Demokratsko javno vlasništvo i pravedna tranzicija

Pored povratka ideje javnog vlasništva na političku agendu, što je najjasnije demonstrirala Laburistička partija Jeremyja Corbyna kada je s političkim programom temeljenim na nacionalizaciji i jačanju javne sfere ostvarila neočekivano dobar rezultat na prošlim parlamentarnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, istraživanja ukazuju i na preko 800 slučajeva remunicipalizacije javnih usluga u više od 40 zemalja. Povod je to za ponovno promišljanje demokratskih modela upravljanja javnim uslugama i resursima protiv, onkraj, ali i u suradnji s državom, u sklopu projekta pravedne globalne tranzicije iz developmentalističke paradigme rasta, na koju se uglavnom oslanja i većina sindikata te socijaldemokratskih stranaka, u ekološki održivu konstelaciju. O svemu tome na ovogodišnjoj je Zelenoj akademiji govorio Andrew Cumbers, profesor regionalne političke ekonomije sa Sveučilišta u Glasgowu i glavni urednik časopisa Urban Studies. Snimke s proteklih izdanja Zelene akademije potražite na plejlisti.

Featured Video Play Icon
 

Green Academy: Moving Beyond Fragments

Organized by: Institute for Political Ecology (IPE, Institut za političku ekologiju)

Location: Hotel Biševo, Komiža, Vis, Croatia

Date: 27th August 2018

Speaker: Andrew Cumbers (University of Glasgow, UK, Scotland)

Moderated by: Jelena Miloš

 

——————

 

Democratic Public Ownership and the Just Transition

 

Andrew Cumbers is professor of regional political economy at the University of Glasgow and Editor in Chief of the journal Urban Studies. His current research focuses on economic democracy and public ownership. His ongoing projects include research on constructing an index of economic democracy and work on the global remunicipalisation trend. His book, Reclaiming Public Ownership: Making Space for Economic Democracy (Zed) was awarded the 2015 Gunnar Myrdal Prize for outstanding contributions to political economy.






Dijelovi predavanja prikazani su u mozaičnom pregledu programa vaninstitucionalnog političkog obrazovanja trideset i pete epizode edukativno-mozaične emisije „Promjena okvira“, emitirane 1. prosinca 2018. na TV Istra, uskoro dostupne na SkriptaTV.

Vezani članci

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve