Podrška plenuma FFZG-a radnicima Uljanika i 3. maja

Pristajući na diktat međunarodnih institucija, Hrvatska je zapostavila ulaganja u vlastitu industriju, prepuštajući istu privatnim investitorima. Situacija u kojoj se trenutno nalazi hrvatska brodogradnja tragičan je primjer izostanka gospodarske vizije, s obzirom na to da se radi o industrijskoj grani koja može biti profitabilna. Opetovano se pokazuje da kratkoročni interesi privatnog sektora nadjačavaju nužnost provođenja politika koje bi osigurale dugoročnu održivost domaće industrije i javnog sustava kojeg ista podržava. U nastavku možete pročitati studentsku podršku radnicima brodogradilišta.

Brodogradilište Uljanik, Pula, 2005. (izvor: commons.wikimedia.org, preuzeto i prilagođeno prema Creative Commons licenci).
 
Radnice i radnici Uljanika i 3. maja,
 
plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu izražava punu podršku vašem štrajku i borbi za isplatu teško zarađenih plaća, očuvanje radnih mjesta i dostojanstven rad. Svjesni smo da je vaša borba ujedno i borba za opstanak brodogradnje i budućnost hrvatske industrije.
 
S obzirom na to da se radi o ponovnom kašnjenju plaće i drugom štrajku u samo tri mjeseca, jasno je da vas uprava želi iscrpiti i natjerati da sami date otkaze, kako bi lakše mogla manipulirati vrijednim zemljištem vaših brodogradilišta, prodati ih privatnicima i na njihovu mjestu izgraditi apartmane. To ne smijete dozvoliti!
 
Vaša borba mora doći do što većeg broja ljudi. Ona se tiče ne samo radnika, nego i lokalnog stanovništva. Najbolji način za okupljanje i mobiliziranje mase jest plenum. Plenum omogućuje i artikuliranje radikalnijih i univerzalnijih zahtjeva nego što ih zakon dozvoljava. Preko plenuma možete postaviti zahtjev za spasom brodogradnje, a ne samo za isplatom plaće! Studenti Filozofskog fakulteta su preko plenuma 2016. vodili borbu protiv štetnih ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom koje je tadašnji dekan pokušao progurati ispod radara. O tome koliku moć pritiska ima plenum i koliki je strah u kosti dekanu i sveučilišnoj vrhuški utjeralo održavanje plenuma svjedoči tjeranje studenata s fakulteta i njegovo zaključavanje. No, to nas nije spriječilo pa smo plenum održali na prepunom parkiralištu ispred fakulteta i u konačnici izborili pobjedu.
 
Unutar kapitalističkog sistema radnici i studenti moraju surađivati kao prirodni saveznici i učiti jedni od drugih. Naš primjer neka vam bude poticaj. U trenucima kad država gazi studente i radnike kroz svoje institucije jasno je da se sami moramo organizirati i putem vlastitog borbenog organa zaštititi naše interese.
 
Savezu kapitalističke države i kapitala možemo se suprotstaviti jedino zajedničkom borbom. Ovim pismom želimo vam poručiti da studenti stoje iza vas i podržavaju vašu borbu.
 
Također pozivamo i sve druge kolege studente da se solidariziraju s radnicima i na taj način ojačaju njihovu borbu.
 
Solidarno!
 
Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Vezani članci

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve