitrustovskim politikama, koje zaziva ekonomist Joseph Stiglitz u svojoj novoj knjizi People, Power and Profits: Progressive Capitalism for an Age of Discontent, počivaju na manjkavoj srednjostrujaškoj pretpostavci o idealiziranom kompetitivnom tržišnom modelu i zadržavaju se u okvirima kapitalističkog realizma.
  • 11. svibnja 2020. Kriza korona virusa ubrzava stvaranje tehnoloških monopola Specifični uvjeti pandemije Covida-19 i popratno kreativno uništenje slabijih kapitalističkih aktera pospješuju postojeći trend tržišne koncentracije, osobito u polju velikih tehnoloških kompanija, čija vrijednost dionica raste proporcionalno jačanju njihove tržišne moći. Ljevica bi trebala odgovoriti nastojanjima da se monopole podvrgne demokratskom narodnom nadzoru, kao i radničkim organiziranjem unutar samih korporacija.
  • 2. svibnja 2020. Sedam teza o socijalnoj reprodukciji i pandemiji Covida-19 Članice Marksističko-feminističkog kolektiva iz antikapitalističke pozicije i okvira teorije socijalne reprodukcije demontiraju kapitalistički odgovor na aktualnu zdravstvenu krizu, uzimajući za polazišnu točku jedan od ključnih elemenata kapitalističkog sistema proizvodnje – rad koji proizvodi i održava život, a koji je istovremeno prva linija borbe protiv pandemije korona virusa.
  • 24. travnja 2020. O nastanku ekonomije kao nauke Propitujući koncept linearnog razvoja heterogenih diskursa u homogenu disciplinu, autorica ukazuje na transformaciju znanja koje je bilo tek popratna refleksija trgovaca o djelatnosti razmjene u njezinu specifičnu, instrumentalnu analizu, i predstavlja dva heterogena ekonomska diskursa, merkantilizam i tzv. školu fiziokrata, koji prethode klasičnoj političkoj ekonomiji, i na historijski specifične načine adresiraju pitanja razmjene odnosno ekonomskog rasta.