Izjava u povodu najnovijih zbivanja na Sveučilištu u Zagrebu vezanih uz plaćanje školarina/participacija

U nastavku pročitajte izjavu Sindikata visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost povodom najnovijih zbivanja na Sveučilištu u Zagrebu vezanih uz plaćanje školarina/participacija. Sindikat poziva na solidarnost s obespravljenim studentima i podržavanje svih akcija koje će pridonijeti jednakosti i očuvanju visokog obrazovanja kao javnog dobra dostupnog svima.


1) Slijedom loše i neodgovorne politike glavnih aktera u području visokog obrazovanja, na Sveučilištu i njegovim sastavnicama vlada ovih dana financijski, pravni, i u krajnjim konsekvencijama, javnopolitički kaos. Budući da Vlada RH odnosno MZOŠ nije uplatio predviđeni iznos školarina/participacija za akademsku godinu 2010/11., na sastavnicama Sveučilišta aktivirana je odluka prema kojoj studenti preuzimaju podmirenje daljnjih financijskih obaveza.

2) MZOŠ je još jednom potvrdio kako zamišlja „besplatno obrazovanje“ u „društvu znanja“, „izvrsnosti“ i „konkurentnosti“, i kako u njegovoj viziji izgleda javno visoko obrazovanje odnosno kako je ono trebalo izgledati u propalom paketu zakona, gdje je „besplatno obrazovanje“ iskorišteno tek kao politička floskula iza koje stoji financijska arbitrarnost, diskrecijske odluke „kreativnih lidera“ i novi val komercijalizacije kao posljedica nastojanja države da odgovornost za javno dobro prepusti hirovitosti „tržišta“. Koliko se god posljednjih tjedana glasnogovornik MZOŠ-a u liku stanovitog nezavisnog sindikata trudio oprati pred zainteresiranom javnosti, ostaje tek činjenica da je nebriga za javno obrazovanje jedina konstanta resorne politike.

3) Sveučilište i fakulteti odlučili su bez otpora državi financijski teret jednostavno prebaciti na studente kao najslabiju kariku i tako „omogućiti“ poreznim obveznicima da, ovaj put kao korisnici ugovorenih usluga, još jednom izdvoje novac koji su proračunski već izdvojili. Umjesto da pritisnu sistemski jačega, Sveučilište i fakulteti su odlučili pokazati svoju snagu najslabijima.

4) Napominjemo i ovaj put: visoko obrazovanje je javno dobro i mora u potpunosti biti financirano iz javnih sredstava. To mora biti polazište svakome tko se poduhvati izrade buduće legislative u području i jedino rješenje za nastali nered. Akademska solidarnost poziva sve akademske radnike, studente i građane da podrže svaku akciju koja će pridonijeti jednakosti i očuvanju visokog obrazovanja kao javnog dobra dostupnog svima.

Solidarni s obespravljenim studentima!
Inicijativa i Sindikat Akademska solidarnost

U Zagrebu, 27. rujna 2011.

Vezani članci

  • 28. lipnja 2022. Palmino ulje: mazivo imperija Iako se to na prvi pogled možda ne čini, palmino ulje igra iznimno važnu ulogu u kontekstu suvremenog globalnog kapitalizma. Činjenica da ga pronalazimo u gotovo 50% prehrambenih proizvoda u našim dućanima samo je vrh ledenog brijega. Od kozmetičkih proizvoda, sredstava za čišćenje, podmazivanje, raznih aditiva u brojnim industrijama, palmino ulje je zaslužno za nevjerojatno veliki broj predmeta s kojima svakodnevno dolazimo u dodir, kao i za brojne svakodnevne prakse. Njegova obimna proizvodnja samim tim zahtijeva velike površine zemlje, enormne količine rada, te emitiranje nezanemarive količine zagađenja. Od ekonomskih do ekoloških učinaka i njegove bitne povijesne uloge u rasističkim kolonijalnim praksama, palmino ulje zbilja zaslužuje titulu podmazivača kapitalističkog imperija.
  • 22. lipnja 2022. Kriptovalute su beskorisne za društvene potrebe "Kriza omogućava zatvaranje ili spajanje nekompetitivnih kompanija koje ne stoje dobro; prolaženje kroz niz bankrota; otpuštanje radnika kako ih ne biste morali plaćati; zaustavljanje investicija u nove tehnologije itd. Oni koji prežive krizu potom mogu iznova pokrenuti ekonomiju uz višu profitnu stopu i nastaviti s proizvodnjom. Kapitalizam tako funkcionira i napreduje – ne ide u korist običnih ljudi. U ovakvoj se, prilično teškoj situaciji, nalazimo trenutno."
  • 17. lipnja 2022. Je li životinjska agrikultura jednako loša kao izgaranje fosilnih goriva? Iako ne polazi uvijek iz antispecističke pozicije, svijest o neodrživosti i štetnim utjecajima stočarstva pomalo jača u aktivističkim krugovima, ali i popularnoj kulturi. "Ljudi pojedu samo 55% kalorija svjetskih usjeva, dok je 36% stočna hrana (9% otpada na biogoriva). Ova ionako užasavajuća statistika zapravo je obrnuta diljem globalnog sjevera, Rusije i Brazila, pa 62% žitarica koje se uzgajaju u EU konzumira stoka. Unatoč apsurdnom argumentu da su vegani jednako odgovorni za klimatski krah, 77% soje u svijetu uzgaja se za prehranu životinja (samo 7% je za ljudsku prehranu)."
  • 30. svibnja 2022. Proglas Kolektiva rijeke Combahee Combahee River Collective sačinjavale su Crne lezbijske feministkinje i socijalistkinje koje su tijekom druge polovine 1970-ih prokrčile put važnim borbenim konceptima, političkim artikulacijama i antikapitalističkim praksama. Smatra ih se pretečom lijevih struja intersekcionalnog feminizma, jer su promišljanje oslobođenja Crnih žena utemeljivale kao oslobođenje svih potlačenih od isprepletenih vrsta opresije i eksploatacije koje kapitalistički sistem strukturno proizvodi i reproducira.
  • 15. svibnja 2022. Upravljanje stresom je podvala Cinizam korporativnih modela upravljanja stresom mjerljiv je samo time koliko je stres nusproizvod kapitalističkog sistema akumulacije profita. Rješenja koja neće biti puko palijativna treba tražiti u domeni politike namjesto u individualistički postavljenom idealu brige o sebi.
  • 9. svibnja 2022. Deficiti „dioničarske demokracije“ Lajtmotiv tačerizma, dioničarska demokracija, na tragu neoklasične maksime glasovanja novčanikom, daleko je od toga da bi bila dostojna da je nazivamo ekonomskom demokracijom, već se ispostavlja kao mehanizam reprodukcije nejednakosti, s detrimentalnim posljedicama po sustav mirovinskog osiguranja koji je postao isprepleten s financijskim sektorom, kao još jedan segment života koji je potpao pod štetni utjecaj financijalizacije.
  • 2. svibnja 2022. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju Antikapitalistički seminar koji teži otvoriti i razgranati prostor za promišljanje i artikulaciju antikapitalističkih težnji kao kolektivnog projekta u kojem će se prelomiti pogledi iz različitih pozicija, strukturiranih klasnom eksploatacijom te rodom, rasom, etnicitetom i drugim kapitalističkim režimima opresije.
  • 19. travnja 2022. „Crveni“ New Deal u Kini? Politike kineske države s obzirom na regulaciju nekih novih fleksibilnih oblika radnih praksi i aranžmana te slobodnotržišnih ambicija korporativnih giganata daju naslutiti pozitivne pomake u kineskom političko-ekonomskom krajoliku. Međutim, motivacija u njihovoj pozadini nije progresivna već izvire iz potrebe stabilizacije bujajućeg kineskog kapitalizma.
  • 8. travnja 2022. Protiv novog Hladnog rata Zabrinjavajuće intenziviranje kinesko-američkih odnosa u analizama dijela ljevice dovelo je do usporedbe s hladnoratovskom situacijom prošloga stoljeća. Iako umnogome neodgovarajuća, ova analogija ima smisla kada su u pitanju tropi i ideje koje su bile karakteristične za navedeni period. Od kempizma do idealizacije autoritarne Kine, dio ljevice nije u stanju kritički preispitati i situirati ovaj geopolitički sukob, a to je vidljivo i na primjeru nekih poznatijih figura poput Davida Harveyja i Naomi Klein. Razlog tome leži u nedostatku izvora, zastupljenosti i popularnosti gledišta kineske dijaspore, te slabom fokusu na postojeće alternativne izvore koji ukazuju na drugačije perspektive.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve