Izvještaj s 50. plenuma, 23. listopada 2009.

Na pedesetom plenumu održanom 23.10.2009. godine raspravljalo se o devet točaka dnevnog reda.

Nakon pozdrava kolegama gostima iz susjednih gradova plenum je pogledao dokumentarni film „Susret“ autora Igora Bezinovića o studentskoj potpori seljačkom prosvjedu održanom na proljeće.

Plenum je obaviješten da se grupu za informiranje od sada može kontaktirati slanjem maila na adresu skripta.bo[at]gmail.com.

Plenum je dobio poziv na Okrugli stol „Važnost informiranja i sudjelovanja javnosti u procesu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju – analiza stanja i preporuke”.

Tekst Jasenke Kodrnje koji nije objavljen u listu Globus uskoro će biti dostupan na slobodnifilozofski.com. Tekst je upućen Renatu Matiću kao odgovor na njegovo pismo objavljeno u listu Globus 25. rujna 2009. godine.

Sindikati su objavili svoje zahtjeve koji uključuju besplatno obrazovanje, kao i uvođenje kredita za financiranje ostalih troškova studija.

Radne grupe su podnijele izvještaje.

Međuplenumska radna grupa pripremala je zajednički vikend-sastanak studenata Hrvatske i predstavila dnevni red sastanka.

Radna grupa za procjenu situacije i preporuku za daljnje djelovanje je, nakon što se plenum složio da je došlo do kršenja procedure jer grupa nije javno sazvana i nema mandat za bavljenje tim pitanjem te nakon što je ipak dopustio da se prezentiraju zaključci sa sastanka, izložila prijedlog osiguranja fakulteta tijekom moguće jesenske blokade. Nakon saslušanog prijedloga i žive rasprave u kojoj je ukazano da bismo prvo trebali odabrati oblik budućeg djelovanja, da bi se, umjesto na njihovu brojnost, trebao staviti naglasak na povećanje efikasnosti redara te da plenum nema praksu davanja mandata konkretnim pojedincima unutar radnih grupa, već radnoj grupi u cijelosti, plenum je odbio dati mandat za vršenje pojedinih funkcija pojedincima te je prijedlog poslan na doradu radnoj grupi za osiguranje koja je preimenovana u Operativa, logistika i osiguranje.

Radna grupa za tehnička pitanja plenuma prezentirala je plenumu svoju raspravu o Studentskom zboru i zaključak da bi trebalo reformirati studentsko predstavništvo da se što je više moguće približi principu direktne demokracije.

Radna grupa za informiranje zahvalila je svima koji su sudjelovali na savijanju Skripte koja je izašla u dovoljno velikoj nakladi kako bi je gosti-studenti ponijeli u svoje matične gradove. Grupa je uputila poziv: „Savijajte ih kad ih vidite“.

Radna grupa za mini akcije upoznala je plenum s pozivom Međunarodnog pokreta za pravo na besplatno obrazovanje da snimi film u kojem izvikuje „Jedan svijet jedna borba“. Mini akcije također planiraju reagirati na kampanju EPH „Moja Hrvatska“. Sljedeći sastanak grupe je u četvrtak, 29.10. u 18h u A002.

Medijska sekcija traži prevoditelje za prevođenje tekstova vezanih uz besplatno obrazovanje, direktnu demokraciju i neoliberalnu ekonomiju. Trenutno je najveća potreba za prevoditeljima s engleskog jezika. Zainteresirani se mogu javiti kolegi na broj 098 937 2003.

Plenum je izglasao potporu studentima u Beču koji od jučer blokiraju Akademie der bildenden Künste prosvjedujući protiv novog zakona o upisima na fakultete koji predviđa školarine za sve, niske kvote za diplomski i uvođenje privatnih osiguranja na fakultete (na koje policija ne smije).

KSFF, koji 12.12. u klubu Boogaloo organizira brucošijadu FFZG-a, pozvao je sve zainteresirane da sudjeluju u osmišljavanju njenog vizualnog identiteta koji bi bio povezan s inicijativom za besplatno obrazovanje i proljetnom studentskom blokadom fakulteta. Zainteresirani mogu poslati svoje prijedloge do 1.11. na e-mail: ksff[at]ffzg.hr.

Plenum je pozvan da na 10. sjednicu Povjerenstva za razovoj studija koja će se održati 26. listopada 2009. pošalje delegate da sudjeluju u radu Povjerenstva na temelju do sada na plenumu iznesenih stavova. Plenum je izglasao tri sudionika koji će proučiti materijale s dosadašnjih sjednica i, slijedeći odluke plenuma, ali u svoje ime, sudjelovati u radu Povjerenstva.

Udruga studenata južne slavistike A302 pismeno je pojasnila plenumu da bi na predstojećem skupu „Slavistički duh“ jednu tematsku cijelinu posvetila inicijativi za besplatno obrazovanje i pozvala delegata plenuma da ispriča kako je blokada izgledala u susjednim zemljama, koji je doseg imala, kakav je rezultat polučila, temelji li se u svim zemljama zahtjev za besplatnim obrazovanjem na direktnoj demokraciji i borbi protiv neoliberalizma, te koji je stav plenuma prema marksističkim postavkama socijalizma. Plenum je odluku o eventualnom sudjelovanju na skupu odgodio do sljedećeg plenuma jer nije raspolagao datumom održavanja skupa, a na plenumu nije bilo studenata koji su mu uputili poziv.

Član plenuma je izvijestio plenum što se događa u Povjerenstvu MZOŠ-a za izradu novog zakona o visokom obrazovanju. Za sada nema rezultata; povjerenstvo koje broji 29 ljudi do sada se sastalo dva puta i nije donijelo konkretne prijedloge. Bit će izmjena u članstvu Povjerenstva koje planira osnovati svoje radno povjerenstvo za izradu prijedloga. Planira se ići u reformu cjelokupnog sustava obrazovanja koja bi između ostalog zahvatila financiranje, studentska prava i organiziranje te izbor u zvanja. Kada bude donesen, prijedlog promjene zakona ići će na javnu raspravu.

Plenumu je pristiglo i pismo zabrinute studentice koja smatra da plenum u posljednje vrijeme ne planira nikakve akcije te da je neizvjesno kada će pokrenuti blokadu planiranu za jesen – koja je već stigla. Član plenuma ukazao je na to da je plenum upravo zato organizirao vikend-susret studenata iz Hrvatske te da o blokadi možemo raspravljati nakon što čujemo sva mišljenja i izvještaje.

Točka pod nazivom „Traženje ustavnih promjena“ je odgođena jer predlagač nije bio prisutan na plenumu.

Plenum je odlučio ponovno se okupiti u utorak 27.10. u 20 h u D7. Kako bi se gosti-studenti što ugodnije osjećali te ostali siti tijekom radnog vikenda, plenum je provjerio ima li među njima vegetarijanaca koje treba prehraniti.

Izglasani su novi moderatori te je plenum zaključen u 23:06 h.

Vezani članci

  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 17. rujna 2023. Barbie svijet, Ken carstvo, Stvarni svijet: fantazija do fantazije, a nigde utopije Estetski prilično zanimljiv film Barbie na političkoj razini donosi poneki lucidni prikaz mansplaininga ili prezahtjevnog normiranja feminiteta i maskuliniteta, a i na strani je normaliziranja razlika te afirmiranja tjelesnosti. No, njegova dominantna optika ostavlja sistem proizvodnje koji kroji složeni preplet opresija i eksploatacija bez kritike – opresije na temelju roda prije svega se zamišljaju kao stvar identitetskog odnosa između žena i muškaraca, psihologizirano i potpuno oljušteno od klasnih odnosa, a izostaje i utopijski rad na zamišljanju nečeg drugačijeg. Film ukazuje na slijepe pjege onih feminizama čiji je pristup idealistički i koji se prvenstveno zasnivaju na idejama „osnaživanja“ i „rodne ravnopravnosti“.
  • 9. rujna 2023. Transfobija: reciklirana moralna panika u službi kapitalizma Bujajuća anti-trans propaganda sve glasnije i opasnije prijeti životima trans osoba. Ekstremno desne političke elite, kojima sekundiraju trans-isključujuće radikalne feministkinje, LGB savezi i drugi samoprozvani eksperti za „rodnu ideologiju“ ne prestaju ispunjavati javni prostor dezinformacijama i senzacionalizmom u svrhe širenja moralne panike. Normalizacija transfobije oslanja se na motive koji se osvjedočeno ciklički uprežu u intenziviranje i mejnstrimizaciju diskriminacije i opresije po različitim osnovama. Sistemski situirani konzervativizam u jeku socioekonomske krize ponovno zaoštrava rodne režime i podiže bedeme cisheteronormativne obitelji uime kapitala.
  • 29. lipnja 2023. Politički dosezi serijala RuPaul’s Drag Race U kritičkom osvrtu na popularni američki reality show RuPaul's Drag Race, autorica teksta preispituje njegove komodifikacijske okvire i ukalupljenost u kapitalistički realizam odnosno suženu reprezentaciju draga, te historizira moderni drag: od ballroom scene Crnih kvir osoba iz Harlema tijekom 1920-ih, preko paralelnih struktura i jačanja Pokreta za oslobođenje gejeva i lezbijki tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, sve do recentnih aproprijacija drag i kvir kulture. Oštrica kritike cisheteronormativnog društva i njegovih artificijelnih patrijarhalnih rodnih uloga – opresivnih kako za žene, tako i za kvir ljude, ali i same muškarce – u popularnim je reprezentacijama vidno oslabjela. Primjer toga je i Drag Race, koji drag, ali i kvir, svodi na performativnu zabavu za široku publiku. Namjesto kritike, horizontalnosti i solidarnosti, show promiče agresivnu kompeticiju i snažni individualizam, koji tobože nadilazi sve strukturne opresije.
  • 27. lipnja 2023. Globalni kulturni ratovi i kakve veze pandemija ima s tim? (drugi dio) Osim što je ostavila traga na mnogobrojnim ljudskim životima, pandemija AIDS-a je krajem 20. stoljeća utjecala i na razvoj LGBT pokreta, kako u Sjedinjenim Državama, tako i globalno. Nekadašnji radikalni Pokret za oslobođenje gejeva i lezbijki napravio je zaokret prema bračnoj jednakosti kao osnovnom cilju, koji se zahvaljujući američkoj kulturnoj dominaciji i dalje nameće kao jedno od glavnih obilježja borbe za prava LGBT osoba. Dalekosežne posljedice ovakvog liberalnog razvodnjavanja i konzervativnog kooptiranja LGBT pokreta u kontekstu rješavanja AIDS krize konzervativnim biopolitikama braka i obitelji, ogledaju se i u današnjim borbama protiv (ultra)konzervativnih politika i praksi, koje u SAD-u i drugdje u svijetu izravno i neizravno ugrožavaju živote transrodne populacije.
  • 20. lipnja 2023. Materijalistička kritika građanske jugonostalgije Postoje različite jugonostalgije, među kojima je i ona (malo)građanskog ili liberalnog tipa. Osim fokusa na određeni (uži) period Jugoslavije, ideju socijalizma razmatra kroz pojednostavljenu predstavu povijesti kao sukoba „modernizma“ i „antimodernizma“, te „individualizma“ i „kolektivizma“. Socijalizam se zamišlja više kao „životni stil“, ispražnjen od emancipatornog političkog sadržaja, a nit vodilja zapravo je uklapanje u svjetski poredak slobodnog tržišta – ova kulturna imaginacija prije svega žali što je propuštena karta za „pravi“ kapitalizam. Za razliku od idealističkog historijskog pristupa, materijalistička analiza Jugoslaviji pristupa kroz analizu klasnih odnosa, a umjesto na potrošačke standarde, usredotočuje se na radničku participaciju u proizvodnji (samoupravne ekonomije, politike, tendencije, krize i neuspjehe). Materijalistička analiza državnog socijalizma utoliko nije nostalgična, nego kritička.
  • 15. lipnja 2023. Iz istorije borbe za socijalno stanovanje u Srbiji Neposredno nakon Prvog svjetskog rata, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca uvedene su regulativne mjere kojima je država ozbiljnije intervenirala u odnose zajmodavaca i podstanara: rekvizicija stanova, moratorij na iseljenje i ograničenja cijena najamnina. Iako je stambena bijeda nakon rata dosegla ogromne razmjere, državne politike kao pomoć najsiromašnijima bile su isključivo ustupak borbi i otporu, kojima je ritam udarala snažna Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista). Partija je kreirala progresivni stambeni program, pozivala na bojkot, predvodila prosvjede i organizirala štrajkove protiv stambene oskudice i drugih pitanja, te aktivno pratila provođenje zakona i situaciju na terenu – osobito u Srbiji, najpogođenijoj ratnim razaranjima i stoga s najviše problema u polju stanovanja. Gotovo nepostojeća regulacija podstanarstva i neoliberalno socijalno stanovanje koje ne zadovoljava potrebe najugroženijih u našim današnjim državama, daju nam povoda da uzmemo ovakve historijske primjere i periode u kojima je izborena barem minimalna reforma stanovanja kao smjerokaz za aktualne i buduće borbe.
  • 29. svibnja 2023. Vampiri, zombiji i druga čudovišta kapitalizma Različite su paradigme strahova (strepnja, izgubljenost, otuđenost, jeza, tjelesna panika, apokaliptičnost) reflektirane u žanru horora tijekom povijesnog razvoja kapitalizma, kroz figure čudovišta koja odražavaju suštinske bojazni vezane uz reprodukciju života u tom sistemu. Komparativno se koristeći analizom popkulturne imaginacije u ovom žanru, te historijsko-materijalističkim pristupom, autor trasira genealogiju suvremenih čudovišta (zombija, vukodlaka, vještica, vampira, kanibala) i afektivnih struktura straha u period prvobitne akumulacije i uspostavljanja kapitalističkog društvenog okvira, izvlačeći na vidjelo neskriveno nasilje i monstruoznost sâmog kapitalizma, čija je eksploativna struktura danas umnogome normalizirana kao fetišizirana apstrakcija.
  • 29. travnja 2023. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju treći po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, odnosom eksploatacije i opresivnih ejblističkih režima, orodnjenim nasiljem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture. Prijave traju do 10. svibnja 2023. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 15. do 20. svibnja. Vidimo se!

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve