Balkanska ljevica

Donosimo integralnu snimku i izvještaj s okruglog stola koji je u svibnju 2016. godine održan u sklopu 9. Subversive festivala. Usprkos polazišnoj pretpostavci koju je formulirao moderator tribine Dragan Markovina, prema kojoj ljevici na Balkanu nedostaje internacionalna komponenta zbog čega veći mobilizacijski potencijal pridaje tzv. građanskoj antifašističkoj ljevici naspram antikapitalističkih lijevih pozicija, naglašavamo kontraargumente Nenada Porobića i Tanje Petrović koji inzistiraju na klasnoj dimenziji pri pokušaju donošenja suvisle lijeve strategije.

Featured Video Play Icon


Na konferenciji „Politike prijateljstva“ u sklopu 9. Subversive festivala održan je okrugli stol „Balkanska ljevica“. Na ovom su okruglom stolu, uz moderatora Dragana Markovinu, nastupili komentator tportala Vuk Perišić, istraživačica na ljubljanskom Institutu za kulturalne studije i studije sjećanja Tanja Petrović te Nenad Porobić iz inicijative Ne rehabilitaciji. Polazišna pozicija tribine pretpostavka je, koju je formulirao moderator, da je ljevica na balkanskom prostoru zatvorena u svoje nacionalne prostore, čime na praktičnoj razini izostaje internacionalizam kao njezino važno historijsko obilježje. Nadalje, Markovina je u uvodu iznio i svoj dojam da su nevladine organizacije koje baštine tradiciju antiratnog pokreta devedesetih, dakle one koje tvore tzv. ljudskopravaško civilno društvo, bolje međurepublički povezane od organizacija antikapitalističke ljevice. Iz toga je izveo zaključak da njihova platforma, ona koju je nazvao građanski antifašističkom, nosi veći politički potencijal platformi koje nudi antikapitalistička ljevica.

Već ovakav okvir rasprave, koji u poziciji ljevice preferira vidjeti liberalne organizacije koje se legitimiraju pozivanjem na antifašističko nasljeđe, odudara od praksi rasprava o ljevici koje se vode na samoj ljevici. Kada tome dodamo da su govornici na tribini regrutirani tako da oni iz akademskog i medijskog mainstreama imaju premoć nad onima iz lijevih političkih praksi, onda se može reći da su okolnosti rasprave čak i nepovoljne za antikapitalističke lijeve pozicije.

Međutim, čak su i takve nepovoljne situacije potencijalno produktivne. U prvom redu, odmakom od standardnih ljevičarskih rasprava, ova tribina ocrtava podređene pozicije koje antikapitalističke lijeve perspektive imaju u medijskoj i društvenoj stvarnosti. Povrh toga, ona direktno suočava, to jest napada, antikapitalističku ljevicu s libertarijanskim prigovorima i prigovorima lijevog krila srednje klase. Time se konstituira izazov da ljevica rezultate svoje analitičke produkcije stavi u pogon te da pronađe argumentacijske strategije i taktike kojima će uspješno odgovoriti na prigovore s kojima se suočava. Utoliko su važni argumenti koje su iznijeli Nenad Porobić i Tanja Petrović: s jedne strane, inzistiranje na klasnoj dimenziji – na problemima svojinskih odnosa i suprotstavljenosti privatnog i javnog interesa – a s druge strane, problematiziranje zabranjenosti sjećanja na jugoslavenski samoupravni projekt. Iako se u tim argumentima ni blizu ne iscrpljuju antikapitalističke lijeve pozicije, oni su se pokazali kao adekvatne točke ulaza u šire javne rasprave.

L.M.

 

5.5.2016. od 19 do 21h, Kino Europa, Zagreb

9. Subversive Festival “Politike prijateljstva”

Sudjeluju: Vuk Perišić, Tanja Petrović, Nenad Porobić

Moderira: Dragan Markovina

 

S obzirom na sveopću revitalizaciju klerikalne nacionalističke desnice, praktično na cijelom jugoslavenskom prostoru, koja se s jedne strane očituje u rehabilitaciji kolaboracionističkih režima i pokreta iz Drugog svjetskog rata, a s druge u ozbiljnim nastojanjima za gušenjem slobode medija i sveopćom provincijalizacijom kulture, nema nikakve sumnje da čitav balkanski prostor živi u drugoj mladosti devedesetih godina i vrijednosti koje je to doba afirmiralo. Takvo stanje stvari svjedoči o dubinskom porazu ljevice, koja ne samo da ne uspijeva artikulirati nekakve nove politike i povesti ozbiljan otpor prema vladajućim trendovima, prepuštajući inicijativu pojedincima i organizacijama civilnog društva, nego nije u stanju ni ponuditi viziju budućeg razvoja društva. Imajući u vidu da je takva izgubljenost rezultat neosviještenih uzroka poraza s početka devedesetih, ali i dio šire nemoći ljevice na europskom prostoru, panel će analizirati nekoliko fenomena koji opterećuju ljevicu na balkanskim prostorima. S jedne strane to je analiza uzroka poraza, s druge antagonizam između tzv. nove ljevice i onoga što ona smatra liberalima, s treće njezina afirmacija nacionalističkih vrijednosti uspostavljenih ratnih godina te s četvrte uporno zaobilaženje jugoslavenskog konteksta, koje umnogome doprinosi nemoći regionalne ljevice.

(Izvor)

 

Dijelovi tribine prikazani su u mozaičnom pregledu programa vaninstitucionalnog političkog obrazovanja druge epizode edukativno-mozaične emisije „Promjena okvira“, emitirane 27.5.2016. na TV Istra te uskoro dostupne na SkriptaTV-u.

Vezani članci

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve