Izjava o COVID-19 s prvog sastanka Globalne ekosocijalističke mreže

Na prvom sastanku novouspostavljene Globalne ekosocijalističke mreže (GEN), kojoj je cilj facilitirati razmjenu informacija, ideja, analiza i rasprava iz ekosocijalističkih perspektiva, utvrđeni su temeljni principi na osnovu kojih skupina prima nove članice i članove, a prihvaćena je i izjava o pandemiji COVID-19 kao simptomu metaboličkog rascjepa koji je kapitalizam otvorio između ljudskog društva i prirode, te problemu kojem valja pristupiti onkraj granica kapitalističke normalnosti.

Dirk Loop, monocultures "meadow" (monokulturna „livada“), 2006., jedinstveno izdanje, silikon na drvetu, 153 x 73 x 5 cm (izvor: d.loop @ Flickr, preuzeto prema Creative Commons licenci)
Aktivisti i aktivistkinje s četiri kontinenta planiraju aktivnosti, biraju upravljački odbor i pozivaju na solidarnost sa svim radnicama i radnicima koji riskiraju vlastite živote za sve nasNedavno uspostavljena Globalna ekosocijalistička mreža (Global Ecosocialist Network, GEN) 3. svibnja je održala svoj prvi službeni sastanak putem videokonferencije. Ekosocijalistkinje i ekosocijalisti iz Afrike, Europe, Sjeverne Amerike i Australije proveli su dva i pol sata razmjenjujući iskustva i planirajući aktivnosti za blisku budućnost.
 
Sudionice i sudionici složili su se da GEN ne pokušava biti nova internacionalna partija ili definirati ekosocijalističku ortodoksiju. Njezin je cilj naprosto facilitirati razmjenu informacija, ideja, analiza i rasprava iz ekosocijalističkih perspektiva. Iako smo zadovoljni dosadašnjim rastom grupe, još uvijek je mala, a postoje i značajne pukotine u geografskoj reprezentaciji na čijem ćemo popunjavanju raditi tijekom idućih mjeseci.
 
Članstvo je otvoreno za organizacije te pojedinke i pojedince koji se slažu s temeljnim principima GEN-a:
 
1. Na djelu je generalizirana okolišna kriza, a klimatske promjene njezin su vodeći element. Ova je kriza iznimno urgentna i prijeti budućnosti čovječanstva, kao i nebrojeno drugih vrsta.
 
2. Uzrok ove krize je kapitalizam – ekonomski i društveni sistem koji se temelji na kompetitivnoj eksploataciji i proizvodnji za profit.
 
3. Preživljavanje ove krize i njezino rješenje podrazumijeva internacionalni raskid s kapitalizmom i njegovu zamjenu socijalizmom – ekonomskim i društvenim sistemom koji se temelji na kolektivnom vlasništvu glavnih proizvodnih snaga i moći demokratskog planiranja.
 
4. Kako bismo to ostvarili potrebna nam je globalna mobilizacija moći naroda.
 
5. Takva mobilizacija zahtijeva posvećenost pravednoj tranziciji, odnosno tranziciji koja neće biti zasnovana na napadanju radnih mjesta i životnog standarda radne većine.
 
6. Ujedinjena mobilizacija kakva nam je potrebna također zahtijeva suprotstavljanje svakoj rasističkoj, seksističkoj, nacionalističkoj, homofobnoj i transfobnoj opresiji.
 
Kako biste doznali više ili se priključili, posjetite internetsku stranicu Globalne ekosocijalističke mreže.
 
Od osnivanja u siječnju ove godine, rad GEN-a koordinira neformalni volonterski tim. Na ovom je sastanku službeno izabran Upravljački odbor u čijem se sastavu nalaze Ian Angus, Tafadzwa Choto, Rehad Desai, Michael Lowy, Trevor Ngwane, John Molyneux, i Memet Uludag. Na sastanku je odlučeno da će se odbor proširiti s još tri dodatna mjesta kako bi se poboljšao njegov rodni i geografski balans.


Izjava GEN-a o COVID-19 krizi

 
Članice i članovi Globalne ekosocijalističke mreže na sastanku 3. svibnja 2020. godine jednoglasno prihvaćaju sljedeću izjavu:
 
GEN ne tumači strahovitu pandemiju COVID-19 kao božji čin niti nasumičnu prirodnu katastrofu koja se pojavljuje jednom u životu, već tek kao jedan od simptoma (poput klimatskih promjena ili plastifikacije naših oceana) koji svjedoče o kompletnoj okolišnoj krizi koja se tijekom proteklih desetljeća odvijala kao rezultat metaboličkog rascjepa koji je kapitalizam otvorio između ljudskog društva i prirode.
 
Kao što su pokazali radikalni epidemiolozi poput Roba Wallacea, pandemija COVID-19 samo je najnedavniji i najsmrtonosniji u nizu opasnih virusa kao što su HIV, H5N1 (tzv. pričja gripa), H1N1 (tzv. svinjska gripa), SARS i MERS, koji predstavljaju prijetnju svima nama, te da njegovi korijeni leže u četiri karakteristike moderne kapitalističke agrikulture:
 
1. rastuća dominacija proizvodnje hrane gigantskih kapitalističkih korporacija koje prakticiraju sadnju monokultura;
 
2. sve veće zadiranje istih korporacija u divljinu, čime se povećava izglednost zoonotskih infekcija (preskakanja virusa s vrste na vrstu, uključujući ljude);
 
3. dominacija okrutnih i opasnih metoda metoda tvorničkog uzgoja uz koncentraciju ogromnih brojeva životinja u najmanjim mogućim prostorima;
 
4. sve globaliziranije kružne tokove distribucije hrane i trgovine koji olakšavaju ubrzano međunarodno širenje infekcije.
 
Čovječanstvo se posljedično suočava s tri sraštene i međudjelujuće krize: aktualnom klimatskom krizom; akutnom zdravstvenom krizom te nadolazećom globalnom ekonomskom krizom, od kojih su sve dosad nezabilježenih proporcija.
 
Kriza COVID-19 također je ukazala na spremnost kapitalističkih vlada, a osobito ekstremno desnih neoliberalnih vlada poput Trumpove, Bolsonarove i Johnsonove, na žrtvovanje ljudskih života na oltaru profita, osobito starih i bolesnih ljudi koji više ne generiraju višak vrijednosti. GEN također napominje kako ova spremnost ne sluti na dobro po pitanju njihove sposobnosti da na ikakav adekvatni način odgovore na eskalirajuću klimatsku krizu.
 
U neposrednoj situaciji GEN:
 
 • Izražava svoju solidarnost sa svim zdravstvenim radnicama i radnicima i svima koji rade na prvoj liniji širom svijeta, od kojih su većina žene, koje riskiraju svoje živote za sve nas. Inzistiramo na tome da im se, na koji god je način potrebno, osigura adekvate zaštitne maske i ostalu zaštitnu opremu.
 •  
 • Poziva da se javna zdravstvena skrb posvuda postavi ispred profitnih motiva.
 •  
 • Podržava princip prema kojem zdravstvene usluge u svim zemljama moraju biti besplatne na mjestu pružanja usluge. Privatne krevete, odjele i bolnice treba preuzeti i staviti u službu aktualne krize.
 •  
 • Poziva na to da država otpuštenim radnicama i radnicima koji su nezaposleni isplaćuje plaću dostatnu za život.
 •  
  Na kratki rok, dodatnu zaduženost imperijalističkih zemalja moraju snositi transnacionalne korporacije i veliki imutci, jednako kao što javni dug zavisnih zemalja mora biti otpisan, a njima samima osigurana podrška.
   
  Nakon neposredne krize ne smije se dogoditi povratak na kapitalističku normalnost jer ona prijeti samom opstanku čovječanstva. Potreba za sistemskom promjenom i socijalističkim rješenjima ne može biti očitija.
     Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2020. godinu.

  Vezani članci

  Događanja

  pogledaj sve

  Bookmarks

  pogledaj sve

  Fusnote

  pogledaj sve

  Natječaji i prijave

  pogledaj sve

  Plenum FFZG-a

  pogledaj sve