Mogu li se uvesti obrazovne reforme – lekcije iz Finske

Na okruglom stolu o obrazovanju, društveni znanstvenik Juha Suoranta sa Sveučilišta u Tampereu historizirao je društveno-politički kontekst nastanka i razvoja finskog obrazovnog modela te aktualno stanje i kontradikcije u finskom javnom obrazovanju, naglasivši nemogućnost razmatranja obrazovnih reformi izolirano od društva u cjelini. Zatim je u diskusantskoj ulozi Ivana Perica iznijela kritiku tržišnog usmjerenja razvoja europskog obrazovnog sustava od 80-ih, potencirajući egalitarne dimenzije postulatȃ kritičke pedagogije, dok je Boris Jokić istaknuo nadnacionalni moment „dijeljenja obrazovnih ideja“, ukazavši na povijest kolonijalnih, monarhističkih, imperijalističkih i globalističkih transfera znanja i obrazovnih modela u zemljama europske periferije i globalnog Juga. Pogledajte snimku okruglog stola s 11. Subversive festivala, a snimke s proteklih izdanja potražite na plejlisti.

Featured Video Play Icon
 

16.5.2018., Dvorana Müller, Kino Europa, Zagreb

11. Subversive festival „Borba za slobodu i poetska pravda“

Sudjeluju: Juha Suoranta, Ivana Perica, Boris Jokić

Moderira: Petar Jandrić

 

Okrugli stol: Mogu li se uvesti obrazovne reforme – lekcije iz Finske

 

Posljednjih desetak godina Finska je postala metom hodočašća tisuća učitelja, istraživača, administratora, i stratega obrazovanja iz čitavog svijeta. Ova je slava Finskoj pripala nakon kontroveznog uspjeha na PISA testovima u prvom desetljeću 21. stoljeća. U predavanju autor će se baviti društveno-historijskim kontekstom finskih obrazovnih reformi u posljednjih pedeset godina, analizom aktualnog stanja u finskom javnom obrazovanju, u kontekstu kojega će iznijeti argumente zašto obrazovne reforme kao društvene činjenice ne možemo razmatrati bez društva u cjelini. Drugim riječima, obrazovne reforme se rađaju iz društvenih i političkih uvjeta koji ih okružuju i koji im prethode, te se ne mogu tretirati kao roba koju je moguće lako uvesti ili izvesti.

 

Na okruglom stolu sudionici će smjestiti Suorantino predavanje u hrvatski kontekst i postaviti pitanje: mogu li se strane, u ovom slučaju finske, obrazovne reforme uvesti u Hrvatsku? Temeljem povijesnih primjera, i praktičnih iskustava, sudionici će istražiti ovo pitanje iz širokog spektra kritičkih perspektiva.

 

(izvor)

 

Vezani članci

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve